Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

BICENTENARUL REVOLUȚIEI DE LA 1821/ ANUL TUDOR VLADIMIRESCU (12)

de | mai 14, 2021 | Prim-Plan

portret de EUGEN PALADE

”Strădaniile lui Tudor Vladimirescu de a realiza programul Revoluției de la 1821 pe o cale cât mai puțin dramatică, fără confruntări dureroase și costisitoare n-au fost încununate de succes. Relațiile lui Tudor cu Ipsilanti s-au deteriorate, iar, pe de altă parte, Poarta a recurs la intervenție fățișă pentru înăbușirea revoluției.
La 10 mai, pașa din Brăila a pătruns în Moldova, iar garnizoanele din Silistra, Giurgiu, Vidin, Lom și Rahova au invadat țara Românească.
Deși inițial Tudor intenționase să reziste la București, a hotărât în cele din urmă să se replieze în dreapta Oltului, fără a întrerupe totuși schimbul de mesaje confidențiale diferite somități otomane. Intenția lui Vladimirescu era să adopte o atitudine de expectativă, după cum făcea cunoscut și ”Sfintei Alianțe”: ”Eu trec peste Olt – comunica el suveranilor europeni reuniți în Congresul de la Laybach -, cu toată adunarea norodului, ca să mă întăresc în mănăstirile ce le-am umplut cu zaharele și panduri și nădăjduiesc (…) să mă țin acolo multă vreme, ca în niște cetăți, până când voi sili pe turci să dea țării drepturile și privilegiile ce norodul le-a cerut, prin mine, de la Înalta Poartă”.
Oastea lui Tudor a pornit din București cu un efectiv de 5000 de panduri (infanterie și cavalerie – câteva sute) și 1000 de arnăuți călări, însoțiți de 6 piese de artilerie, fiind dispusă în ordinea următoare: infanteria, artileria și cavaleria.
În seara de 15/27 mai, coloana s-a oprit la vest de Ciorogârla, după ce parcursese 16 km, unde efectivele au făcut o ”haltă mare”, fiind puse ”în careu”, cu artileria și munițiile în mijloc. Pe timpul staționării s-au luat măsurile de siguranță a trupelor, instalându-se la locurile cele mai potrivite santinele și posturi de gardă călări (vedete). A doua zi, pe 16 mai/28 mai, s-a continuat marșul în etape de circa 28 km.” (fragment din lucrarea Formațiuni populare militare românești 1800 – 1830, Col. dr. Cristache Gheorghe, ed. Militară)

 

Cărți despre TUDOR ȘI REVOLUȚIA DE LA 1821  cărți:

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut