Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 4475
BÂRFITORII SATULUI (IX) – povești, poezii, clipuri
O zi specială de Paște
Manta Ingrid, Clasa a IV-a B
Școala Gimnazială ,,Alexandru Ștefulescu”
Prof.îndrumător : Teică Loredana
Astazi este o sărbătoare mare, deoarece este ziua de Paște. Razele soarelui îmi mângâie obrajii îmbujorați de bucurie și emoție. Ador această sărbătoare la fel de mult cum ador Crăciunul. Copacii sunt și ei îmbrăcați în straie de sărbătoare. Parcă toată natura râde la soare.
În fiecare an, eu și verișorii mei mergem la bunici pentru a ciocni împreună ouă roșii.
Când ajungem la bunici, bunica ne îmbrățișează, iar bunicul ne întâmpină vesel. După puțină vreme, ajung toate rudele noastre. Ne așezăm la masă și ciocnim împreună ouă roșii, făcute de bunica.
După ce terminăm de mâncat, despachetăm cadourile primite de la rude, apoi mergem în minunata grădină a bunicilor, care mereu mă binedispune, unde începem cautarea căutarea ouălor de ciocolată.
În total trebuie să fie 23 de ouă. Ne grupăm în echipe și începem căutările. Căutăm în toate colțurile grădinii, dar nu găsim decât 20 de ouă. Eu și verișorii mei ne uităm într-un tufiș, iar acolo găsim o familie de iepurași albi. Cei doi iepuri adulți au trei puișori, fiecare iepuraș ținând câte un ou de ciocolată în lăbuțe. Îi luăm pe micuții iepurași în brațe și îi arătăm și familiei noastre. Iepurașii adulți ne urmează, vrând a ști unde le ducem puii.
Bunica ne spune că iepurașii albi sunt de fapt iepurași de Paște, care aduc oamenilor cadouri.
Din această zi de Paște, familia iepurașilor va face parte din familia noastră.
___________________________
Paștele la noi
Iarna cea albă a plecat de pe meleagurile noastre si primăvara veselă și verde i-a luat locul repede, cu mantia ei de flori multicolore.
Intreaga natură, flori, pomi, pasări si alte vietăți s-au trezit la viață și ne salută, parcă, anunțâdu-ne, că se apropie cu pași repezi sărbătorile pascale.
Gospodinele mătură, scutură, curăță casele, precum harnicele albine, dupa o lungă iarnă și aleargă grăbite după cumpărăturile și pregătirile pentru sărbătoarea Paștelui.
In vinerea Paștelui, care se mai numește și Vinerea Neagră,toți sătenii cu mic și mare, ne intâlnim la biserică, la Prohod sau Denia Domnului.Toți ascultăm slujba de înmormântare a Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.Fete si băieți cântă versurile Prohodului, iar la sfârșit ocolim biserica si mergem fiecare la mormite, pentru a aprinde lumânări, pentru cei care au plecat dintre noi.
Duminică, urmează sărbătoarea Paștelui, care reprezintă Invierea Domnului. La noi, toți mergem la biserica cu ouă roșii, iar după ieșirea de la slujbă, vom ciocni ouăle , rostind formula ,,Hristos a înviat!’, la care se răspunde ,,Adevărat a înviat!’’.
Un alt obicei, la noi în sat, este acela de a se pune brazde de iarbă verde, la intrarea în casă, pe care trebuie să calce toți membrii familiei, pentru a fi sanătoși si proaspeți, ca verdeața ierbii.
Sărbătoarea Paștelui este și un prilej de reuniune cu membrii familiei, când se lasă deoparte toate grijile si problemele,iar gândurile se îndreaptă către fapte bune si recunoștință.
( Compunere de Erika Banța)
_______________________
BUCURIA ÎNVIERII
Gheorghescu Fabian, Clasa a VI-a
Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”
Prof. coord. Morie Anamaria Neli
Uite colo, pe imaș,
Apăru un iepuraș,
Îmbrăcat în haină nouă
Are-n brațe un coș cu ouă.
Am plecat apoi cu toții,
Cu bunicii și nepoții,
Lui Hristos să ne rugăm
Și apoi să ne-nchinăm.
A venit ziua de Paști
Cu ouă și cozonaci
Și cu mielul la grătar,
Să petrecem la hotar!
____________________________________
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele