CUM SĂ MODELEZI SOCIETATEA? – IATĂ UN EXEMPLU

SUNTEM DEZRĂDĂCINATE
1 octombrie 2020
EXPOZIȚIE „ATELIERELE BRÂNCUȘI”
2 octombrie 2020

O CONFERINȚĂ DE SUCCES!

Toți cei prezenți ieri la Conferința “Cum să modelezi societatea civilă?” am petrecut timp de mare calitate împreună și asta pentru că ne-am îmbogățit unii pe ceilalți cu experiențele fiecăruia. De la Cristina Văileanu, manager de granturi la Fundația Comunitară București am aflat cum ne putem regăsi spiritul comunitar dacă privim în profunzime grupurile de inițiativă civică ce au înflorit în București, din 2007 spre zilele noastre, pornind de la un nucleu simplu: grupuri de vecini cu probleme/nevoi comune care au dorit ca acestea să se rezolve, motiv pentru care s-au întâlnit prin parcări, prin propriile locuințe, în biblioteci, la cafeneaua din colțul străzii și AU ACȚIONAT.

Adrian Oniga, curatorul Festivalului de Artă Stradală Strad’Art ne-a explicat că intervențiile artiștilor stradali, unii dintre cei mai reputați din România, dar și din străinătate, nu sunt decât o componentă a acestei mișcări care se dorește a fi socială și inclusivă, cu efecte benefice asupra comunității din Târgu Jiu, nu doar în zilele de festival, ci cu un ecou de 365 de zile pe an.

Cum reușim să ne punem în starea de a face, ce ne motivează să acționăm în interes public? Loredana Bobic, psiholog la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, crede că dacă facem ceea ce ne place cu adevărat, dacă avem încredere, sentimente frumoase, dacă lucrăm în armonie (cu ceilalți, cu mediul, cu tradițiile noastre, cu inovația, cu tot ceea ce ne înconjoară, dar și cu noi înșine – nota noastră) și dacă avem grijă ce transmitem copiilor noștri care încă de la vârsta de 3-4 ani își definesc profilul psiho-moral, atunci suntem în stare să facem bine și să avem grijă de viitorul nostru și al lor.

Cu ultimii trei vorbitori, discuțiile s-au axat pe entități care pot ajuta societatea civilă să se definească mai bine și să se consolideze: Centrele de Informare Europe Direct, bibliotecile publice.

Claudia Șerbănuță, specialist coordonare biblioteci în cadrul Fundației Progress a creat contextul pentru a înțelege schimbarea de rol pe care bibliotecile publice au parcurs-o în ultimii 30 de ani: de la bibliotecile publice create de regimul comunist în anii ’50 al căror scop era să controleze cetățenii (prin colecții și serviciile oferite) și nu să îi activeze, la bibliotecile publice de astăzi care și-au asumat o conectare profundă la nevoile de dezvoltare ale comunității, oferind inclusiv servicii de cetățenie activă. Rețeta pe care a identificat-o are nevoie de doar două ingrediente principale: biblioteci publice ca hub-uri ale democrației și cetățeni activi.

Cu Mihai Lupu, fondator al EduCaB am mers mai departe și discursul său privind posibilitatea bibliotecilor publice de a traduce indicatorii democrației în comportamente a fost o continuare a ideii anterioare. “Ne concentrăm pe nevoi și uităm de resurse ” a spus Mihai la un moment dat. Extrapolând ideea, să profităm de aceste “porți de intrare în comunitate” care sunt bibliotecile și să ne simțim în spațiul lor ca grecii în agora pentru că aici există acces pentru oricine, este o diversitate de informații și, mai ales, nu se pun note.

Cum puteam încheia altfel decât cu o experiență specifică, o bibliotecă ce găzduiește un Centru de Informare Europeană?I Așadar, Vlăduț Andreescu, managerul Centrului de Informare Europe Direct Târgoviște ne-a purtat prin istoria acestuia, insistând pe firescul îmbrățișării de către biblioteca în care lucrează a acestui proiect care a adus civismul în comunitate prin acces la informație europeană de calitate, activități care au implicat tineri, voluntari și organizații non-guvernamentale active din Dâmbovița, alături de bibliotecile publice din tot județul. Iată că rețeta descoperită de Claudia Șerbănuță este una de succes!

O zi plină, o mare bucurie să fim împreună, oameni diferiți – invitații noștri alături de comunicatori ai Centrelor Europe Direct, bibliotecari, voluntari. Ce ne-a unit pe toți? Credința că împreună ne putem construi viitorul european pe care îl dorim!

Elena-Mariana Angheluță

Sari la conținut