TREI ZILE DE TOAMNĂ DIRECT EUROPEANĂ
7 octombrie 2021
DISTANȚA DIN NOI sesiune de eseuri
8 octombrie 2021

La Nocturna Bibliotecilor 2021, am schimbat un vers celebru: „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă/Sufletului nostru bucuros de”…VIAȚĂ! Iartă-ne, Tudor Arghezi! Dar aceasta este esența clipelor petrecute în seara de 30.09.2021 în biblioteca noastră, care a redevenit un loc plin de urme, de viață, râsete, bucurie, film, ludic!

Cine au fost creatorii de magie dătătoare de viață? Oameni minunați care au expus, au cântat, au vorbit, ne-au făcut să ne destindem cu jocul lor actoricesc, alături de tineri, copii, adulți care au revenit în bibliotecă, într-o seară răcoroasă de toamnă și sperăm să ne rămână în continuare parteneri.

Mulțumirile noastre se îndreaptă spre două doamne minunate, care, prin arta lor ce păstrează și reinterpretează tradiții ancestrale, lasă URME adânci în societate, Mariana Frătița și Daciana Ungureanu. Dar, fără Dorina Cioplea-Văduva nu ar fi fost posibil ca lucrările celor două artiste să se armonizeze atât de bine între ele și, mai ales, cu spațiul, cel puțin provocator al MansArtei noastre! Trebuie să veniți să vedeți, până pe 15 octombrie 2021 expoziția „URME”! Și cum ar fi putut mai bine să se completeze o expoziție de artă, decât printr-un micro-recital! Mulțumim Marius Ungureanu!

Atelierul de pictură susținut de Daciana Ungureanu, ajutată de colegii noștri, dar și de alți prieteni prețioși al bibliotecii, așa cum este Adriana Lidia, a făcut deliciul participanților și asta pentru că s-au inspirat din motive tradiționale și autentice din Gorj.

Firul roșu al serii noastre din acest an a fost arta în multiple forme de manifestare, vizuale sau interpretative. Așa că nu ne-am oprit aici și, am continuat cu un alt vernisaj care a fost păstrat până în acest moment, cel al lucrărilor realizate în Tabăra de creație „Keber – Contexte literare și artistice contemporane” pe care biblioteca a organizat-o la sfârșitul lunii iulie. Talentații studenți, coordonați de Vasile Fuiorea, Daniel, Ana și Bianca au fost prezentați de profesorul lor din liceu, artistul vizual Cata Negrea și susținuți, ca în tabără, de colegul nostru Viorel Munteanu.
După cum spuneam, arta a fost elementul care ne-a unit aseară și a făcut-o și prin filmul propus de Lucian Mihai Dobroiu, „Loving Vincent”, iar ca bibliotecari vă facem recomandarea să îl vedeți sau să îl revedeți pentru că este foarte special.
Mare parte din seară a fost despre vizual, însă nu am putut să nu dăm și cuvântului locul său, iar pentru asta ni s-au alăturat excepționalii actori de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu care ne-au răsfățat cu o interpretare de poveste în care „Fabrica de Impro” ne-a implicat pe toți. Mulțumim Mihai Rădulea, Vlad Rădulea, Iulian Marinescu, Vlad Fiu, Adelina Puzdrea și Brehuță Cosmin pentru toată starea de bine, de bună dispoziție, de râs sănătos pe care ni le-ați oferit! Premiul primit anul acesta de „Fabrica de Impro” este pe deplin meritat și să nu credeți că este ușor să improvizezi, îți trebuie cultură și inteligență, ceea ce am văzut din plin aseară!
”Biblioteca – spațiu coeziv al comunității” a fost sloganul campaniei Nocturna Bibliotecilor din acest an, campanie susținută de ANBPR Asociatia Natională. Alături de colegii mei bibliotecari Elena-Mariana Angheluță, Lăcătușu Diana, Cosmin Vacaru, Mari Csolti, Maria Luiza, Diana Dumitrache, Stefan Anca Georgiana, Roxana Ungureanu, Lili Radu, Lucian Mihai Dobroiu, Viorel Surdoiu și ceilalți nenumiți aici, cred că am reușit să fim în spiritul sloganului aseară și, sperăm noi, în fiecare zi din an.
Ne vedem anul viitor!

 

Sari la conținut