Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

PEISAJ/1975 și ”OMAGIUL LUI BRÂNCUȘI” – EMIL CIOCOIU

de | aug. 3, 2020 | Fotografia zilei

S-a născut la 13 septembrie 1948, la Şasa, lângă Târgu Jiu, unde se stabilise tatăl său, Alexandru Ciocoiu, colaborator al lui Costin Petrescu la realizarea frescei de la Ateneu. În mod firesc a ales calea artei şi în 1974 a absolvit Pictura la Academia de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, în clasa profesorului Gheorghe Şaru. În 1978 câştigă prestigioasa bursă Aman şi se impune ca unul dintre cei mai promiţători tineri artişti români. În acei ani, o expoziţie a tânărului artist este descoperită de un prinţ haşemit şi astfel pictura sa începe să ajungă în marile colecţii ale lumii.  În 1980 decide să se stabilească în Germania, la Aachen.

În 1996 a revenit pe simezele din România, pentru prima dată de la plecarea sa din ţară, cu o amplă expoziţie personală la Muzeul Naţional de Artă al României.

La Aachen, a pictat o impresionantă imagine a împăratului Carol cel Mare dar și seria de ”Omagii” dedicate lui Brâncuși, scuptorul vizionar, gorjan ca și pictorul Ciocoiu. ”Coloana de foc”, ”Stâlp de foc” sau pur și simplu ”Omagiu lui Brâncuși”, picturile sale sunt izbucniri intense de foc, lumină sau culori, asemenea unei coloane fără sfârșit. Cea mai recentă pictură realizată în acest spirit se numește și mai simplu ”Omagiu”, este cosmică și profilul Coloanei lui Brâncuși este evident, construindu-se spre cer. ”Omagiu” a fost expus la Bruxelles, la 1 februarie 2020, la conferința “Brâncuși. https://artinfonews.ro/emil-ciocoiu-omagiu-lui-brancusi/

”În primăvară (2020) era programat să organizeze o expoziţie la Muzeul de Artă din Gorj, amânată din cauza pandemiei.” conform https://www.agerpres.ro/

 

 

 

 

Emil Ciocoiu își încetează călătoria lumească și a început periplul în universul stelar, cel plin de culoare și lumină – așa cum l-a văzut și în lucrările sale, la 1 august 2020.

 

SURSĂ FOTOGRAFIE: BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”CHRISTIAN TELL” GORJ

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut