DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: “(…) neprevăzutul te poate abate din drum, dar nu și de la țintă.” ― Valeriu Anania

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Poporul e stâlpul țării… fiecare părticica de pământ e vopsită cu sângele lui…” ALECU RUSSO
17 martie 2021
LA MULȚI ANI, EUGEN DORCESCU!
18 martie 2021

STÉPHANE MALLARMÉ (n. 18 martie 1842 – d. 9 septembrie 1898), de fapt cu numele real Étienne Mallarmé, a fost un poet și critic francez, o figură de seamă a curentului simbolist european.A cultivat o poezie cerebrală, voit obscură, bogată în sensuri filozofice, de o rară muzicalitate și forță sugestivă. Creația sa („Herodiada”, „După-amiaza unui faun”, „Poezii”) constituie o expresie viguroasă și originală a poeziei moderne. Mai târziu, prin opera sa a influențat decisiv școli artistice reprezentative ale secolului al XX-lea, cum ar fi: cubismul, futurismul, dadaismul, suprarealismul.

 

 

 

 

 

ION BARBU (născut Dan Barbilian; n. 19 martie 1895, Câmpulung, Regatul României – d. 11 august 1961, București, Republica Populară Română), poet și matematician român. Ca matematician este cunoscut sub numele Dan Barbilian. A fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BARTOLOMEU ANANIA, pe numele de mirean Valeriu Anania, (n. 18 martie 1921, comuna Glăvile, județul Vâlcea – d. 31 ianuarie 2011, Cluj-Napoca) a fost un cleric ortodox român și scriitor. Din 1993 și până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (până în 2005 în cadrul Mitropoliei Ardealului). În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. În anul 2007 a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A intrat în monahism la 2 februarie 1942, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, primind numele Bartolomeu. În acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon; în peregrinările sale prin ţară, a fost ierodiacon la mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş. În 1958 a fost condamnat politic la 25 de ani de muncă silnică, pentru „uneltire contra ordinei sociale” (www.mitropolia-clujului.ro). A fost închis la Securitate, Jilava, Piteşti şi Aiud şi eliberat după şase ani şi două luni, în 1964, prin decret general de graţiere. Aflat în detenţie la Aiud, fără nicio posibilitate de a scrie, în perioada anilor 1962-1964 fixează în memorie piesele de teatru „Steaua Zimbrului” şi „Meşterul Manole”, precum şi numeroase poezii, toate însumând peste zece mii de versuri.
Valeriu Anania, numele de autor, a debutat editorial în 1966, cu poemul dramatic Mioriţa; volumul apare la Bucureşti, la Editura pentru Literatură, cu o Predoslovie de Tudor Arghezi. În 1978 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

???

 

Sari la conținut