Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

ATELIERELE DE EDUCAȚIE MEDIA ÎN BIBLIOTECĂ

de | feb. 1, 2024 | Evenimentele bibliotecii, Prim-Plan

Marți, 30 ianuarie 2024, la MansArta Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, au început atelierele de educație media, ale căror beneficiari sunt elevii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani din Târgu Jiu. Se vor desfășura 12 ateliere gratuite de informare și de conștientizare media care fac parte din proiectul ”Educație pentru media în bibliotecă”. În urma acestora, elevii își vor dezvolta gândirea critică, vor dobândi cunoștințe media și vor ști să analizeze conținutul media indiferent de forma în care le este prezentat: prin imagini, text, audio sau video.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Județean Școlar Gorj, cu licee și colegii din Târgu Jiu și în colaborare cu Consiliul Național al Audiovizualului, al cărui reprezentant este doamna Aona Calistru, jurnalist cu experiență de 20 de ani în media, inspector audio-vizual și formator.

Elevii claselor: a IX-a A și a IX-a E de la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, elevii claselor: a IX-a D și a XI-a A de la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Târgu Jiu, elevi de la Liceul Sportiv Târgu Jiu și elevi de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu au fost întâmpinați de doamna manager Maria-Luiza Sandu care le-a adresat cuvinte de bun-venit, i-a informat despre proiectele cultural-educative care se vor desfășura pe parcursul anului la bibliotecă și și-a exprimat mulțumirea față de cadrele didactice care au răspuns cu promptitudine la invitația de a-și implica elevii în atelierele media.

În primul atelier, doamna Aona Calistru a prezentat elevilor câteva concepte cheie despre media și rolul ei și a abordat tematica știrilor prezentate la televizor, radio, aplicații și rețele de socializare. A sugerat tinerilor să fie sceptici atunci când primesc informație media, să verifice calitatea celui care prezintă știrea, să pună întrebări, să deconstruiască mesajul, să identifice conținutul mesajului media și scopul acestuia. De asemenea, a atras atenția tinerilor că atunci când împărtășesc informații personale și distribuie conținut media fără a analiza conținutul, devin vulnerabili în mediul online.

Concluzia atelierului a fost că trebuie să fim consumatori de media conștienți pentru a nu fi dezinformați, manipulați, influențați, implicați în acțiuni de propagandă fără să știm, pentru a fi capabili să luăm propriile decizii, pentru a nu fi induși în eroare și pentru a ne feri de manipulare.

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut