6 OCTOMBRIE: PETRE ȚUȚEA – ”Libertatea omului e partea divină din el.„

fotografia zilei din alt an: Pont de Normandie, 2019 – Le Havre – Honfleur
5 octombrie 2020
DRUMUL SPRE ”OZ”
6 octombrie 2020

Definiţia mea este: Petre Ţuţea, românul. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire şi suferinţă. Şi convingerea mea este că suferinţa rămâne totuşi cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu.

PETRE ȚUȚEA (n. 6 octombrie, Comuna Boteni – d. 3 decembrie 1991, București), a fost un autor, economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist român.
Țuțea a fost supranumit „Socrate al României” datorită preocupărilor filosofice și a rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul personal în orice circumstanțe, chiar și în închisoare.
Un traseu care a durat 13 ani: 13 ani de detenţie, 13 ani pe cruce, 13 ani de mărturisire…, Rahova, Jilava, Văcăreşti, Ocnele Mari, Aiud…
Din cauza interdicției de a publica, ca și a persecuțiilor de după 1989, nu a apucat să-și vadă numele pe coperta unei cărți în timpul vieții. Ulterior însă, scrierile și interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile. După decembrie 1989, cunoaște o popularitate fulminantă. Primește în garsoniera sa zeci de ziariști, iar în lumea culturală începe să se vorbească despre un nou curent: țuțismul. Deși cărțile i-au fost publicate abia după trecerea în neființă, talentul lui nu a fost acela de scriitor, ci de orator. Astfel, Țuțea a rămas celebru cu o culegere de vorbe memorabile.

„Eu, cultural, sunt un european, dar fundamentul spiritual e de ţăran din Muscel. La închisoare, grija mea a fost să nu fac neamul românesc de râs. Şi toţi din generaţia mea au simţit această grijă. Dacă mă schingiuiau ca să mărturisesc că sunt tâmpit, nu mă interesa, dar dacă era ca să nu mai fac pe românul, mă lăsam schingiuit până la moarte. Eu nu ştiu dacă vom fi apreciaţi pentru ceea ce am făcut; important e că n-am făcut-o niciodată doar declarativ, ci că am suferit pentru un ideal”. – Petre Țuțea (6 octombrie 1902 – 3 decembrie 1991)
Petre Țuțea o fost întrebat de Nae Ionescu “Care trebuie să fie însuşirile unui adevărat cetăţean român?” Răspunsul lui Petre Ţuţea a fost prompt:

  • Să fie creştin, conştiinţa religioasă fiind definitorie pentru om;
  • Să fie dispus a-şi da viaţa pentru România fără regret;
  • Să nu înşele pe nimeni;
  • Să nu necinstească nicio fecioară, pentru a nu ofensa obrazul Maicii Domnului;
  • Să-şi cunoască limitele şi să respecte ceea ce poate face altul şi nu poate face el.

”Eu m-aș întâlni cu Cioran în neliniștile mele, care seamănă cu ale lui, iar el s-ar întâlni cu misticismul meu în lirismul lui.” (Petre Țuțea)

Emil Cioran își exprima gândurile bune față de vechiul său prieten în fragmente de scrisori pe care i le trimitea lui Bucur Țincu.
”Ca și tine, îi păstrez lui Petrică aceeași admirație. Ce om extraordinar! Cu verva fără pereche, dacă ar fi trăit la Paris, ar fi avut astăzi o reputație mondială. Vorbesc adesea despre el ca despre un geniu al vremurilor noastre sau, mai degrabă, ca despre singurul spirit genial pe care mi-a fost dat să-l întâlnesc în viața mea.
Așa cum ți-am scris ultima dată, admirația mea pentru Petrică a rămas intactă de-a lungul anilor. Ce geniu fulgurant! Îmi amintesc de câteva dintre formulările sale ca și cum le-aș fi auzit ieri. Am cunoscut multe spirite remarcabile dintre care unele erau cu totul de prima mână: nu am întâlnit în niciun caz o inteligență atât de incandescentă ca a sa. ”(Din scrisorile trimise de Emil Cioran lui Bucur Țincu din aprilie și mai 1974. Aceste fragmente au fost publicate în Revista 22, numărul 22, din 15 iunie 1990)

Părintele Arhimandrit Justin Pârvu a mărturisit: “Nu am cunoscut în tot Aiudul om mai chinuit şi mai torturat decît Petre Ţuţea”.

PETRE ȚUȚEA:
”O personalitate este aceea care se dăruiește, nu se justifică.„
”Libertatea omului e partea divină din el.„
”A fi sfânt înseamnă a fi suveranul tău perfect.„
”Fără credință, omul rămâne un simplu animal rațional care vine de nicăieri și se-ndreaptă către nicăieri.„

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evenimente

1408: prima atestare documentară a orașelor Iași și Bacău.
1437: Conventul de la Cluj-Mănăștur adeverește o înțelegere între răsculați și nobili, în cursul Răscoalei de la Bobâlna.
1600: Are loc la Florența premiera operei Euridice, compusă de Jacopo Peri, creată cu ocazia nunții lui Henric al IV-lea cu Maria de Medici.
1711: În Moldova începe instaurarea domniilor fanariote; primul domn fanariot din Moldova este Nicolae Mavrocordat.
1849: 13 generali maghiari lideri ai revoluției maghiare din 1848 au fost executați de autoritățile austriece la Arad.
1889: În zona Montmartre din Paris, în arondismentul 18, se deschide clubul de divertisment Moulin Rouge, care va deveni cel mai faimos teatru varieté din lume.
1995: Într-un articol din revista Nature, s-a prezentat descoperirea primei exoplanete, aflată pe orbita unei stele din secvența principală, 51 Pegasi.
Nașteri
1552: Matteo Ricci, misionar și astronom italian (d. 1610)
1898: Franz Altheim, istoric și filolog german, membru de onoare al Academiei Române (d. 1976)
1886: Edwin Fischer, pianist și dirijor elvețian (d. 1960)
1887: Le Corbusier, arhitect elvețiano-francez (d. 1965)
1902: Petre Țuțea a fost un autor, economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist român. (d. 3 decembrie 1991, București)
1914: Thor Heyerdahl, etnolog norvegian (d. 2002)
1927: Ioan Pop de Popa, medic român
1929: Mihai Drăgănescu, inginer electronist român, membru al Academiei Române (d. 2010)
1973: Silviu Biriș, actor român de teatru și film
Decese
1536: William Tyndale, traducător englez
1873: Paweł Edmund Strzelecki, cercetator si geograf german
1880: Benjamin Peirce, matematician și astronom american, care a avut o contribuție importantă în descoperirea planetei Neptun (n. 1809)
1892: Alfred Tennyson, poet britanic (n. 1809)
1979: Elizabeth Bishop, scriitor american (n. 1911)
1989: Bette Davis, actriță americană (n. 1908)
1999: Amália Rodrigues, cântăreață – Fado
2003: Elisabeta Rizea, susținătoare a rezistenței anti-comuniste
2018: Montserrat Caballé, cântăreață de operă spaniolă (n. 1933)
Sărbători
Sfantul Apostol Toma- Calendar Ortodox

Sari la conținut