Formular rezervare cărți online
7 mai 2020
ANSAMBLUL SCULPTURAL MONUMENTAL DE PE CALEA EROILOR
9 mai 2020

ROMÂNIA, MEREU!

Ziua de 9 Mai are triplă semnificaţie istorică: Ziua Europei, Ziua Independenței şi Ziua Victoriei!

ZIUA INDEPENDENȚEI

La 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe de la acea vreme, ține un discurs în Parlament în care spune că „suntem liberi, suntem o națiune de sine stătătoare”, aspect care confirmă cele subliniate mai sus. Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.

ZIUA EUROPEI

„Drumul spre Europa unită va trebui să pornească de la realizări concrete, care să creeze o solidaritate de fapt… ” Robert Schuman în Declaraţia de la 9 mai 1950

În România, în semn de recunoştinţă pentru contribuția lor la fondarea Uniunii Europene, există 12 busturi de oameni politici reunite în Monumentul Părinților Fondatori ai Uniunii Europene, inaugurat la București, la 9 Mai 2006, de Ziua Europei. Concepția monumentului îi aparține arhitectului Cătălin Cazacu, director în cadrul municipalității bucureștene, și arhitectului Paul Valentin, iar execuția sculptorului Ionel Stoicescu.

ZIUA VICTORIEI

Ziua Victoriei, ce marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe data de 9 mai 1945, are loc capitularea celui de-al treilea Reich.

La Bucureşti a fost organizată o paradă militară la data de 10 mai 1945. La 12 mai 1945, după 260 de zile de luptă, Armata română îşi încheia participarea, alături de Naţiunile Unite la obţinerea victoriei finale. Cu un efectiv militar de aproape 540.000 de combatanţi, Armata română a parcurs peste 1.000 kilometri, a traversat 17 masive muntoase şi a forţat 12 cursuri mari apă, eliberând 831 de localităţi, dintre care 53 de oraşe (Ungaria, Cehoslovacia şi Austria). Pierderile Armatei române s-au ridicat la circa 169.000 de morţi.

 

Sari la conținut