Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

BICENTENARUL REVOLUȚIEI DE LA 1821/ ANUL TUDOR VLADIMIRESCU (2)

de | ian. 19, 2021 | Prim-Plan

«Înainte de a ridica steagul pentru dobândirea dreptăților țării, m-am îmbrăcat în cămașa morții ….»

”Amintirea lui Tudor Vladimirescu rămâne pentru cei mai mulți dintre noi ca o legendă cețoasă: îl socotim mare, dar nu știm bine pentru ce; îl pomenim, dar nu cu cinstirea adevărată ce i se cuvine; îl chemăm oricând și oriunde, ca o sperietoare pentru unii, îndemn pentru alții, dar nu-i cunoaștem esența pură a gândului său. Și nici măcar nu bănuim că a putut scrie pagini demne de mari cărturari, dar, mai ales demne de mari oameni. Și că istoria neamului nostru și-l poate revendica nu numai ca pe un mare deschizător de veac. Ci și ca pe unul care a dat, pentru timpul său, cea mai înaltă expresiune literară potenței patosului românesc.
Să-l coborâm, deci, din legendă, pe pământ, lângă noi și în sufletul nostru! Să-i vedem portul, să-i auzim gândul, să-i simțim pasul lângă pasul nostru, ca al unui semen din alte vremuri. Un semen, însă, ce a depășit și veacul său și veacul nostru. Să-l trăim astfel ca o realitate a noastră și, totuși, dincolo de noi! Realitate bogată, vie și permanent necesară nouă!” (Emil Vîrtosu, Pagini de revoltă, București, Fundația Regele Carol I, 1936)

 

La 19 ianuarie, Tudor plecase spre Oltenia spre a declanşa acţiunea convenită cu marii boieri, însoţit fiind de Dimitrie Macedonschi, omul Eteriei, şi de o gardă de arnăuţi. Trecu Oltul pe la satul Budești, Districtul Vâlcea și se îndreptă spre Ocna cea Mare, seara poposi la un sat aproape de acea ocnă, unde cumpără cu bani tot ce-i trebui, și fără a aduce cuiva cea mai mică supărare.

 

Om de statură mai nalt de mijloc, talia bine proporționată, fașa blondă, mustața galbenă, părul castaniu, obrazul mai mult rotund decât oval, nici prea durduliu, nici slab, cu o mică bărbie; om nu urât. Sta drept, țanțoș; vorba scurtă, răstită, și… destul de elocventă,… aier de comandant… Să fi avut 40 de ani. (Ștefan Scarlat Dăscălescu)

 

Steagul revoltei este de mătase albă; are zugrăvit pe dânsul pe Sf. Teodor Tiron, patronul lui Tudor Vladimirescu; pe Sf. Gheorghe, patronul ostașilor, și pe Sf. Treime. Zugrăveala a fost făcută în mare taină, de un călugăr de la biserica Antim, deci din porunca și cu știrea vlădicăi Ilarion. Versurile de pe steag sunt compuse sigur de Tudor, și arată încă odată credința în Dumnezeu, și caracterul sfânt al ”dreptăților” pe care le va cere pentru norod, reprezentat de corbul țării în efigie.

 

Tot norodul rumânesc/Pre tine te proslăvesc,/ Troiță de o ființă!/ Trimite-mi ajutorință,/ Cu puterea ta cea mare,/ și, în brațul tău cel tare,/ Nădejde de dreptate/ Acum să am și eu parte! 1821, Ghenarie

 

 

 

 

Emil Vîrtosu (n. 21 octombrie 1902, Galați – d. 3 ianuarie 1977, București) a fost un istoric român, specializat în paleografia chirilică și în sigilografie. După ce a urmat cursurile secundare la Galați, Vîrtosu a studiat la București, absolvind Facultatea de litere și filozofie în 1925, și Școala superioară de arhivistică în 1926. Și-a obținut doctoratul în istorie în 1941. A urmat de asemenea cursuri de specializare la Paris. Între 1935 și 1950 a fost profesor de paleografie chirilică la Școala superioară de arhivistică, iar din 1950 până în 1965 a fost profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București. Vîrtosu a publicat pe subiectul Tudor Vladimirescu și a editat notele personale ale lui Constantin Brâncoveanu în două cărți.

scriere a lui Tudor Vladimirescu

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut