SĂPTĂMÂNA NAȚIONALĂ A BIBLIOTECILOR
19 aprilie 2021
LANSARE DE CARTE
21 aprilie 2021

IOSIF KEBER

(30 iulie 1897, Târgu-Jiu – 19 aprilie 1989, Târgu-Jiu),
a fost un artist de o reală complexitate. Pictură murală, gravură, desen, peisaj, portret, natură statică – a îmbrăţişat genuri şi specii dintre cele mai valoroase ale picturii. Ca o trăsătură caracteristică artistului Keber trebuie menționat faptul că el a ştiut să se mişte cu supleţe în varietatea de genuri, plasându-se aproape de fiecare dată cu autenticitate şi simţ al al nuanţei în specificitatea domeniului abordat.
Veche familie din Flandra, înaintaşii pictorului s-au stabilit în Nependorf, azi un cartier al Sibiului. Tatăl pictorului, numit tot Iosif, s-a căsătorit cu sibianca Ana Stoica Simion şi s-au stabilit la Târgu Jiu. Aici, la data de 30 iulie 1897 se năștea cel care a devenit mai târziu pictor şi s-a semnat Iosif Keber. Copilăria s-a împărţit asemeni carierei sale, între dealurile Văii Jiului şi Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu, în apropierea căreia locuia.
………………………………………………………………………………………………………………………….
În rânduri de o frumuseţe deosebită, sculptorul ­Vasile Blendea afirma elogios: „De la pictorii lui Constantin Brâncoveanu până astăzi, nimeni nu a cucerit tehnica, podoaba şi luxul artei picturii iconografice ca Iosif Keber din ­Târgu Jiu şi din întreaga ţară”.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Locuința sa din Târgu Jiu este astăzi Casa memorială „Iosif Keber”. Proiectată în stil neoromânesc de Iulius Doppelreiter, ea adăposteşte sute de lucrări şi şi albume de pictură donate de artist.
Viaţa şi activitatea lui Iosif Keber au fost consacrate cu devotament artei, el însuşi afirmând că „arta este pedagogul cel mai iscusit în materie de frumos”.

Iosif Keber rămâne peste veacuri maestrul izvoditor de mirifice răsărituri şi apusuri, de zăvoaie şi râuri de cristal, de ierni şi primăveri scăldate în soare, de portrete şi autoportrete cu nostalgii în priviri sau de fresce înveşmântate dumnezeieşte ce împodobesc atâtea şi atâtea locaşuri de închinare.
(Alexandru Constantin Chituţă – Ziarul Lumina. 18 Iun, 2017)
https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/an-omagial/pictorul-iosif-keber-sau-talentul-pus-in-slujba-bisericii-123591.html

 

Sari la conținut