Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

11 AUGUST – ”… cine stăpânește contradicția… stăpânește lumea”

de | aug. 11, 2020 | CALENDAR

*titlul este citiat din  Stephane Lupasco, ”Les Trois Matieres”

ȘTEFAN LUPAȘCU (fr. Stéphane Lupasco, n. 11 august 1900, București – d. 7 octombrie 1988, Paris) filosof francez de origine română, autor al lucrării „Logica dinamică a contradictoriului”, bazată mai ales pe noţiunea terţului inclus. Această logică generală, în care logica clasică este un caz particular, caută să explice transformarea tripolară a materiei-energie : materia-energie macrofizică, materia-energie biologică şi materia-energie psihică, „cele trei materii”. Influenţa lui Ştefan Lupaşcu asupra gândirii secolului al XXI-lea rămâne încă de descoperit.
Logica cunoașterii sau experiența științifică se constituie în urma unor observații capitale:
1.Operatorul și operatul logice sunt actualizarea și virtualizarea (potențializarea) valorilor logice. Valorile logice sunt văzute prin prisma operației de actualizare care afectează direct „operatul” sau valoarea potențializată.
2. Subiectul și obiectul sunt produse funcționale ale operației logice. Noțiunile de subiect și obiect nu preced și nu condiționează procesele de actualizare și virtualizare, ci sunt derivate ale lor. Subiectivizarea rezultă din actualizare, în timp ce obiectivizarea rezultă din virtualizare. Ceea ce se subiectivizează actualizându-se, respectiv ceea ce se obiectivizează virtualizându-se sunt identitatea sau afirmația identificatoare ori diversitatea sau negația diversificatoare. Valorile logice au deci, proprietățile constitutive ale actualizării, potențializării, subiectivizării și obiectivizării, subiectul și obiectul dovedindu-se a fi funcții ale operațiilor.
3.  Cunoașterea și necunoașterea, realul și irealul sunt fenomene funcționale ale operației logice. Orice proces de cunoaștere al unui anumit obiect presupune dispariția din conștiința subiectului cunoscător a cunoașterii de sine: „Consacrat în întregime observației cutărui eveniment […], pe masură ce observația mă acaparează, dispar ca observator” în consecință, în orice proces cognitiv există un subiect al necunoașterii și un obiect al cunoașterii. Experiența logică se caracterizează astfel prin intermediul a două tipuri de logică: cea subconștientă, activă, a actualizărilor și subiectivizărilor, a subiectelor și cea conștientă, pasivă, a virtualizărilor, a obiectivizărilor sau a obiectelor. În cadrul acestui demers, noțiunea de realitate semnifică obiectivitatea unui dat, iar cea de irealitate exprimă subiectivitatea sa. (wikipedia)
În timpul vieții a fost redactor la revista Revue philosophique din Paris; membru al comitetului de redacție al revistei Ring des Arts (Cercul de Artă Contemporană, Zürich), apoi membru consiliului de redacție al revistei 3e Millénaire.

 

 

 

 

 

 

 

 

A publicat în Revista ”Destin”, patronată de George Uscătescu. Trei numere din aceste reviste pot să fie consultate la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, în care se regăsește și publicat un fragment din ”Jurnalul parizian” al lui Mircea Eliade, în care este prezentată o întâlnire a celor doi.

 

„Lupaşcu e un sintetizator. A cuprins cu mintea tot ce este nou şi semnificativ in ştiinţa contemporană. Asemenea unui mare artist, a tratat un portret exact şi întreg al cosmosului văzut de vremea noastră (un cosmos în care se manifestă viaţa şi gîndirea). El nu a descoperit elemente ori fapte, ci din datele care i-au stat la dispoziţie a elaborat (propus) legile cele mai probabile, cele mai probabil în vigoare. A înţeles şi explicat (cu vervă şi putere) sistemul de funcţionare a vieţii şi universului”, îl descria Steinhardt  pe Ştefan Lupaşcu.

 

Salvador Dali ascultându-l pe Ştefan Lupaşcu (Foto: Robert Descharnes. Sursă foto: Facebook/Basarab Nicolescu)
Din discuțiile celo doi, se pare că a reieșit ideea lucrării lui Dali – „Galatea în sfere atomice”.

 

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut