Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

LA MULȚI ANI, HORAȚIU!

de | iul. 31, 2020 | Fotografia zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu știu ce ar  ce el despre exprimarea ”Horațiu, al nostru!”, dar de mult timp am întâlnit aceste cuvinte rostite de gorjenii care îl vedeau la televizor sau în filme, ori pe stradă, strada târgujiană unde oamenii trec, se salută, mai schimbă o vorbă… mai tăinuiesc.

L-am văzut prima dată, fără să știu că din Târgu-Jiu ar fi ajuns cineva la IATC (așa cum se numea pe vremea aceea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”), într-o piesă jucată la Casa de cultură cu trupa Teatrului Național din Piatra Neamț (sper să nu greșesc!). Pe urmă, am aflat poveștile spuse cu oarecare mândrie de concetățeni despre peripețiile tinereții lui.

Un lucru e cert pentru mine, am fost fermecat de jocul său care avea ceva unic în exprimarea artistică, ceva care te prindea, te îndemna să fii atent pentru a nu pierde nimic din personajul interpretat. Și, Doamne, câte n-a mai făcut! Piese de teatru, filme, regie, desen… prin orice se manifestă, transpare naturalețea, firescul, așa încât putem să înțelegem ce a văzut acel profesor despre care Horațiu povestea: a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns și a vorbit puțin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi și mi-a spus clar: ”Tu ești un geniu.” Iar eu am început să fiu.

Acum, nu mai e nimic de adăugat despre artistul care se vede că este iubit de public, nu se mai poate spune nimic în plus față de ce s-a tot spus despre valoarea sa. Putem, însă, să ne manifestăm bucuria de oricâte ori  îl vedem pe scenă sau pe stradă, și chiar dacă nu spunem cu glas tare, în noi se rostește, încet: ”Uite, e Horațiu al nostru!”

 

Biografie

Cunoscutul actor Horațiu Mălăiele s-a născut la 1 august 1952, în Târgu-Jiu, județul Gorj. A învățat la Liceul ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu și a avut prima expoziție personală de desene la Casa de cultură din oraș, în clasa a 12-a. Intenționa să urmeze Institutul de Arte Plastice din capitală, dar a absolvit în 1975 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Octavian Cotescu. A fost repartizat la Teatrul Național din Piatra Neamț si a jucat în spectacole ca ”Tinerețe fără bătrânețe” de Eduard Covalli, cu rolul lui Dorde pentru care a primit premiul de interpretare, în ”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, ”Muntele” de D.R. Popescu, ”Eulenspiegel” de Charles de Coster, etc.
S-a mutat în capitală și a jucat pe scenele Teatrelor Nottara, Odeon, Național, Bulandra din capitală, în roluri ca Fadinard din Pălăria florentină de Eugene Labiche, Profesorul din Lecția de Eugen Ionescu, Vanea din Unchiul Vanea de A.P. Cehov, Tartaglia din Regele Cerb de Carlo Gozzi, etc.
Din 1982 a regizat spectacole de teatru ca ”O sărbătoare princiară” de Theodor Mazilu, ”Puricele” de Georges Faydeau, ”Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim, pentru care a obținut premiul Festivalului Comediei Romanești în 1994, ”Hotel” de Tray Cooney, etc.
A debutat în cinematografie în anul 1974, cu filmul ”Muntele ascuns”.
A regizat 2 episoade din serialul TV ”Ministerul comediei”, apoi filmele ”Pălăria” și ”Nunta mută”.
A expus în peste 30 de expoziții caricaturile pe care le realizează, a publicat cartea autobiografică Horațiu despre Mălăiele, conduce publicația ”Satirul”.
Este căsătorit și are 2 fii.
https://www.cinemagia.ro/actori/horatiu-malaele-1301/

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut