Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

BÂRFITORII SATULUI (V) – compuneri, povestiri, eseuri și poezii

de | apr. 15, 2022 | Evenimentele bibliotecii

Odată cu venirea primăverii, proiectul: ”Bârfitorii satului – obiceiuri și tradiții de Paște”, proiect inițiat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, a îmbrăcat haine de sărbătoare prin creațiile copiilor din școlile gorjene. Astfel, în întâmpinarea Sărbătorilor Pascale micii, marii „bârfitori” au cules obiceiuri și tradiții pascale de la bunici, părinți și prieteni, din comunitatea în care trăiesc, pe care le-au transformat în creații proprii literare sub forma unor povestiri, compuneri, poezii, eseuri.

__________________________

 

Paștele în familia mea

 

Am marele noroc să cresc la ţară, într-o famile numeroasă, cu mulţi verişori, unchi, mătuşi şi bunici. La noi în sat, Paștele este tratat cu foarte multă seriozitate, iar treaba asta se putea observa pe viu în familia mea.

Truda de Paști începe din Săptămîna Mare. Casa este răsturnată la propriu, se zugrăveşte, se freacă geamurile cu sârg, sunt scoase și răsturnate conținuturile fiecărui dulap și dulăpior, sertar și sertărel, pînă și sertarul cu scule al lui tata, veșnic prilej de fascinație, de unde tata scoate  chestii potrivite ca să repare orice s-ar strica pe lume.

Apoi, în curte, se spală covoarele cu furtunul, cuverturile, se aerisesc plăpumile și pernele. Între timp, în curtea din spate, acolo unde stau găinile și Baju, câinele nostru, și unde sunt ridicate și grajdurile pentru porci, mama-mare învârte în cazanul smolit săpunul de casă cu sodă, așezat pe câteva cărămizi, cu noi curioşi în jurul ei, urmărind bulbucii pe care îi face pasta  gălbuie și urât mirositoare, care la final este tăiată cu cuțitul cel mare în calupuri și pusă bine, în pod, să avem tot anul săpun proaspăt.

Grădina este, de obicei, singura deja rânduită, cu pomii curățați și înfloriți, cu straturile puse și ieșite cu ceapă, ridichi, usturoi verde. Și tot acolo se găsesc bulbii de lalele și narcise, pe care îi păzim ca pe ochii din cap să înflorească.

Joia mare este a gătitului, fiindcă ouăle nu se țin decât dacă sunt făcute atunci și numai atunci, la fel și cozonacii, plăcinta cu brânză, pâinea de casă și sarmalele. La 5 dimineața, aluatul se frământă deja în copaiele de lemn și este lăsat sub cuverturi să dospească, iar noi, copiii, ajutăm la râșnitul de nucă și amestecatul cu zahăr, treabă care ne „lincăieşte” (acțiunea de a mânca dulce până te ia cu rău) pentru toată dimineața. Mama-mare încinge focul la cuptorul de cărămidă din curte, pregăteşte lopețile cu care întorce  pâinea și cozonacii, iar când totul este gata, se apucă de copt.

Între timp, femeile din casă pregătesc sarmalele, care vor rămâne, după ce operațiunea copt este gata, în cuptor până a doua zi dimineața, să se facă bine-bine, să prindă gustul bun de cuptor de lemne. Primele intră pâinile, rotunde, grase, bine crescute. Jarul roșiatic este tras în părți, iar pe mijloc se înnegresc 12 pâini, până fac crustă groasă, carbonizată. Mama-mare decide când e timpul să fie trase cu cîrligul cel lung la gura cuptorului și scoase cu lopata „a mare”, de lemn,ca să fie bătute. Operațiunea asta se face cu niște cuțite lungi și boante, speciale, iar coaja neagră de pîine sare în toate părțile și dezveleşte pâinea cea bună, din care rupem cu poftă, în protestele mamii-mari: vi se lipchiește de stomac; nu mai rupeți pita că se clisează– intervine  și tata-mare – lăsați-o să se răceasă, însă o pită se topeşte sub ochii lor atunci, pe loc. Simţim  gustul ei fierbinte, asprimea și bunătatea cojii pe cerul gurii, senzația ciudată că o să ni se lipească de stomac, așa ca guma.

Apoi urmează  cozonacii, pe care îi ungem cu o pensulă cu untdelemn ca să facă coajă cumsecade. Iar la final, cînd jarul încă este bine ațâțat, oalele cu sarmale învelite în frunze de varză acră din butoaiele urât mirositoare aflate mereu în beciul casei.

Vopsitul ouălor rămâne la urmă și este în mare măsură treaba noastră. Noi tăiem ștrampii mamei, noi culegem frunze de plante care de care mai striate și mai frumoase, noi legăm oul și potrivim „modelul”, noi supraveghem oala în care prind culoare, noi le desfacem cu strigăte de bucurie și invidie, căci avem semne și ouăle noastre cu care avem să ciocnim și să spargem toate celelalte ouă.

Sîmbăta se ia totul de la capăt: curățenie, gătitul salatelor de boeuf, al fripturii și tuturor felurilor pe care le pregăteşte mama, astfel că aproape ne prinde Învierea trebăluind. Apoi ne îmbrăcăm gros și plecăm cu toții la slujba de Înviere. Venim acasă cu lumina, ciocnim primele ouă roșii și mergeam la culcare cu gîndul la musafirii care ne vor călca în casă în aceste zile de sărbătoare.

Aştept cu nerăbdare să trăiesc din nou experiența pregătirilor de Paște.

 

Negoiță Adelina

Clasa A VII-A

Şcoala Gimnazială Borăscu, Judeţul Gorj

Profesor Coordonator: Tudor Oana Mirela

____________________________

 

Sacrificiul

 

Pe drumul Golgotei…

Cu greu și cu chin ,

El crucea și-a cărat.

C-o ultimă suflare,

Iertare a implorat.

Și cu ochii în lacrimi,

Aștepta să vină

Sfârșitu-atâtor patimi !

 

Am plâns cu gânduri de sânge

La poala Crucii…

Și am îngenuncheat !

Am ridicat ochii spre cer

Cu privire înlăcrimată…

Și m-am rugat !

Am atins apoi lemnul cel sfânt

Cu sfială și teamă…

Și m-am vindecat !

M-am vindecat de mine, de tine , de păcat !

M-am răstignit, m-am vindecat …și am înviat !

Și lumea am salvat…

De păcat !

 

DOCHIȚU ALEXANDRA ELENA ,clasa a Va A

Școala Gimnazială nr. 7

Coord. Pigui Grațiela-Ramona

a-Ramona

_________________________________

 

PAȘTELE

 

Ouă, cozonac și pască,

Mi le-a pus mama în traistă.

La biserică să merg

Cu bunica să mă rog.

 

Paștele-i o sărbătoare,

Ea dată fixă are.

La biserică ne adunăm,

Lumina s-o luăm.

 

Cu verișorii ne-întâlnim,

Ne place să ciocnim,

Ouăle colorate.

Toată lumea se așază,

La masa binecuvântată.

 

Azi, toți copiii se îmbracă,

În tot ce au mai frumos,

Și părinții lor le cântă,

Învierea lui Hristos!

 

Ciochină Armand-Gabriel, Clasa a VI-a

Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”

Prof. coord. Morie Anamaria Neli

______________________________________

 

Paștele

 

Într-o dimineață însorită și frumoasă, un copil de vreo 5-6 ani întinde mâna în care avea un ou și spune:

– Hristos a Înviat!

Copilul mai măricel care ieșise la poartă, un pic trezit din somn somn:

– Salut Petrișor!

– Imediat mă duc să iau un ou!

Petrișor așteptă. Copilul mai mare pe nume Damian se duce la frigider pune mâna pe oul de lemn , zâmbește pe sub mustăți și iese afară.

– Am venit! spuse Damian

– Să-ncepem!

-Hristos a Înviat!

– Adevărat a Înviat!….Poc!

Poc și oul lui Petrișor se sparge. Damian începe să râdă.

– Dar de ce râzi?

– Ha, ha, ha ți-am spart oul!

Petrișor se enervează și îi dă cu mâna peste oul lui Damian. El observă că oul nu se sparse.

– Ce? Trișorule!!!

– Ohh! M-ai prins!

– Nu voi mai vorbi cu tine! Trișorule!

După ceva timp se întâlnesc pe drum. Damian își dăduse seama că ceea ce făcut nu era fumos și își cere scuze:

– Scuză-mă, te rog!

– Bine! Amici?

– Amici!

Seara se întâlnesc la biserică și cu ceilalți copii. Toți erau credincioși și iubitori de Dumnezeu, toți au început să se închine. La final toți cei care erau supărați unul pe celălalt s-au împăcat și și-au spus un frumos: ”Bună seara!”

Eu cred că Dumnezeu și credința i-a adus împreună. Spun ”cred” pentru că așa am auzit din bârfele babelor și a vecinilor. Paște fericit!

 

Foanene Rareș Nicolae

_____________________________

 

SĂRBĂTORILE  PASCALE

 

Eu în totdeauna am așteptat,

Paștele să vină imediat,

Ouă să ciocnim

Și să ne înveselim.

 

Mergem la biserică împreună,

Apoi ne așezăm la o masă bună.

Imediat ce-am mâncat,

La plimbare am plecat.

 

Toate casele sunt luminate,

Ca din basmele neuitate.

Iepurașul a venit

Și un cadou eu am primit.

 

Eu m-am bucurat

Că Domnul nostru a Înviat!

 

 

Gruescu Nicu Vlăduț, Clasa a VI-a

Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”

Prof. coord. Morie Anamaria Neli

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut