Gorjul Cultural

Gorjul Cultural (85)

Wednesday, 11 March 2020 14:13

EXPOZIȚIA DE ARTA PLASTICĂ - ”INFINITUL”

Written by

Expoziția INFINITUL

realizată cu lucrări de artă plastică ale elevilor de la Liceul de arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu 

vernisată joi, 9 martie 2020, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

La un an distanță, romanciera Catia Maxim s-a întors în Târgu Jiu pentru a lansa volumul ”Sipetul cu îngeri”. Evenimentul s-a petrecut într-o Nopate albă la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Tg Jiu, după ce autoarea a avut o lectură publică la Muzeul ”Tudor Arghezi” din Tg. Cărbunești.

”... această carte zămislită dintr-un sipet, sfinduche, cum îi spune aromânul, cu îngeri care îi ocrotesc pe cei vii și-i ajută să ducă mai departe tradiție și grai, indiferent de timpuri și năravuri.” C.M.

 

Friday, 10 May 2019 09:35

ROMÂNIA - REPERE CULTURALE

Written by

Thursday, 14 March 2019 11:53

”EIKON” - LA TÂRGU JIU

Written by

O excelentă prezentare realizată de Editura EIKON, desfășurată miercuri, 13 martie 2019, la Secția de Artă a Muzeului Județean ”Al. Ștefulescu” Gorj. Valentin Ajder, Vianu Mureșan împreună cu Albinel Firescu, gazda și moderatorul evenimentului, au făcut o trecere în revistă, în fața participanților, a cărților expuse pe standul constituit ad-hoc, o bogată plajă-editorială cuprinzând domenii diverse. Înfiinţată în 2003, având profil enciclopedic, Editura EIKON s-a impus pe piaţa de carte românească prin calitatea volumelor publicate și diversitatea tematică: filosofie, istorie, psihologie, religie, teatru, muzică, beletristică etc. – în următoarele serii şi colecţii: ACADEMICA, UNIVERSITAS cu seriile: Filosofie, Teatru, Artele spectacolului, Teatrologie, Dramaturgie, Muzicologie, Psihologie, Sociologie, Antropologie, Teologie, Arhiva Rugului Aprins, Istorie, Istorie socială, Istorie literară, Istorie contemporană și Relații internaționale, Theologia et Philosophia, Studii culturale, Hemeneutică literară, Poezie, Proză, Eseu şi Critică literară, Spiritualitate, Teatru, Albume, Convorbiri, Biografii, Amintiri, Corespondență, Practic, Terapii complementare, Mituri Contemporane, Românii din jurul României. După cum anunța și afișul de promovare, în prim plan s-au aflat volumele: Instituțiuni filosofice (Vol. I + II + III) ediție îngrijită de Vianu Mureșan, autorul și al volumului ”Altul decât Dumnezeu” ; ”Reversul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade” Mihai Gheorghiu, ”Migrații” de Laurențiu Orășeanu. La finalul întâlnirii, directorul editurii EIKON, Valentin Ajder, a oferit un microrecital muzical folk și folcloric surpriză, acompaniat de chitara sa.

     

Tuesday, 19 February 2019 11:33

”UMBRA” și Valer Neag

Written by

Arta lui Valer Neag a poposit la Galeriile de Artă ale Municipiului Târgu-Jiu, într-o expoziție - cuprinzând sculptură, pictură, desen și realizată sub auspiciile sărbătoririi a 143 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, ieri, 18 februarie 2019. 

Cu titlul ”Umbra”, evenimentul expozițional este încă un prilej de a admira lucrările dezvoltate dinspre spiritul valerian, prin formele specifice artistului de a se contura înspre lămurirea privirii noastre despre valențe limbajului plastic. Prezentarea a aparținut renumitului critic de artă Pavel Șușară. De notat și prezența Roxanei Pasculescu, redactor la Radio România Cultural, realizator de emisiuni, critic de artă.

Monday, 14 January 2019 10:00

LANSAREA REVISTEI ”ECATERINA”

Written by

Friday, 23 November 2018 09:29

DIN ”URMA UNUI PAS”

Written by

Expoziția ”Urma unui Pas” – artă decorativă, realizată de Mariana Frătița, a fost vernisată în data de 15 noiembrie a.c. la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu.

La o săptămână de la acest eveniment, contextul autumnal parcă e si mai mult în acord cu vibrația materială a lucrărilor. Compozițiile create prin folosirea colajului textil reușesc capacitarea înspre asumarea conceptuală a transfigurării locului comun. Elementul de bază prin care comunică arta Marianei Frătița este forma elaborată, fiecare lucrare invitând la consacrare a reînțelegerii contextuale a ființării într-un spațiu mereu reinterpretat.

Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu și Școala Populară de Artă vă invită să deveniți gazde și parte a mirificelor seri de suflet și spirit, în care sărbătorim, lângă Poarta Sărutului, folk-ul românesc!

Așadar, în zilele de 10, 11 și 12 august, începând cu ora 19.00, pe scena Teatrului de Vară din Târgu Jiu se va desfășura a XVII-a ediție a Festivalului Național de Folk și Baladă Poarta Sărutului. Premiile acestei ediții vor fi în valoare de 5.800 lei.

Eveniment organizat de oameni inimoși care iubesc frumosul și arta în toate formele ei, la ediția de anul acesta, pe lângă concurenți, vom avea bucuria de a revedea pe: Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Emeric Imre, Adrian Beznă și mulți alții.

Biletele sunt puse în vânzare la sediul Școlii Populare de Artă Târgu Jiu.

”Văzătorule, nu-ți vinde ochiul pentru lumina imaginară...”!

8 iunie 2018 - reprezentație teatrală a trupei ”Labirint” a Colegiului Național ”George Coșbuc”, cu piesa ”Văzătorule, nu fi un melc!” de Matei Vișniec. Evenimentul s-a desfășurat în foaierul Casei de Cultură Motru.

”Chiar când par simple alegorii, cum se întâmplă cu Văzătorule, nu fi un melc!, chiar când întrebările sunt generate de o parte mai lucidă a spiritului, piesele lui Vișniec comunică un mesaj ce depășește cadrul referențialității prea exacte.”( Mircea A. Diaconu, Teatrul interogativ)

”Văzătorule, nu fi un melc!, a doua piesă din volumul Omul cu o singura aripa", apărut la Editura Paralela 45, Pitești, 2006, prefața Mircea Ghitulescu, este o parabolă despre perspective. Multe din piesele lui Matei Vișniec se construiesc în interiorul unui univers senzorial, adesea redat prin diverse fețe ale orbirii. (...) Piesele lui Matei Vișniec, cu adevărurile lor dureroase, rămân, până în final, în sfera jocului de interiorizare, a visului și a hazardului. De multe ori scriitorul adoptă limbajul poeziei, atunci când sensurile trebuie adâncite și rostite ca o dezvăluire despre sine, iar în final rămân starea poetului și dilema dramaturgului să-și dispute ultima replică. (Gabriela MIHALACHE, Teatrul ca metaforă)”

Și reprezentația trupei Labirint este o metaforă, calea de trecere de la joacă la joc, săritura peste gardul despărțitor dintre imaginarea gustului de cireșe la gustarea efectivă a fructului, în fapt metamorfozarea din spectator în actor, și asta la o vârstă în care aproape totul se afla la nivel de simulare.

Experiențele teatrale anterioare au dat rod, de la teatrul pentru elevi la teatrul experimental, până la reprezentații care au căpătat confirmarea unor spectacole reușite și premiate. Pasiunea, priceperea și harul s-au transmis de la inițiatoarea acestui fenomen, prof. Rodica Păuna, către generațiile de tineri intrate în laboratorul teatral de acum cu marca ”Labirint”, trupa de teatru de la Colegiul Național ”George Coșbuc” continuând să producă valoare artistică și în primul rând, bineînțeles, valoare umană, unii dintre protagoniști alegând să continue în lumea artei dramatice, alții acumulând experiențe și competențe necesare vieții individuale sau sociale.

”Felicitări celor care încă visează în culori”: Alex Ianasi, George Alex Vieru, Antonia Mălina Latu, Andrei Dumitrana, Monica Iorga, Alisa Răduţu, Matei Andrei, Antonia Jianu, Maria Mihaela Cernaianu, Milena Golea, Andi Bivolaru, Marius Coman, Romina Manolescu, Andreea Ursache.

Visul vizează viitorul, iar din ce s-a văzut de acolo, din Labirint, deja viitorul începe să vibreze bine!

 

CONCURSUL JUDEŢEAN DE CREAŢIE

CITITUL DĂUNEAZĂ GRAV INCULTURII

REGULAMENT DE PARTICIPARE

Etapele proiectului:

 1. Întrunirea echipei de proiect – februarie  2018
 2. Trimiterea lucrărilor - termen-limită 15 mai 2018
 3. Întrunirea comisiei de jurizare pentru stabilirea ierarhiei la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”,Tg-Jiu (15  mai – 20 mai 2018)
 4. Festivitatea de premiere va fi organizată pe data  21.05.2018.

       Concursul Județean de  Creație  CITITUL DĂUNEAZĂ GRAV INCULTURII va cuprinde următoarele secţiuni:

 1. Secţiunea Poezie;
 2. Secțiunea Proză;
 3. Secțiunea Dramaturgie
 4. Secţiunea Eseu liber (Tema acestei subsecțiuni este “Cărțile care ne-au  făcut oameni” ).

        Participanţii vor trimite lucrările, fişa de participare într-un singur fişier ataşat, pe adresa electronică a concursului, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,  până la data de 15 mai 2018, respectiv prin poştă. Un concurent poate participa la una sau mai multe secţiuni, în condiţiile respectării regulamentului.

PRECIZĂRI SPECIFICE SECŢIUNILOR

I.    SECŢIUNEA  POEZIE; SECȚIUNEA PROZĂ; SECŢIUNEA  DRAMATURGIE; SECȚIUNEA ESEU LIBER)

1. Tema generală a secţiunilor este următoarea: Dans cu o carte

Pot participa elevii claselor  IX-XII. Textele trimise nu trebuie să mai fi fost participante la vreun concurs, premiate la vreo manifestare sau publicate (inclusiv pe internet).

 1. Redactarea lucrărilor/ a creațiilor  pentru concurs se va face conform următoarelor cerinţe:

       Lucrările vor avea între 1-4 pagini, format A4, Font Times New Roman, dimensiune         font - 12, spaţiere la un rând şi jumătate, cu margini egale de 20 mm jos şi dreapta şi 25 mm în partea stângă;

      Titlul lucrării va fi scris cu majuscule, centrat, la două rânduri faţă de marginea de sus, Font Times New Roman, dimensiune font 14. La două rânduri de titlu se scrie autorul şi instituţia de provenienţă. La două rânduri de autor se începe scrierea textului cu Font Times New Roman, dimensiune font 12 .

 ATENŢIE! În materialele trimise trebuie menţionate: titlul lucrării, numele şi prenumele elevilor participanţi, clasa, numele şi prenumele profesorilor coordonatori, şcoala de provenienţă.

 1.  Pentru secţiunea Poezie se va trimite un text într-un singur fişier Word. Adresa pe care vor fi expediate lucrările este următoarea: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Participanții la concurs vor scrie un poem,  titlul acestuia fiind  Cartea.
 2. Pentru secțiunea Proză se va trimite un text într-un singur fişier Word. Adresa pe care se vor expedia lucrările este următoarea: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Lucrarea va fi rezultatul scrierii creative pornind de la următorul pasaj:

      ,,Băieţaşii încă necopţi la minte, nişte larve umane, consumă orice fel de hrană, o sug, o mestecă, înghit toate impresiile una după alta, pe urmă se transformă în crisalide şi înăuntrul pupei totul se cristalizează într-o ordine dată, totul se clădeşte aşa cum trebuie – sunt prelucrate reflexele, se formează deprinderile, sunt asimilate primele reprezentări despre lume… Dar câte crisalide mor fără să ajungă la ultima fază, fără să spargă coconul, nelăsând să iasă fluturele din el! Cât de multe fiinţe rămân însă larve până la moarte, fără să înţeleagă că n-o să ajungă niciodată la maturitate”. (Ludmila Ulițkaia, Imago)

5. Pentru secțiunea Dramaturgie, autorii vor trimite o lucrare originală de cinci-zece pagini, pe tema dată.      

6.   Pentru secţiunea Eseu liber se va trimite un text într-un singur fişier Word. Adresa pe  care se vor expedia lucrările este următoarea: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Autorii vor trimite o lucrare originală de maximum patru pagini, cuprinzând un eseu liber pe tema dată.

Lucrările pot fi trimise prin poştă la adresa: Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, Strada Lt. Col. Dumitru Petrescu, nr. 3, Tg-Jiu, Gorj,  Se vor trimite maximum trei lucrări.

3. JURIZAREA LUCRĂRILOR ŞI PREMIEREA

a.   În perioada 15 mai - 20 mai 2018, juriul concursului, alcătuit din cadre didactice de specialitate din învățământul preuniversitar, va selecta creaţiile care vor fi premiate. De asemenea, cele mai valoroase lucrări vor fi publicate într-un volum special dedicat manifestării. Premierea va avea loc  pe 21. 05. 2018.

                        Se vor acorda trei premii (I, II şi III) şi o menţiune, pentru fiecare secţiune.

•     Diplome de participare se vor acorda pentru toţi elevii şi cadrele didactice îndrumătoare.

     Concurenţii care vor fi premiaţi vor fi anunţaţi pe e-mail, pentru a participa la festivitatea de premiere.

NU SE PERCEPE TAXĂ DE   PARTICIPARE.

PREMIUL II – 400 LEI (pentru fiecare categorie în parte)PREMIUL I – 500 LEI (pentru fiecare categorie în parte)

PREMIUL III – 250 LEI (pentru fiecare categorie în parte)

MENȚIUNE – 100 LEI (pentru fiecare categorie în parte)

FOND TOTAL DE PREMIERE: 5.000 LEI

Page 1 of 7

Visitors Counter

1571483
TodayToday492
YesterdayYesterday2315
This_WeekThis_Week9595
This_MonthThis_Month4971
All_DaysAll_Days1571483
Top