NAȘTEREA UNOR DESTINE CULTURALE EUROPENE

SĂ NE AMINTIM DE NICHITA STĂNESCU!
10 mai 2022
ALĂTURI, DE ZIUA EUROPEI!
12 mai 2022

Dragostea de înțelepciune nu a dispărut, ci se ascunde în spiritele ce încă nu au dat piept cu statuile de azbest, care au închis înlăuntrul ființei lăsând în seama înțelegerii distorsionate a unei realități lipsite de rostuire. Îndoiala nu mai are sensul de cugetare și analiză îndreptate spre aflarea adevărului. Dragostea de înțelepciune se naște în fiecare om, sănătoasă, vioaie, ca un fluture răvășit de frumusețea câmpului fără margini și a cerului fără de început și are chipul copiilor setoși de cunoaștere. Ei, tinerii, văd, simt, intuiesc firescul și pot să discearnă, după ce gustă din nectarul lăsat către ei de filosofi în fagurii cărților și din contactul cu lumea înțeleasă în fel și în chip prin logos cu cea dar și cu cea în care își dezvoltă experiența de viață, atâta cât au acumulat. Frumosul și binele sunt pur și simplu, mascarea și uitarea lor necesită un efort ieftin acel dicton al indiferenței care transformă „nosce te ipsum”  în „it doesn’t matter”, mimetismul este mai confortabil, alinierea este lege iar cel ce se întreabă incomodează marșul.
La fiecare ediție a Concursului de eseuri filosofice ”Destine Culturale Europene” observăm licăriri de speranță, descopărirea tinerilor care înțeleg că există și o altfel de lume daca este privită din alt unghi, o realitate cu perspective posibile nu doar probabile.
Drumul dinspre epitet și epitaf este firesc, viața se naște în mirare și se îmbracă în mulțumire dacă este asumată ca minune, nu ca povară. Este, însă, adevărat că principiile de trăire nu trebuie respectate doar de unul/unii ci măcar de majoritate.

Felicitări participanților!

Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Europe Direct Gorj aduce mulțumiri colaboratorilor: Centrul Educațional ”Sapiens” și doamnei Laura Ghinea, doctor în filosofie, realizatoarea proiectului Calendarul Filosofic (calendarfilosofic.ro).

V.S.

Sari la conținut