Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

199 DE ANI DE LA ASASINAREA LUI TUDOR VLADIMIRESCU

de | mai 25, 2020 | Agenda culturală

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudor Vladimirescu, născut în anul 1780 în comuna Vladimir, județul Gorj, este înfăptuitorul evenimentului care a marcat începutul istoriei moderne a Românei. În renumita enciclopedie Britannica, el este prezentat ca ”erou național, lider al răscoalei populare din 1821 în Valahia”.

”Domnul Tudor”, așa cum a fost numit de popor după ce a preluat de fapt conducerea țării în primăvara anului 1821, a fost asasinat, la 27 mai 1821,  din ordinul lui Alexandru Ipsilanti, conducătorul mişcării ”Eteria”. Crima a fost săvârșită de către doi ofiţeri ai generalului Ipsilanti, Lassani şi Caravia, care care îl împuşcă de două ori Tudor Vladimirescu şi îi aruncă trupul într-o fântână de lângă grădina Geartoglu, din mahalaua sârbească din Târgovişte.

„L-au judecat? El nu era un om să răspundă. L-au osândit? Ce preţ putea să aibă osânda de la astfel de judecători? A fost omorât noaptea la marginea oraşului, sub geana dealului de pe care priveghează mânăstirea Dealului cu rămăşiţele pământeşti ale lui Mihai” (N. Iorga).

– În amintirea lui Tudor Vladimirescu, în 1932, prin eforturile Ligii Naţionale a Femeilor Române din Gorj, condusă de Aretia Tătărescu, este inaugurată Casa Memorială din satul natal, Vladimir.

– La Târgu-Jiu, în anul 1895, a fost ridicată o statuie reprezentându-l pe Tudor Vladimirescu purtând sabie și steag, cu o atitudine impunătoare si fermă. Sculptura s-a realizat la inițiativa unui comitet al ”Tinerimii universitare române”, care a a făcut apel la talentul sculptor Constantin Bălăcescu, gorjean și el.

– La Padeș, pe Câmpia Soarelui se află un Monumentul Proclamației care a consemnat țelurile Revoluției de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu.  Semănând, de la depărtare, cu o piramidă maiașă cu o pantă foarte abruptă, monumentul  Proclamației de la Padeș are înălțimea de 9,5 m și laturi de 10 m. În vârful acesteia se află un altar încununat de un fel de troiță ce totodată simbolizează o făclie. Pe cele 4 laturi ale altarului sunt redate patru basoreliefuri:
– Domnul Tudor flancat de stemele Țării Românești (vulturul) și Olteniei (leul)
– Adunarea de la Padeș. Proclamarea Revoluției. Ianuarie 1821
– Boierii țării depun jurământ de supunere Domnului Tudor
– Întâia Proclamație a lui Tudor din Padeș (textul proclamației al cărei facsimil se găsește la Muzeul Național de Istorie a României de la București)

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut