DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Păcatul cel mare al neamului a fost materialismul, ieşirea din om, sub toate chipurile.” ALICE VOINESCU

LA MULȚI ANI, ARINA AVRAM!
4 iunie 2021
Iată ”Cum prind viață jucăriile” în Lumea Copiilor!
4 iunie 2021

ALICE VOINESCU (n. Steriadi, 10 februarie 1885, Turnu Severin – d. 4 iunie 1961 București) a fost o scriitoare, eseistă, profesoară universitară, critic de teatru și traducătoare română. A fost prima româncă doctor în filosofie (Sorbona, Paris, 1913). Teza sa de doctorat, publicată la Paris, trata școala filozofică neo-kantiană de la Marburg. În 1948 a fost pensionată de la catedră și a petrecut un an și șapte luni de închisoare la Jilava și la Ghencea. După detenție, a avut domiciliul obligatoriu în comuna Costești de lângă Târgu Frumos până în 1954. A creat Catedra de estetică și istoria teatrului la Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică din București. A publicat cărți de filosofie, estetică și teatru. Postum îi apare și masivul Jurnal care acoperă perioada interbelică și cea comunistă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIERRE LOUŸS (născut Pierre Félix Louis, n. 10 decembrie 1870 – d. 6 iunie 1925) a fost un scriitor francez. A mai fost cunoscut și sub numele Pierre Chrysis, Peter Lewys și Chibrac. Estet rafinat, s-a format sub influența parnasianismului și a simbolismului. Opera sa este dominată de tema erosului păgân, sublimat ca valoare estetică, ca ideal al clasicismului elin, și de cultul perfecționării formale. A tratat și teme tabu ca lesbianismul. Versurile sale sunt caracterizate prin somptuozitatea și precizia descrierilor de peisaje. A scris romane de inspirație antică de mare rafinament estetic și atmosferă galantă. A purtat o intensă corespondență pe teme estetice cu Paul Valéry și a scris și un jurnal personal. A fost editor al revistei simboliste La conque.

 

 

Sari la conținut