Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

”Stilul arhitectural neo-românesc“ la Galeria ICR Viena

de | oct. 15, 2019 | Evenimentele bibliotecii

Expoziţia „Julius Doppelreiter (1878 – 1954): Stilul arhitectural neo-românesc“

la Galeria ICR Viena

Galeria ICR Viena prezintă în perioada 17 octombrie ‒ 23 noiembrie expoziția „Julius Doppelreiter (1878 – 1954): Stilul arhitectural neo-românesc“.Proiectul este rezultatul colaborării dintre Uniunea Arhitecților din România (Sucursala Gorj) și Biblioteca Județeană „Christian Tell“ din Gorj şi prezintă creaţia arhitectului de origine austriacă. Vernisajul expoziţiei are loc în data de 17 octombrie, de la ora 18.00, cu participarea doamnei Olimpia Bratu, manager al Bibliotecii Județene „Christian Tell“ şi a curatorului expoziţiei, domnul arh. Mihai Iacob Maicovschi.

«Arhitect de origine austriacă, Julius Doppelreiter (1878 – 1954) este autorul construcțiilor înscrise în patrimoniul național situate pe Calea Eroilor din Târgu-Jiu. Născut la Turnu Severin în 1878, fiul dulgherului austriac Johan Doppelreiter și al româncei Elena, s-a format profesional la Viena. Între 1893-1899 face practică în birourile de arhitectură ale profesorilor arhitecți Karl Hasenaner, rectorului Politehnicii din Viena, și Camillo Sitte, directorul Școlii Superioare de Construcții și Meserii din Viena, dar și pe șantiere de construcții ale Societății Union (clădiri publice și militare). Experiența practică a fost completată de studiile la Școala de Construcții și Arhitectură din Viena și Brno. (…) Din 1904 se stabilește la Târgu Jiu, unde, până la moartea sa proiectează sau este antreprenor pentru mii de lucrări (după cum el însuși declară) comandate de clienți publici sau privați. Stilul construcțiilor sale se conturează mai ales după 1925. Astăzi se păstrează în Târgu Jiu, dar și în alte locuri pitorești din Gorj, cel puțin 75 de imobile – case, sedii de primării, dispensare, cărora li se adaugă lucrări de artă, clădiri militare. Stilul neo-românesc al Caselor Doppelreiter, la care se folosesc materiale naturale (lemn, piatră, ceramică) le face ușor de identificat.»

 (Olimpia Bratu, Biblioteca Județeană „Christian Tell“) (preluare de pe site-ul Institului Cultural Viena   http://www.rkiwien.at/eveniment/17-oct/expozitia-julius-doppelreiter-1878-1954-stilul-arhitectural-neo-romanesc)

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut