SCURTMETRAJE DE ANIMAŢIE la MANSARTA

PĂMÂNTUL, CULOAREA, SEMNUL ȘI HARUL – QUARTETUL DIRIJAT DE DACIANA UNGUREANU
20 august 2021
2030 CUM VOR AFECTA ȘI VOR REMODELA VIITORUL ACTUALELE TENDINȚE MAJORE
2 septembrie 2021

Festivalul Internațional de Film de Animație – ABIFF, organizat de ABI Fundație, aflat la prima sa ediție, a lansat  în perioada 9-11 iulie în București și în alte peste 30 orașe din țară între care și Târgu Jiu un adevărat maraton al filmelor de animație, care a continuat pe tot parcursul verii.
Pe durata celor 3 zile de lansare, festivalul și-a dorit să capteze atenţia publicului prin difuzarea a sute de scurtmetraje de animaţie, majoritar europene, alese din peste 40 de țări proiectate pe 33 ecrane. Acestea au putut fi văzute în programul Cinema City.
Filmele de animație din cadrul festivalului au fost destinate deopotrivă copiilor prin prezentarea unor producții haioase, pline de șarm, dar și educative, cât și publicului adult cinefil, pasionat de filmele de animație de autor.
Tot în premieră, în cadrul festivalului au fost lansate două producții românești, un lungmetraj de animație – ”Se poate și așa” și un scurtmetraj de animație – „Darul Dragonului”, realizate de ABI Fundație si finanțate de Centrul Național al Cinematografiei.
Proiectul “ABIFF – Festivalul Internațional de Film de Animație București” este organizat de ABI Fundație și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 oferite de Programul RO-CULTURA al Ministerului Culturii, în cadrul proiectului apelul „Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului“, (sesiunea 1).
ABI Fundaţie este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit, care iniţiază şi sprijină proiecte în domeniile cultural, social şi sportiv. Înca din anul 2010 este implicată ca partener în inițiativele: United Against Racism și Radicalisation Awareness Network.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu € 3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.
În 19 și 26 august 2021, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, la MANSARTA, prin parteneriatul realizat cu ABI Fundaţie a avut bucuria să găzduiască 2 evenimente de vizionare a unei părți din filmele de animație prezentate în cadrul “ABIFF – Festivalul Internațional de Film de Animație București”. La aceste evenimente au participat elevi ai clasei I de la Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu Jiu coordonați de dna profesor învățământ primar Chiriță Larisa, membri ai grupei de începători a clubului CODE Kids de la Biblioteca Județeană Gorj, voluntari EUROPE DIRECT Gorj și echipa bibliotecii județene.
Evenimentele au fost posibile datorită dlui Adrian Tudor și dlui Lucian Marcoci, cărora le mulțumim pe această cale.

Sari la conținut