RAFTUL CU NOUTĂȚI – Secția de Beletristică – BENZI DESENATE

PROGRAM DESFĂȘURARE CURSURI MEDIA
9 februarie 2024
RAFTUL CU NOUTĂȚI: „CEI ȘAPTE SOȚI AI LUI EVELYN HUGO”
12 februarie 2024

Vă invităm la pătrunderea în zonele de interferențe ale lecturii cu valențe artistice ale desenului. Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj deține o bogată colecție de volume cu Benzi Desenate, pe care le găsiți la Secția de împrumut – Beletristică.

———————————————————————————————————————

Ca gen publicistic, benzile desenate și-au găsit consacrarea în Statele Unite, unde au apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea. A fost, ce-i drept, o apariție timidă, în paginile marilor cotidiene americane. Cei doi moguli ai presei de peste Ocean, William Randolph Hearst, patronul de la „New York Journal“, și Joseph Pulitzer, patronul lui „New York World“, au avut ideea ca, pe lângă știrile din ce în ce mai senzaționale care apăreau în ziarele lor, să introducă în paginile suplimentelor de duminică și desene umoristice, cunoscute de atunci încoace sub numele de funnies. (historia.ro)

Banda desenată a apărut în România în 1893. În carte (n.r. Istoria benzii desenate româneşti, de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu) scrie de 1891, pentru că atunci a apărut prima revistă din România care publica benzi desenate, dar care erau preluate din reviste străine, din Germania şi Austria. Însă primul autor român a publicat în 1893 şi era un caricaturist, Constantin Jiquidi. Banda desenată s-a dezvoltat în acea perioadă pentru că se dezvolta presa şi, paralel, publicaţiile pentru copii. Unul dintre înaintaşi era Barbu Petriceicu-Haşdeu, care a condus prima revistă de benzi desenate din România, „Amicul Copiilor“.

(https://historia.ro/sectiune/general/istoria-benzii-desenate-romanesti-din-1891-pana-580004.html)

 

Sari la conținut