Noutaţi

Noutaţi (331)

Monday, 10 June 2019 08:53

IUNIE EMINESCIAN, LA FLOREȘTII GORJULUI

Written by

Evenimente închinate Poetului Mihai Eminescu, cel care acum 141 de ani a poposit pe plaiurile Gorjului, la Florești, comuna Țânțăreni. Slujba de pomenire la biserica din sat, vizita la Muzeul ”Mihai Eminescu” din Florești urmate de un spectacol oferit de copiii de la grădiniță și elevii școlilor din Țânțăreni, au fost urmate de o întâlnire a participanților întru evocarea Poetului Național.

Au fost prezente la manifestări, Laura Hant, Preşedinta Asociaţiei „Mihai Eminescu” din Viena, Austria și Maria Todor, din Cugir, meşter popular care a cusut pe pânză de cânepă cele 98 strofe din Luceafărul şi a brodat Coloana Infinită şi Hora Unirii.

Concursul de creație lirică ,,Freamăt de codru ” își propune să antreneze elevii și cadrele didactice în activități care să valorifice și să dezvolte potențialul creativ și simțul estetic prin exprimarea emoțiilor și sentimentelor prin poezie. Finalitatea și impactul celor opt ediții desfășurate deja ne motivează în continuarea concursului cu intenția ca în timp să-și câștige un renume la nivel național prin valoarea concurenților și modul de organizare.

La  mijloc de iunie,aici,în Floreștii Olteniei, devenim părtași  la nemurire, redescoperind în adâncul acelor cuvinte, ,,ce exprimă  adevărul ",esența spiritualității românești. ,,Eminescu este tot ce are sufletul nostru mai curat si mai nins", afirma Nichita Stănescu, creând astfel o punte între zariștea sufletului și cea a limbii române. An de an vedem cum timpul nu rătăcește pe cărări numele Lui, ci, dimpotrivă, cu fiecare trecere ni-l aduce mai aproape. Vibrația acestui moment omagial se transmite și dinspre sufletele tinere ale elevilor, care-i poartă lumina prin clipa de gând adresată  întru retrăirea creației sale.

Consiliul Local și Primăria Țânțăreni, Biblioteca Comunală Țânțăreni în parteneriat cu Biblioteca Județeană” Christian Tell” Gorj și Centrul  Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Biblioteca Comunală Țânțăreni,jud.Gorj,sat.Țânțăreni,com.Țînțăreni,

Monday, 03 June 2019 13:27

LANSARE DE CĂRȚI - ADRIAN CIOROIANU

Written by

 

Vineri, 7 IUNIE 2019, de la ora 17.00, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”CHRISTIAN TELL” Gorj, Dl. Adrian CIOROIANU, delegat permanent al României pe lângă UNESCO,

va lansa cărțile Un centenar și mai multe teme pentru acasă, autor Adrian CioroianuEditura Polirom și Carol al II-lea, un rege român sub povara epocii sale, autori Adrian Cioroianu și Eduard Matei, Editura Curtea Veche. volumele vor fi prezentate de Hadrian Gorun și Marius Badea.    

Friday, 31 May 2019 18:12

PLANETA CĂRȚILOR - BOOKFEST 2019

Written by

29 mai până pe 2 iunie, Salonul Internațional de Carte Bookfest, la Romexpo cu cea de-a XIV-a ediție

O delegație a Bibliotecii Județene ” Christian Tell” Gorj a participat, în perioada 23-25 mai 2019, la Sibiu, la Conferința Națională a ANBPR BiblioPUBLICA, cu tema “Bibliotecile publice – teritorii ale cunoașterii și memoriei colective”.

Conferința ANBPR de la Sibiu s-a înscris în seria manifestărilor dedicate Anului Cărții. Evenimentul profesional s-a dorit să fie un spațiu autentic de experiment și inovație, oferind participanților posibilitatea de a reflecta asupra viitorului bibliotecilor și al profesiei de bibliotecar, în contextul următoarelor ateliere tematice:

1. Programe și proiecte de literație în biblioteci

2. Bibliotecile publice - agenți de combatere a știrilor false și a dezinformării

3. Inițiative de memorie locală și patrimoniu imaterial

4. Bibliotecile și transformarea digitală

În cadrul programului Conferinței, joi 23 mai 2019 - a avut loc vernisajul expoziției Iulius Doppelreiter – arhitectul care a înnobilat Gorjul, prezentată de Olimpia Bratu, manageră a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj și Mircea Țibuleac, arhitect, președinte al Filialei Sibiu a UAR. Expoziția face parte dintr-un proiect inițiat și realizat de Filiala Gorj a Uniunii Arhitecților din România prin Programul 2018 Anul Patrimoniului Construit European – Multiculturalia și de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj prin Programul Anul European al Patrimoniului Cultural – Patrimoniul cultural național la răscruce de veacuri, așa cum se arată în Albumul creat cu această ocazie de cele două instituții, expoziția și albumul căpătând valențe itinerante prin prezentările din Târgu Jiu, București și Sibiu, urmând să poposească și în Germania.

”Prin aducerea la lumină a creației arhitectului Julius Doppelreiter – arhitectul care a înnobilat Târgu Jiul, realizând mare parte din clădirile listate ca monumente de arhitectură din acest oraș – scolal națională de arhitectură este mai bogată, mai variată și mai puternică.” Olimpia Bratu

Expoziția a fost deschisă până în data de 27 mai 2019,în sala de la parterul Bibliotecii Astra din Sibiu

Vineri 24 mai 2019, Elena Mariana Angheluță – șef serviciu Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, coordonator CIED Gorj, a susținut prezentarea - Voluntariatul o soluție sau o problemă?, o incursiune între aspectele obiective si subiective vis-a-vis de participarea activă a tinerilor în societate.

Monday, 20 May 2019 12:57

Programul ”Zilelor Orașului Târgu Jiu”

Written by

 

În cadrul ”Zilelor Orașului”, în data de 20 mai 2019, pe Aleea Celebrităților din Târgu Jiu, s-au dezvelit două noi stele purtând numele a două personalități gorjene: filosoful George Uscătescu și arhitectul Julius Doppelreiter ale cărui creații arhitecturale s-au putut vizualiza într-o mică expoziție fotografică stradala. În aceeași zi la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj a avut loc lansarea volumului ”Monumentele Gorjului, repere ale întregirii naționale”, autoare Marcela Mrejeru.  

Renumita și îndrăgita poetă, Nora Iuga, s-a aflat la Târgu Jiu, în perioada 15 -16 mai 2019.

Miercuri dimineața, scriitoarea a participat la ”Conferințele CNTV” fiind prezentă la o întâlnire ”Nora Iuga sau despre cum să-ți iubești viața”,cu tinerii în Amfiteatrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, iar seara, de la ora 19.00, a avut loc o întâlnire cu cititorii la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” - ”Nora Iuga sau despre neastâmpărul din noi”.

Joi, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj, poeta a fost din nou alături de tinerii Colegiului ”Tudor Vladimirescu”, dar de această dată prin vizionarea filmului documentar ”Aici Nora Iuga”, regia lui Vlad Rotaru. Vizionarea filmului, dialogurile și mărturisirile celor prezenți au stat sub semnul emoției și a reafirmării admirației pentru extraordinarul om de cultură, poeta Nora Iuga, care s-a aflat în Târgu Jiu grație implicării Doamnei Prof. Dr. Elena Roată.

Ziua de 9 Mai – Ziua Europei – a fost sărbătorită la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj printr-o serie de acțiuni dedicate evenimentului organizat de Centrul de Informare EUROPE DIRECT GORJ, împreună cu Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Consiliul Județean Gorj.

În cadrul celor trei paneluri de dialog pe teme importante și relevante pentru viitorul nostru și al UE s-au purtat discuții despre securitate, piața muncii în UE și finanțare, toate acestea subscrise mesajului MĂ IMPLIC ÎN VIITORUL UE!. Prezentările tematice au fost realizate de Ion Viorel Vîlceanu (președinte al Asociației ARCA LEX), Diana Corina Văduva (consiler EURES în cadrul AJOFM) și Ioniel Dobre (manager public al CJ Gorj). Cu această ocazie au fost înmânate și premiile Biblionet destinate bibliotecarilor pentru implicarea în cele trei proiecte: ”CODE Kidscopiii fac coding în bibliotecile publice”, ”EU pro-activ!” și ”Ora să ȘTIM”.

Programul - deschis de Elena-Mariana Angheluţă, coordonator Centrul de Informare Europe Direct Gorj și de Olimpia Bratu, manager Biblioteca Județeană - a constituit și o excelentă ocazie de informare despre Uniunea Europeană și drepturile ce decurg din cetățenia europeană, în contextul alegerilor europene dialogul fiind cea mai bună cale de conștientizare a publicului, mai ales a tinerilor asupra importanței exercitării dreptului la vot, expresie a unui public european avizat și implicat în construirea viitorului Uniunii Europene.

Au fost prezenți peste 160 de participanți – bibliotecari de la bibliotecile publice din județul Gorj, voluntari ai CIED Gorj și elevi și profesori coordonatori de la Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu Jiu, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu Jiu, Liceul Energetic Târgu Jiu și Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu Jiu.

Friday, 03 May 2019 10:56

9 MAI - ZIUA EUROPEI

Written by

Page 1 of 24

Visitors Counter

1013417
TodayToday562
YesterdayYesterday1445
This_WeekThis_Week387
This_MonthThis_Month29325
All_DaysAll_Days1013417
Top