Noutaţi

Noutaţi (167)

Monday, 17 July 2017 09:10

NU TE VOM UITA NICIODATĂ, FABIOLA!

Written by

De astăzi, lumea noastră, a bibliotecarilor din Biblioteca Județeană ” Christian Tell” Gorj, a devenit mai tristă și mai pustie.

Am pierdut o colegă dragă, Fabiola Neacșu, care nu a mai putut duce lupta cu suferința lungă și necruțătoare ce a cuprins-o.

Fabiola a fost bibliotecarul perfect pentru copiii din comunitatea noastră. Datorită ei, copiii s-au apropiat de lectură și de bibliotecă și s-a creat o legătură ce sperăm să treacă testul timpului pentru a-i onora amintirea așa cum se cuvine.

Pentru noi, colegii, Fabiola rămâne un om bun, frumos, un bibliotecar adevărat care a plecat prea devreme dintre noi și ne-a lăsat un gol imens.

Suntem alături de familia îndoliată. Regretele noastre sincere sunt prea puțin pentru a-i mângâia.

Nu te vom uita niciodată, Fabiola!

Odihnește-te în pace!

Filiala pentru copii a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” este gazda unor activității de petrecere plăcută a zilelor de vacanță. Copiii de toate vârstele, în fiecare zi, de luni până vineri participă la programul bibliotecii, cu aceeași bucurie. Bibliotecarele și voluntari de la Centrul Europe Direct Gorj, împreună cu reprezentanții Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu oferă un program atractiv celor prezenți dimineață de dimineață, de la ora 10.00, fie că e vorba de desen, jocuri, dans, teatru de păpuși sau desene animate, momente care se dovedesc bine primite de cei mici. 

Wednesday, 05 July 2017 11:27

Dacă e miercuri, e Zumba!

Written by

Încă o dimineață de vacanță plină de mișcare – dans și bună dispoziție, la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj – Filiala pentru copii, cu Ricarda Filip-Rădulescu, instructor internațional, Zumba Fitness Instructor și Owner la Ricy Gym. Sub supravegherea bibliotecarelor Luiza Sandu și Corina Nicoleta Ciocan, 20 de copii s-au putut bucura de două ore de antren, făcând cunoștința pentru prima dată cu stilul Zumba (Zumba implică o combinație între elemente ce țin de dans și elemente din sfera aerobicului. Coregrafia Zumba încorporează mișcări de hip-hop, soca, samba, salsa, merengue, reggaeton, mambo, arte marțiale, și chiar bollywood, având incluse și exerciții de squat și streching).

Programul atelierelor de vacanță continuă după aceeași desfășurare și în săptămânile următoare ale lunilor iulie și august. 

Tuesday, 04 July 2017 10:44

Vacanță plină de evenimente!

Written by

Vacanță plină de evenimente la Biblioteca județeană ”Christian Tell” - Filiala pentru copii. Scăpați de grijile scolii și a programului de studiu, copiii participă cu interes la orele dedicate manifestărilor din programul rezervat perioadei de vacanță. Jocuri distractive, prietenie, vizionări de film, veselie, dans, teatru ... toate aceste tonuri fac parte din tabloul vacanței petrecute la bibliotecă!  

Friday, 30 June 2017 10:19

JOC ȘI JOACĂ ÎN LUMEA CĂRȚILOR

Written by
  • n perioda iulie – august, Biblioteca Județeana ”Christian Tell” Gorj – Filiala pentru copii organizează Atelierele de vară! Voluntarii CED Gorj vor ajuta la buna desfășurare a activităților programate.
  • De luni, 3 iulie 2017, la Sediul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, pentru al cincilea an consecutiv vor începe cursurile de limba engleză - pentru seniori, susținute de voluntarii CED Gorj.

De șapte ani, pentru copiii din Târgu-Jiu vara începe într-un mod surprinzător prin continuarea învățării. Proiectul organizat de Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj – Filiala pentru Copii în colaborare cu Muzeul Arhitecturii Populare Gorj de la Curtișoara și Școala Populară de Artă Târgu-Jiu – “În bătătura bunicilor” – este pentru copii o modalitate directă de contact cu tainele meșteșugurilor tradiționale în frumosul ambient al Muzeului Arhitecturii Populare Gorj de la Curtișoara.

Desfășurate pe perioada 19 – 23 iulie 2017, activitățile s-au dovedit și în această a VII-a ediție pline de interes din partea participanților, faptul că ei participă efectiv la realizarea unor obiecte artizanale constituind o inițiere în arta care s-a transformat în carte de vizită pentru județul Gorj. “Avem un program special de vară, în parteneriat cu Școala Populară de Artă și Muzeul Județean, sunt două ore pe zi de ateliere și distracție, începând cu ora 10.00, cu activități specifice așa cum era sau încă mai este în bătătura bunicilor”, a precizat bibliotecara Maria Luiza Sandu de la Filiala pentru Copii.
Programul proiectului a început de luni, 19 iulie, prin vizitarea originalelor case de lemn cu expunerea de către supraveghetoarea Moruș Aurelia a amănuntelor legate de proveniența fiecărei locuințe și a zonelor din care provin, la sfârșit copiii fiind fermecați de rostul războiului de țesut. În a doua zi atenția a fost îndreptată către gospodăria țărănească – construcţii ţărăneşti din lemn (case, pivniţe, pătule, instalaţii tehnice populare din secolele XVIII – XIX) cu mobilier ţărănesc, piese de port, ţesături, unelte, ceramică, crestături în lemn – despre care le-a vorbit muzeograful Elena Firănescu, copiii fiind martori la meșteșugul sculpturii în lemn, prezentat de meșterul popular Nicolae Rotaru. A urmat pictura oalelor de lut, în 21 iulie, atenția celor prezenți fiind acaparată de meșterul popular Adriana Vasile, ca și ceilalți, de la Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu, dar nu numai atenția la teoria despre meșteșug, ci și la realizarea cu propriile mâini a picturilor pe ulcelele aduse de artizană. Joi și Vineri, micii ucenici se vor întâlnii cu Dumitru Coneru, unul dintre ultimii olari din judetul Gorj și Laurențiu Pârcălabu meșter în arta lemnului ce va arăta cum se confecționează șindrila – solzii de lemn care îmbracă acoperișul caselor.
Minodora Sucea


Monday, 19 June 2017 11:48

Freamăt cultural la Țânțăreni

Written by

Duminică eminesciană în Floreștii Gorjului, cu freamătul emoției stârnite de poeziile recitate, de cântece și de impresionantul joc al tinerilor călușari.

Amânată pentru puțin răstimp față de 15 iunie, în vederea organizării mai bune două evenimente, evocarea lui Mihai Eminescu și a scurtei șederi a lui pe meleagurile gorjene a reunit un mare număr de elevi, părinți, oameni de cultură, profesori și reprezentanți ai administrațiilor locale Țânțăreni și județene din Gorj – Primărița comunei Țânțăreni, Maria Vasilescu și bibliotecara Iuliana Ionescu,  Prefectul județului Gorj, Ciprian Florescu, Vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Nichifor, managerul BJCT Gorj, Olimpia Bratu, managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi. De asemenea au onorat manifestarea profesori universitari din Craiova și Târgu-Jiu și scriitorii Adrian Frățilă, Spiridon Popescu, Cristian George Brebenel, Marius Iorga, Daniel Popa, Constantin Ungureanu. Dar peste toate, programul artistic prezentat cu dedicație de elevii din Școlile comunei a fost impresionant!

Laureați, vernisaj expoziție de fotografie, folk și recitări în după-amiaza zilei de 13 iunie a.c. la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj – parteneră în evenimentul organizat de Colegiul Național ”Spiru Haret” Tg-Jiu și Asociația culturală ”Semn” cu sprijinul Liceului Energetic, Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Petroșani, Asociația ”Rosa Multiflora” Petroșani și SC Bomis SRL Tg-Jiu. Momentele de decernare a premiilor de către Olimpia Bratu, manager BJCT Gorj, prof. Elena Gavan și prof. Daniel Murărița de la CNSH au alternat cu cele de muzică folk interpretate de Răzvan Giurcă, 11F, CN ”Spiru Haret”, Octavian Dănăcică, 12A, Liceul Energetic și Andrei Șchiopu, 11E, CN ”Mihai Eminescu” Petroșani. Poeziile recitate de Adrian Frățilă și Valentin Chepeneag au indus participanților fiorul liric prin creațiile personale și mai ales prin cele ale lui Mihai EMINESCU – prefațare la 15-le de iunie - freamăt și reamintire! O frumoasa surpriză a constituit-o interpretarea elevului Andrei Șchiopu a unui fragment din Scrisoarea a III-a din monumentala lirică eminesciană. 

Wednesday, 14 June 2017 08:03

La lesson de la langue française a été achevé

Written by

În data de 13 iunie 2017, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene "Christian Tell" Gorj, a avut loc Festivitatea de premiere a Seniorilor participanți la Cursul de limba franceză, predat de doamna profesor Rodica Banciu, voluntar al Centrului Europe Direct Gorj. Cursul, desfășurat în cadrul proiectului "Școala bunicilor!", a ajuns la final. Participanții, plini de emoții, au povestit ce a însemnat acest curs început în luna octombrie 2016, au cântat chiar și au recitat. În încheiere, seniorii au primit diplomele și felicitările. (D.L)

 

Wednesday, 14 June 2017 05:31

”FREAMĂT DE CODRU” LA FLOREȘTI - 2017-

Written by

Fesivalul - concurs 

”FREAMĂT DE CODRU”

- 2017-

A - VII - A EDIȚIE 

FLOREȘTI, ȚÎNȚĂRENI, JUDEȚUL GORJ

Organizatori: Consiliul Local și Primăria Țînțăreni, Biblioteca Comunală Țînțăreni în parteneriat cu  Biblioteca Județeană” Christian Tell” Gorj și Centrul  Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj,

Concursul se desfășoară pe două secțiuni: recitare din lirica eminesciană și creație literară: poezie. La concurs pot participa elevi de gimnaziu, liceeni și studenți.  

  

“Pentru noi, Mihai Eminescu a devenit un simbol naţional. El nu este numai cel mai mare poet al nostru ci şi cel mai strălucit geniu pe care l-au zămislit, apele şi cerul românesc. El este într-un anumit fel întruparea însăşi a acestui cer şi a acestui pământ”(Mircea Eliade).

ORGANIZATORI: 

Societatea Culturală „Mihai Eminescu-Florești” Consiliul Local și Primăria Țînțăreni, Biblioteca Comunală Țînțăreni 

Persoane de contact: Primar prof. Vasilescu Maria, tel:0760678488, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Biblioteca Comunală Țînțăreni prin  bibliotecar Ionescu Iuliana, tel:0766589042 sau e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

PARTENERI:  

Consiliul Judeţean  Gorj  

Biblioteca Județeană” Christian Tell” Gorj

Centrul  Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj,

Școala Gimnazială Țînțăreni

Școala Gimnazială  Florești nr.1

SCOPUL PROIECTULUI ŞI OBIECTIVUL GENERAL:  

Stimularea şi valorificarea interesului elevilor şi cadrelor didactice faţă de opera poetului naţional Mihai Eminescu  

  

REGULAMENTUL CONCURSULUI  

SECŢIUNI:  

- Recitare din lirica eminesciană   

- Creaţie literară: poezie  

  I. La concurs pot să participe elevi de gimnaziu, liceeni şi studenţi, secțiunile adresându-se pe de o parte elevilor de gimnaziu iar pe de altă parte liceenilor și studenților.   

II. La secţiunea recitare concurenţii trebuie să pregătească un text reprezentativ din creaţia eminesciană  

• Textul să fie bine cunoscut şi interpretat adecvat (nu se acceptă citirea textului)  

• Se recomandă fragmente din poemele ample eminesciene: Scrisorile, Luceafărul, Glossă, Rugăciunea unui dac etc.   

III. La secţiunea creaţie, concurenţii trebuie să trimită  lucrările selectate de către fiecare unitate şcolară. Lucrările trimise la această secțiune  vor respecta cu strictețe  precizările din Anexa I , care face parte integrantă din prezentul regulament.

Pentru a intra in concurs, fiecare lucrare trebuie sa conțina:

-  Titlul lucrării;

-  Numele si prenumele autorului;

-  Adresa completă;

-  Numarul de telefon (fix/sau mobil) şi adresa de e-mail ale autorului sau ale profesorului coordonator (pentru a putea fi contactat);

-  Unitatea de învăţământ (denumire, adresa, telefon/fax);

-  Profesorul îndrumător al elevului (numele, specialitatea si  un numar de telefon/adresa de e-mail).

 Lucrarile se vor pune intr-o țiplă , inainte de a fi introduse in plic  si se vor trimite la adresa: Biblioteca Comunală Țînțăreni, jud.Gorj, sat.Țînțăreni, com. Țînțăreni,cod poștal  217535 .

Lucrarile vor fi trimise si in format electronic la adresele de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

IV.       Lucrarea care nu va respecta cerinţele regulamentului nu va intra in concurs.

V.     Premii se pot acorda atât la secţiunea creaţie, cât şi la secţiunea recitare şi constau în diplome şi cărţi.    Se vor acorda Premiul I,Premiul II,Premiul III  și mențiuni pentru fiecare secțiune. De asemenea participanții vor primi diplomă de participare, iar decernarea premiilor se va face în ziua de 18 iunie 2017, la Muzeul ”Mihai Eminescu”din satul Florești,com Țînțăreni,Jud.Gorj.

VI. Juriul este alcătuit din poeţi, scriitori şi profesori de Limba şi Literatura Română.  

VII.   Lucrările premiate vor fi publicate în ziarul local Ediție Specială de Țînțăreni

VIII.    Lucrările trimise în concurs nu se restituie autorilor, indiferent dacă au fost  premiate sau nu.

Notă: Orice modificări care pot aparea ulterior, vor fi comunicate în scris, în timp util, tuturor celor implicaţi în concurs.

ANEXA I

  1. Toate lucrările trimise vor fi tehnoredactate pe calculator, cu urmatoarele caracteristici:

- Format pagina A4;

-Textul va fi tehnoredactat cu diacriticele limbii române (ă, î, â, ţ, ş);

- Font Times New Roman,  mărime font 14, spaţiere la un rând.

2) Fiecare participant va intra în concurs cu o singură lucrare pentru fiecare secțiune , iar  termenul de expediere este de cel târziu 15.06.2017.

3) Jurizarea lucrărilor va avea loc pe data de 17 iunie  2017.

          Fără taxă de participare.                  

 

 

                                                Concurs  de creaţie

”Freamăt de codru’’

18 iunie 2017

FIŞĂ DE ÎNSCRIERE

  1. Instituţia .................................................................................................................................
  2. Adresa completă, telefon, e-mail instituţie: .....................................................................................
  3. Numele şi prenumele cadrului didactic coordonator:  .....................................................................
  4. Specialitatea: ..........................................................................................................................
  5. E-mail cadru didactic: ..............................................
Nr crt

Numele şi  prenumele

elevului

Clasa Secţiunea Titlul   lucrării
         
         
         

 

 

 

 

 

 

Nota: Fiecare cadru didactic va trimite o fişă de înscriere în format electronic sau prin poştă.

Semnătura     cadrului   didactic,

 

 

 

 

FIŞA  DE  ÎNSCRIERE

LA  CONCURSUL  INTERJUDEȚEAN   DE  CREAŢIE

” FREAMĂT DE CODRU”ediția a VIII a---- iunie 2017

Numele şi prenumele    elevului...................................................................

........................................................................................................................

Clasa..............................................................................................................

Şcoala............................................................................................................

........................................................................................................................

Localitatea.....................................................................................................

Judeţul...........................................................................................................

Profesor  îndrumător....................................................................................

........................................................................................................................

 

PARTICIPANŢI:  

Elevi şi studenţi din judeţele:Gorj; Dolj;Olt; Mehedinți ect.  

LOC DE DESFĂŞURARE:   

Muzeul și Parcul ”Mihai Eminescu”-Florești Gorj   

  CALENDAR DE DESFĂŞURARE:  

Lucrările se vor trimite până cel târziu la 15 iunie  2017.Informații suplimentare:0253473108.

NOTĂ!  

 PREMIILE CARE SE VOR DECERNA  VOR CONSTA ÎN VOLUME DE CARTE  CE VOR   FI LANSATE  ÎN CADRUL CELEI  DE-A VIII  EDIȚIE A FESTIVALULUI ”FREAMĂT DE CODRU”  .ÎN ANUL 2017 SE VOR LANSA ” MIHAI EMINESCU – DRUMURI ŞI POPASURI ÎN GORJ ”AUTOR ZENOVIE CÎRLUGEA ȘI ”DIN COLBUL ADUNATE” AUTOR CERCELARU VIRGILIU.

• Jurizarea lucrărilor și  Festivitatea de premiere (18 iunie  2017)  

  

               

Page 1 of 12

Visitors Counter

248874
TodayToday236
YesterdayYesterday822
This_WeekThis_Week3496
This_MonthThis_Month14799
All_DaysAll_Days248874
Top