122 DE ANI DE LA NAŞTEREA ECATERINEI TEODORIU
14 ianuarie 2016
RAPSODIA în DOR major DE ROMÂNIA
22 ianuarie 2016

Joi seara, înainte de Ziua Culturii Naţionale, dar subscrisă acesteia, la Biblioteca Judeţeană ”Christian Tell” Gorj, s-a petrecut un fapt inedit care cu siguranță va rămâne încrustat în memoria celor prezenți atunci la Sala de Lectură a instituției. ”Întâlnirea tinerilor cititori cu scriitorii gorjeni” – așa cum a fost concepută de remarcabila profesoară Elena Roată, a prins contur și înfăptuire cu sprijinul managerului Bibliotecii, Olimpia Bratu și președintelui Cenaclului Columna, Marius Iorga. Elevi ai claselor a XI-a și a X-a  de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” înfățișatu-s-au  înarmați cu lecturile și mai ales cu puntele de vedere, obiective, bine structurate în prezentări față în față cu autorii textelor împricinate, așadar – Iulia Popescu, Alin Negrea, Adina Lilă, Nicoleta Roșoiu, Eliza Alionescu, Irina Bărbulescu, Cristina Pănescu, Iulia Stroe, Ionela Marinescu, Mihai Merișescu, Eduard Mititică, Roxana Călin, Carina Oprea, Mihaela Guran, Annemarie Mocioi, Adelina Sichitiu, Andreea Croicu, Simona Santu și Mihaela Mogoș versus tot atâția scriitori.

Emoția, declanșată deopotrivă dinspre tineri și scriitori, s-a întrupat în glasul arar tremurat pe de o parte  și în tăcerea atenției pe de altă parte, ca o confluență spirituală în numele cărților de poezie, proză sau critică nominalizate cu acest prilej. Oare ce bucurie să fie mai mare decât aceasta – tu, scriitor, să ai posibilitatea de a privi în ochi pe cel care îți pășește în lumea imaginată de tine sau – tu, cititor, să vezi aievea pe cel ce-a făurit această lume cuprinsă între coperte. Și pentru că a fost concurs, dintre participanți s-au detașat Mihai Merișescu, Adina Lilă, Simona Santu, și Eduard Mititică, expunerile lor avînd un plus de elocvență, premiile fiind oferite de Fundația ”Columna”, Firma Litomarket S.R.L. și Biblioteca Județeană.

Se poate afirma, fără drept de tăgadă, că cei care se declară pesimiști vis-a-vis de tânăra generație sunt într-o eroare majoră, mare parte din tineri, fie ei la Colegiile din Târgu-Jiu, Motru, Târgu – Cărbunești, sau la licee tehnologice gorjene, dau dovezi de calități sprituale deosebite, numai că au nevoie de încredere și susținere din partea comunității, a societății în general.

 

*

 

Vineri, 15 ianuarie a.c., Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj (”Sala de cultură” așa cum semnala un cotidian local), a fost gazda sărbătoririi Luceafărului poeziei românești, moment desemnat ca Ziua Culturii Naționale. Creația poetică a lui Mihai Eminescu a fost elementul de prim-plan al unui spectacol de muzică și poezie prezentat de elevele Luiza Ciudin și Yasmine Polacek și instructorii Liliana Ciochină-Neoagă, Cristina Boian și Sorin Bivolaru, de la Școala Populară de Arte Tg-Jiu, de Olguța Berbec și Alexandra Bleaje  interprete de muzică de la Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului” și de membri ai Cenaclului Columna – Adrian Frățilă, Spiridon Popescu, Ion Mocioi,  Ion Popescu Brădiceni, Zoia Elena Deju, Vasile Ponea, Sabin Firiza. Evenimentul, organizat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj în parteneriat cu instituțiile mai sus enumerate, a devenit, deja, unul de tradiție al începutului de an cultural târgujian.

 

 

 

 

 

Sari la conținut