Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Ziua Internațională a Rromilor – ”Etnia rromă. Aspecte teoretice și practice privind integrarea socială a rromilor”

de | apr. 11, 2022 | Evenimentele bibliotecii

Ziua Internațională a Rromilor a fost sărbătorită la Biblioteca Județeană: ”Christian Tell” Gorj, vineri 8 aprilie 2022 prin evenimentul: ”Etnia rromă. Aspecte teoretice și practice privind integrarea socială a rromilor”, eveniment ce face parte din proiectul educațional:”Cartea, specialistul și cunoașterea” inițiat de CJRAE Gorj în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj. Invitați speciali au fost elevi ai Școlii Gimnaziale „Voievod Litovoi” din Tg-Jiu însoțiți de domnul profesor consilier școlar Vasile Hortopan,  elevi de la Școala Gimnazială Drăguțești însoțiți de doamna profesoară Mariela Mitroi, elevi de la Colegiul Național Tudor Vladimirescu și Școala Gimnazială Alexandru Ștefulescu, profesori consilieri școlari din cadrul CJRAE Gorj, reprezentanți ai DGASPC Gorj și Primăria Tg-Jiu.

Derularea evenimentului a constat în dezbateri pe tema înțelegerii diferențelor culturale, evitarea discriminării și promovarea toleranței, precum și prin prezentarea câtorva dansuri tradiționale de etnie rromă.

Irina Țucă, profesor consilier școlar a prezentat lucrarea:”R.R.O.M.I. – Respect, Rosponsabilitate, Onestitate, Mândrie, Identitate” în care s-a pus accentul pe originea rromilor, identitatea, integrarea, toleranța și acceptarea acestora ca etnie rromă, iar doamnele: Ionela Popescu și Irina Medar, profesori consilieri școlari la Serviciul de Orientare și Evaluare din cadrul CJRAE Gorj, au prezentat materialul cu tema: ”Promovarea toleranței și incluziunea copiilor de etnie rromă” și au vizionat împreună cu copiii două filmulețe: ”Ciocolata neagră” și ”Roma live în poverty”, în care este redată foarte bine discriminarea față de cei din etnia rromă.

Portul și dansurile tradiționale de etnie rromă au fost prezentate de elevii Școlii Gimnaziale Voievod Litovoi din Târgu-Jiu, pregătiți de doamnele prof. Pârvulescu Lidia și prof. Tița Paula.

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut