Wednesday, 23 November 2016 12:11

Cufărul bibliotecii KEBER (2)

Written by

Rafael Sanzio cunoscut şi ca Rafael sau Raffaello (6 aprilie 1483, Urbino - 6 aprilie 1520, Roma)

Picturile lui Rafael reprezintă un stadiu matur al Renașterii, cu proporții echilibrate și tonuri subtile de culoare. Autor al vestitelor lucrări  Madonna Sixtină (1513) - Gemäldegalerie, Dresda; Școala ateniană (1509-1510) - Frescă, Stanza della Segnatura, Vatican și Lucrarea Punerea în mormânt, care  a fost comandată lui Rafael de Atalanta Baglione, în amintirea fiului său care și-a pierdut viața intr-o luptă la Perugia. După mai multe peregrinări, pictura este în prezent expusă în Galleria Borghese din Roma. Compoziția este remarcabilă, amintind sculpturile cu tema Pietà ale lui Michelangelo.

Wednesday, 23 November 2016 10:46

Cufărul bibliotecii KEBER (1)

Written by

Mapă cu lucrări realizate de 

Bartolomé Esteban Murillo  

(n. 31 decembrie1617Sevilia - d. 3 aprilie1682Cádiz)

Pictor spaniol din sec. al XVII-lea.

Este una dintre cele mai importante figuri ale picturii baroce spaniole.

Murillo este cunoscut și pentru tablourile sale reprezentând fetițe și copii: de la candoarea Fetițelor cu flori la realismul viu al copiilor străzii, a pruncilor de țigani și de cerșetori, lucrări ce constituie un interesant și bogat material pentru studiul vieții populare al epocii. După o serie de lucrări dedicate parabolei Fiului risipitor, a început decorarea bisericii mănăstirii capucinilor din Cádiz, Nuntirea mistică a Sfintei Ecaterina din Alexandria, opera rămasă neterminată din cauza accidentului survenit. În 1681, pe când lucra sus pe schele, s-a prăbuşit în gol căzătura i-a adus moartea după câteva luni de suferinţă. S-a stins din viaţă pe 3 aprilie 1682.

 

Monday, 26 September 2016 13:01

REVISTE SF și BD-uri (8)

Written by

Monday, 26 September 2016 13:01

REVISTE SF și BD-uri

Written by

  L' EXPOSITION DE PARIS
 
 
SOUVENIR DE L'INDEPENDANCE ROUMAINE

Carte - cadou pentru reprezentanții României la Expoziția de la Paris 1889. 

Expoziția Universală de la Paris din 1889 a fost cea de-a optsprezecea expoziție universală organizată. S-a ținut de la 6 mai la 31  octombrie. Tema sa a fost Revoluția Franceză, la centenarul acestui eveniment, atunci ridicându-se și Turnul Eiffel.

România a fost  prezentă cu o Comisie condusă de George Bibescu. În cadrul Pavilioanelor  românești au fos expuse arte frumoase, produse industriale și  produse agricole.  

 Aflăm din presa vremii că cele două Pavilioane, realizate după planurile arhitectului Ion Mincu, ajutat de Paul Gottereau si de Le Coeur,  erau constituite din elemente de arhitectură rustică românească.

Restaurantul (pentru prima data cu mititei si lautari, care se bucura de un  enorm succes), asemănător unei cabane, cu turnuri şi ziduri proprii, cu streaşină, prispă, lambriuri şi grinzi de lemn detaşate de corpul  propriu şi Pavilionul degustării vinului construit din trunchiuri de lemn de brad suprapuse, cu acoperiş de paie şi semăna – într-o oarecare  măsură - cu o casă ţărănească românească.

NATURA”, revistă ştiinţifică de popularizare, apare lunar, la Bucureşti începând cu octombrie 1905 sub îngrijirea domnilor profesori universitari G. Țițeica și G.G. Longinescu, alăturându-se mai tîrziu I. Simionescu și O. Onicescu.

E drept că nu mai reprezintă, acum, decât o pagină de istorie publicistică, o formă prin care se încerca răspândirea științei  în mediile unde pătrundeau mai anevoios ideile și noutățile din ”labirintul domeniului ... din care cu greu poate să scape”.  

În cufărul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, se află doua numere din această publicație – nr. 6/iunie 1942 și 5 – 6/ mai, iunie 1946.

 

”Iarăși nu e vorba de cunoașterea numai a legilor conducătoare în știință, după cum nu e vorba de toate ipotezele atractive, unele trecătoare, care pot da sbor uneori rătăcitor minților încă necoapte pentru a le înțelege.”

 

”Electricitatea înlocuiește lumânările de ceară din fața altarului, autocarul carul cu boi, tractorul plugul. Automobilul devine tot mai, indispensabil, trăsurile cu cai doar acum în timpul războiului cât se văd mai dese.”

 

UNIVERSUL LITERAR
Anul XIII - No 1, Exemplarul 15 bani în toată țara
Luni 2 (14) Ianuarie 1895

Editura yp T ”UNIVERSUL” , L. Cazzavillan, Strada Brezoianu, No 11, București

Tipărit cu mașina Konig și Bauer din Wurzburg, unic în toată țara


  Revista  ȘEZĂTOAREA SĂTEANULUI

  Colecția Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj

  (fond local)

  Apărută la 5 aprilie 1898

  Redacția și administrația:

  Bumbești – Jiu, Gorj

  Tipografia – N. D. Miloșescu

 

  (numerele:  1; 2; 3; 4; 5; 7; 9; 11; 12)

 

 

 

 

 

Din cufărul memoriei gorjene:Memoria Locala

Visitors Counter

248876
TodayToday238
YesterdayYesterday822
This_WeekThis_Week3498
This_MonthThis_Month14801
All_DaysAll_Days248876
Top