Lectură publică – Lazăr Popescu
18 noiembrie 2016
Tineri pentru piața muncii – atelier 8
21 noiembrie 2016

 

35 de km între două spații deosebit de importante din istoria Gorjului. Hobița și Bălănești sau altfel spus distanța dintre locurile de naștere ale lui 

Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, satul Hobița, comuna Peștișani, județul Gorj) și Ion Popescu Voitești (18 noiembrie 1876, satul Voitești, comuna Bălănești, județul Gorj). Primul – artist plastic de notorietate mondială, părintele sculpturii moderne, cel de-al doilea – geolog, savant renumit, descoperitor de zăcăminte de sare şi petrol, cel care a condus Institutul Geologic al României și a pus bazele Academiei de Ştiinţe.

În acest an, 2016, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea celor doi oameni de seamă, ai artei și ai științei – românești și internaționale.

Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj împreună cu Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj l-a omagiat pe Ion Popescu Voitești printr-un Forum desfășurat la Sala de Lectură a bibliotecii, în data de 18 noiembrie 2016. La întâlnire au luat parte membrii ai comunității, personalități culturale și elevi de la Colegiile din Târgu-Jiu. Bogata colecție mineralogică, din holul bibliotecii, dar și expunerile prezentate de Ing. Dan Toropu (strănepotul savantului) și de bibliotecara Dana Cherecheș (geolog), de asemenea lansarea volumului ”Amintiri, Ion Popescu Voitești”, editat de Muzeul Județean și făcut cunoscut de către Albinel Firescu, muzeograf și de profesorul Grigore Haidău. După terminarea manifestării, grupului de elevi participanți la forum li s-a oferit posibilitatea de a vizita Casa Memorială Ion Popescu Voitești.    

Sari la conținut