Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

90 de ani de la premiera filmului despre Eroina de la Jiu

de | ian. 7, 2021 | Gorjul cultural

Premiera de gală a filmului “Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu”, a avut premiera în 1931 pe 8 ianuarie ( unele surse dau data de 7 ianuarie).

Pentru noi, gorjenii, este important că, pe lângă realizarea unui film despre eroina noastră Ecaterina Teodoroiu, sunt prezentate și imagini din acea perioadă cu Podul Jiului, Gara din Târgu-Jiu, strada spre Colegiul Tudor Vladimirescu și satul Vădeni, crâmpeie dintr-un timp despre care din ce în ce mai puțini își aduc aminte.

Prezentarea filmului s-a realizat la cinematograful ”Femina” din București, unde au participat și familia regală, guvernul, înalți demnitari ai statului și corpul diplomatic. După cum precizează  profesorul și criticul de film Călin Căliman, filmul regizat de Ion Niculescu-Brună a fost turnat fără sunet, operația de sonorizare foind executată de casa de producție Soremar Film, la Berlin.  ”În prim planul acțiunii este adus personajul Ecaterinei Teodoroiu, cercetașa pornită de acasă să-și caute fratele pe front, și care, aflând că fratele a murit în luptă, se decide să lupte în locul lui, căzând eroic în luptă, având pe buze vorbele Înainte băieți! Pentru țară și rege!. În rolul Ecaterinei Teodoroiu apare Felicia Frunză, altfel distribuția include chiar protagoniști ai întâmplărilor evocate (mama Ecaterinei Teodoroiu din film este mama Ecaterinei Teodoroiu din realitate, comisarul Pompilian este…comisarul Pompilian), în film este inclusă și o secvență documentară, cu regina Maria și fiica acesteia, Principesa Elizabeta, vizitând spitalul unde era internată Ecaterina Teodoroiu, dintr-un film de propagandă realizat de studiourile Pathé.” (C.C.)

Distribuția filmului: Felicia Frunză, Marietta Rareş, Mielu Constantinescu, Aristide Ştefănescu, Ducy D\’Alvern, Elena Teodoroiu, I. Mândrut Mischie, Ion C. Pompilian, L. Sarkady, Mitela Cambureanu.

http://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/film-romanesc~ecaterina-teodoroiu-eroina-se-la-jiu~73

https://www.facebook.com/watch/?v=945193455875432

 

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut