ANIVERSARIUM 65 – LAZĂR POPESCU – LA MULȚI ANI!
25 noiembrie 2022
„BANII ȘI PERSONALITĂȚILE ROMÂNEȘTI”
28 noiembrie 2022

După amiaza de toamnă gorjenană,  la MansArta, romanul își desfăcea foile și ele zburau către noi ispitindu-ne din cuvinte, prin cuvintele celor care prezentau cartea. Tăcerea avea parfum de iasomie și se răsfira printre cuvintele care demascau povestea – lansetă spre ascultători.
(Numita de perși „yasmin”, adică „dar al lui Dumnezeu”, iasomia a fost folosita de-a lungul secolelor pentru parfumarea naturala a pielii si pentru efectele sale afrodiziace.)

­_____________________________________________

IONEL BUȘE

FEMEI DE IASOMIE

Editura Litera, 2022

(Orlando) … Își notă în jurnal: Cred că pe om îl fac trei substantive: ispitirea, căderea și înălțarea… Omul nu e decât interval. Un amestec de natură și de cultură. Nu există niciodată o natură umană pură ca la Rousseau, dar nici una culturală pură ca la postmoderni. Raiul nu e nicidecum perfect, spre șansa omului. Are în el morbul ispitirii, dar și promisiunea mântuirii și a înălțării. Fără ispitire, nu există cădere, fără cădere, nu există înălțare. (…) Ispita e ieșirea universalului din sine, ca în ceva al său, actualizarea sinelui, e devenirea. Dar nu poți rămâne în simpla devenire. Măreția omului constă în faptul că destinul lui e devenire întru înălțare.

_____________________________________________

„Instinctele au fost privite mereu ca ținând de animalitatea pe care omul educat trebuie să se îndepărteze. Cu toate acestea, instinctele găsesc mereu portițe de evadare, pentru că ființa umană nu le poate extirpa și nici anula în totalitate, iar tabuul instituit asupra lor nu este decât o formă supremă de ipocrizie.” (Mihai Ene, Prefață)

 

 

Sari la conținut