FESTIVITATEA DE DESCHIDERE A ONLR 2022 GORJ
27 aprilie 2022
TINERI GORJENI CU ”FANTEZII LITERARE” LA BRĂILA
28 aprilie 2022

O zi specială de Paște

Manta Ingrid, Clasa a IV-a B

Școala Gimnazială ,,Alexandru Ștefulescu”

Prof.îndrumător : Teică Loredana

 

Astazi este o sărbătoare mare, deoarece este ziua de Paște. Razele soarelui îmi mângâie obrajii îmbujorați de bucurie și emoție. Ador această sărbătoare la fel de mult cum ador Crăciunul. Copacii sunt și ei îmbrăcați în straie de sărbătoare. Parcă toată natura râde la soare.

În fiecare an, eu și verișorii mei mergem la bunici pentru a ciocni împreună ouă roșii.

Când ajungem la bunici, bunica ne îmbrățișează, iar bunicul ne întâmpină vesel. După puțină vreme, ajung toate rudele noastre. Ne așezăm la masă și ciocnim împreună ouă roșii, făcute de bunica.

După ce terminăm de mâncat, despachetăm cadourile primite de la rude, apoi mergem în minunata grădină a bunicilor, care mereu mă binedispune, unde începem cautarea căutarea ouălor de ciocolată.

În total trebuie să fie 23 de ouă. Ne grupăm în echipe și începem căutările. Căutăm în toate colțurile grădinii, dar nu găsim decât 20 de ouă. Eu și verișorii mei ne uităm într-un tufiș, iar acolo găsim o familie de iepurași albi. Cei doi iepuri adulți au trei puișori, fiecare iepuraș ținând câte un ou de ciocolată în lăbuțe. Îi luăm pe micuții iepurași în brațe și îi arătăm și familiei noastre. Iepurașii adulți ne urmează, vrând a ști unde le ducem puii.

Bunica ne spune că iepurașii albi sunt de fapt iepurași de Paște, care aduc oamenilor cadouri.

Din această zi de Paște, familia iepurașilor va face parte din familia noastră.

___________________________

 

                                                                   Paștele la noi

Iarna cea  albă a plecat de pe meleagurile noastre si primăvara veselă și verde i-a luat locul repede, cu mantia ei de flori multicolore.

Intreaga natură, flori, pomi, pasări si alte vietăți  s-au trezit  la viață și ne salută, parcă, anunțâdu-ne, că se apropie cu pași repezi sărbătorile pascale.

Gospodinele mătură, scutură, curăță casele, precum  harnicele albine, dupa o lungă iarnă și aleargă grăbite după cumpărăturile și pregătirile pentru sărbătoarea Paștelui.

In vinerea Paștelui, care se mai numește și  Vinerea Neagră,toți sătenii cu mic și  mare, ne intâlnim la biserică, la Prohod sau Denia Domnului.Toți ascultăm slujba de înmormântare a Mântuitorului  nostru, Iisus Hristos.Fete si băieți cântă versurile  Prohodului, iar la sfârșit ocolim biserica si mergem fiecare la mormite, pentru a aprinde lumânări, pentru cei care au plecat dintre noi.

Duminică, urmează sărbătoarea Paștelui, care reprezintă Invierea Domnului. La noi, toți mergem la biserica cu ouă roșii, iar după ieșirea de la slujbă, vom ciocni ouăle , rostind formula ,,Hristos a înviat!’, la care se răspunde ,,Adevărat a înviat!’’.

Un alt obicei, la noi  în sat, este acela de a se pune brazde  de iarbă verde, la intrarea în casă, pe care trebuie  să calce toți membrii familiei, pentru a fi sanătoși si proaspeți, ca verdeața ierbii.

Sărbătoarea Paștelui este și un prilej de reuniune cu membrii familiei, când se lasă deoparte toate grijile si problemele,iar gândurile se îndreaptă către fapte bune si recunoștință.

 

( Compunere de Erika Banța)

_______________________

 

 

BUCURIA ÎNVIERII

 

 

Gheorghescu Fabian, Clasa a VI-a

Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”

Prof. coord. Morie Anamaria Neli

 

 

Uite colo, pe imaș,

Apăru un iepuraș,

Îmbrăcat în haină nouă

Are-n brațe un coș cu ouă.

 

 

Am plecat apoi cu toții,

Cu bunicii și nepoții,

Lui Hristos să ne rugăm

Și apoi să ne-nchinăm.

 

 

A venit ziua de Paști

Cu ouă și cozonaci

Și cu mielul la grătar,

Să petrecem la hotar!

____________________________________

 

 

Sari la conținut