DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII:”Trebuie învăţătură pentru toată lumea. După cum pâinea, haina, drumul de fier sunt pentru toată lumea, aşa să fie şi cartea şi biblioteca.” GALA GALACTION

8 MARTIE – ZIUA FEMEII
8 martie 2021
Concurs Naţional de Creaţie Literară şi Artă Plastică, Sebeş – Lancrăm
9 martie 2021


GALA GALACTION

(pseudonim literar al lui Grigore Pișculescu, n. 16 aprilie 1879, Didești, Teleorman – d. 8 martie 1961, București) a fost un scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român, traducător al Bibliei în limba română din ebraică și greacă (împreună cu Vasile Radu și Nicodim Munteanu). În 1947 a fost ales membru titular al Academiei Române.

”Literatura, ca şi florile, ca şi holdele, este o interferenţă divină între darurile cerului şi condiţiile pământului.”

”Trebuie învăţătură pentru toată lumea. După cum pâinea, haina, drumul de fier sunt pentru toată lumea, aşa să fie şi cartea şi biblioteca.”

„E atât de greu și de dureros să stai între minte și inimă și să te lupți să o împaci pe cea din urmă cu dreptățile celei dintâi.”
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGATHA VASILIU-BACOVIA

(n. 8 martie 1895, Mizil, România – d. 12 octombrie 1981, București, RS România), născută Grigorescu, a fost soția poetului George Bacovia; a fost o poetă simbolistă. A studiat Literele și Filosofia la Universitatea din București, a fost profesor secundar de literatură română la mai multe licee. A început să publice în 1918 în revista Scena primele sale poeme sau opere în proză. Are marele merit că a avut grijă de poetul George Bacovia și s-a zbătut ca opera acestuia să fie valorificată pe deplin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ADRIAN FRĂŢILĂ

s-a născut la 6 martie 1950 în satul Pocruia, comuna Tismana, judeţul Gorj. Locuieşte în Târgu Jiu. A debutat cu o poezie în ziarul „Gazeta Gorjului”, în luna mai 1970. Poetul Cezar Baltag l-a prezentat în revista „Luceafărul” (nr. 17, 1971). A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România în anul 1997. Debut editorial – cu volumul „Echinocţiul de fiecare zi”, poezii, Editura „Scrisul Românesc”, 1978. Au urmat cărţile: „Vânător înzăpezit”, poezii, Editura „Scrisul Românesc”, 1983; „Carte pentru învăţat alfabetul minunat”, versuri pentru copii, Editura „Scrisul Românesc”, 1986; „La arat văzduhul”, poezii, Editura „Brâncuşi”, 1996; „Şmecherici”, poezii pentru copii, Editura „Diafora”, 1996; „Restanţier la primul meu mileniu”, poezii, Editura „Măiastra”, 2011; „La arat văzduhul” (ediţia a doua, revizuită şi adăugită), poezii, Editura „Măiastra”, 2013; „Scrisoare generaţiei următoare”, poezii, Editura „Măiastra”, 2013; „Dodikai” (ediţie antologică, revizuită), poezii, Editura „Măiastra”, 2016; „Balade” (ediţie antologică, revizuită), Editura „Măiastra”, 2018.

 

Sari la conținut