La Brădiceni, nu departe de Hobița natală a lui Constantin Brâncuși, a avut loc în data de 16 februarie 2023, lansarea albumului lyric omagial,,VIS cu PASĂREA BRÂNCUȘI” , semnat Nicolae Dragoș și Florin Preda-Dochinoiu, precum și vernisajul expoziției de artă „Metafore din linii și culori”. Despre volum și despre contextual împlinirii a 147 de ani de la nașterea marelui sculptor român a vorbit vicepreședintele Consiliului Județean, prof. Gheorghe Nichifor, primarul comunei peștișani, Cosmin Pigui și prof. univ. dr. Moise Bojincă. Prezentarea albumului a fost realizată de prof. doctor Ion Mocioi și scriitorul Zenovie Cârlugea, alocuțiunile lor fiind urmate de rostirile celor doi autori ai frumoasei cărți închinate lui Constantin Brîncuși.
_________________________
Într-o aleasă condiție grafică, la Editura „Măiastra” din Tg.-Jiu apare, cu prilejul celei de-a 147-a aniversări a lui Constantin Brâncuși (19 februarie 1876, Hobița, Gorj – 16 martie 1957, Paris) albumul liric VIS CU PASĂREA BRÂNCUȘI. Lucrarea, editată la inițiativa Fundației Cultural-Științifice „Casa Brâncuși” – Hobița (președinte: prof. univ. dr. Moise Bojincă) cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Peștișani-Gorj, este o realizare artistică datorată poetului Nicolae Dragoș (Aripi din versuri) și artistului plastic Florin Preda-Dochinoiu, ilustrând îndeaproape textele cu „Metafore din linii și culori”. Este, altfel zis, o fericită colaborare între poezie și grafică, întru relevarea universului artei brâncușiene. Poemele dlui Nicolae Dragoș, basoreliefând într-un registru liric aparte semnificații multiple ale statuarei brâncușiene, pune în decantare rememorativ-meditativă „visul (de esențializare și ideatică transfigurare) mutat în piatră” al marelui sculptor, venind dintr-o tradiție imemorială ca „un semn fără de moarte și de recunoștință”.
……………………………………………………………………………
Pentru autori, scriitorul Nicolae Dragoș și artistul Florin Preda Dochinoiu, subiectul Brâncuși nu este, desigur, nou, cu alte cuvinte albumul de față valorifică, în parte, texte poetice și lucrări de grafică și pictură din opera de până acum a acestor iubitori de Brâncuși, ei înșiși reprezentanți de seamă ai spiritului gorjenesc.
…………………………………………………………………………….
O contribuție de substanță o are și artistul plastic FLORIN PREDA-DOCHINOIU, prin „metaforele din linii și culori”, lucrări grafice și picturi mai vechi sau mai noi, cunoscând reale succese în diferite etalări expoziționale. Mergând pe o estetică a fractaliilor, cu largi disponibilități imaginative, în grafica sa de un suprarealism supravegheat pentru a nu cădea în gratuități absurde (se știe cu câtă vehemență „realistul” simbolic Brâncuși se apăra față de cei ce-l considerau „abstract”), dar și pe expresia picturală a unei lumi rememorate, grea de metafore în amestecul de elemente ușor identificabile, artistul reușește să asigure un fond de rezonanță registrului liric, între poezie și imagine… (Zenovie Cîrlugea)
Eveniment a fost întregit de Lyra Gorjului, cu superb recital, susținut de formația Opus 1,61.
Albumul a fost editat la inițiativa Fundației Cultural-Științifice „Casa Brâncuși” – Hobița (președinte: prof. univ. dr. Moise Bojincă) cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Peștișani ( primar Cosmin Pigui).