Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

„Horațiu Mălăele, gorjeanul cu care ne mândrim”

de | feb. 1, 2023 | Evenimentele bibliotecii

   La Secția de Artă  „Iosif Keber” a Bibliotecii Județene  „Christian Tell” Gorj, pe data de 30.01.2023, s-a desfășurat activitatea  „Horațiu Mălăele, gorjeanul cu care ne mândrim”, cu participarea elevilor de la Colegiul Tehnic „ General Gheorghe Magheru”, coordonați de prof. Mărgulescu Carmen, Luțaru Iulia, Dragomirescu Violeta, Pîrcălabu Alina, împreună cu Pătrașcu Simona, Arjoca Alina, Nărban Adriana, Mitucă Constantin din partea bibliotecii.
Într-o societate în care lectura pierde teren iar imaginea primează, pasiunea pentru cinematografie ia naștere din dorința oamenilor de a evada din relitate în fantezie. Cândva, această stare de spirit se hrănea din literatură. Filmul este o cale scurtă către idee, în timp ce cartea presupune un lung drum către sens. Mesajele ajung mai repede la tineri prin intermediul cinematografiei, una dintre puținele arte care îi atrage pe aceștia astăzi.
„Să râdeți, pentru că râsul e muzica sufletului. Să vă jucați – e secretul tinereții. Să citiți – este fântâna înțelepciunii. Să gândăți – este izvorul puterii. Să fiți calmi – este calea spre fericire. Să fiți buni este cheia succesului. Să iubiți – este rațiunea de a fi”. (HORAȚIU MĂLĂELE). Aceste vorbe celebre ne duc cu gândul la marele actor, regizor, caricaturist și sciitor, Horațiu Mălăele, gorjeanul cu care ne mândrim, aspecte prezentate în cadrul activității.
Ca regizor a realizat o capodoperă cinematografică, filmul „Nuntă mută”, foarte apreciat atât de publicul din țară cât și de cel din străinătate. Un film despre cât de absurd poate fi istoria și cum pot fi distruse destine individuale, despre felul în care o comedie se transformă în tragedie. „Nuntă mută are la bază o întâmplare adevărată petrecută într-un sat românesc în 1953. Chiar în ziua nunții se anunță moartea lui Stalin și se declară doliu international șapte zile. Cu toate că petrecerea are loc în casă, consecințele sunt dramatice, bărbații fiind deportați.
Filmul se constituie drept o invitație de a lectura informații legate de communism, de ororile trăite în timpul acestui regim.

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut