Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 11048
Repere literare gorjene: POMPILIU MARCEA – 96
Critic și istoric literar (n. 20 octombrie 1928, Colibaşi – 27 martie 1985, București)
________________________________
Născut într-o familie de țărani din județul Gorj, Pompiliu Marcea a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București (1954), în cadrul căreia a desfășurat o carieră didactică de peste trei decenii. A fost, de asemenea, lector de literatură română în Franța, la Paris, și în R.F.G., la Köln, Bonn, Aachen, Düsseldorf. A dispărut în condiții tragice, la 56 de ani, în plină putere creatoare. A debutat editorial cu monografia Al. Sahia (1961). Unul dintre titlurile de prim-plan ale operei sale îl reprezintă studiul monografic Ioan Slavici (1965), distins cu Premiul „B. P. Hasdeu” al Academiei R.S.R., exegeză care a cunoscut încă două ediții (în 1968 și 1978, beneficiind, în 1967, și de o versiune în limba franceză). Un loc aparte în scrierile sale îl ocupă „tripticul” sadovenian inaugurat cu lucrarea Lumea operei lui Sadoveanu (1976), căreia i se adaugă Umanitatea sadoveniană de la A la Z (1977), abordare lexicografică de pionierat în istoriografia literară românească, numărând puține precedente în alte spații culturale, și Mihail Sadoveanu. 100 de ani de la naștere (1980, cu traduceri în engleză, franceză, germană, spaniolă și rusă). Altă sinteză meritorie înfăptuită de Pompiliu Marcea este „Convorbiri literare” și spiritul critic (1972). A avut o vastă activitate publicistică, reunindu-și eseurile din periodice în volume precum Lecturi fidele (1979), Concordanțe și controverse (1983) sau Atitudini critice (1985, postum). A alcătuit manuale, antologii, ediții critice și a semnat numeroase prefețe. (https://mnlr.ro/remember-pompiliu-marcea-1928-1985/)
A debutat în 1958 cu o recenzie în revista Luceafărul, colaborând apoi la revistele Gazeta literară, România literară, Scrisul bănățean, Viața Românească, Contemporanul, Săptămâna, Ramuri, Amfiteatru, Flacăra, Cahiers roumains d’études littéraires, precum și la unele publicații din străinătate (Zeit und Kultur, Kurier der Bochum Universität, Les amis de Panait Istrati, Slovenske Pohlady). Debutul său editorial a fost o monografie dedicată scriitorului socialist Alexandru Sahia (1961), apoi Pompiliu Marcea a publicat o monografie a lui Ioan Slavici (1965; ed. revăzută, 1968), o lucrare despre revista Convorbiri literare (1972), două lucrări despre opera și personajele lui Mihail Sadoveanu (1976 și 1977) și patru culegeri de articole publicate în presa literară. A mai elaborat și prefațat antologia tematică Național și universal (1975). Monografia Ioan Slavici a obținut Premiul „B.P. Hasdeu” al Academiei Române (1965), iar lucrarea Lumea operei lui Sadoveanu a fost distinsă cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1976). În plus, profesorul Marcea a îngrijit și prefațat ediții ale operelor lui I. I. Mironescu, Alexandru Vlahuță, Alexandru Sahia, Ioan Slavici, Grigore Alexandrescu, Mihail Sadoveanu, I. L. Caragiale, Tudor Vianu și Calistrat Hogaș. În 28 martie 2023, a avut loc lansarea postumă a romanului „Pacient în Galapagos” al profesorului, scriitorului, criticului și istoricului literar Pompiliu Marcea, în amfiteatrul Școlii Gimnaziale „Pompiliu Marcea”, din Târgu-Jiu. Evenimentul a fost organizat de nepoții scriitorului (Ion Marcea, Mircea și Constantin Ganea) cu sprijinul instituției de învățământ care poartă numele scriitorului.
- Romanul ”Pacient în Galapagos” este un roman reflexiv, care, așa cu sublinia prof. dr. Zenovie Cârlugea, ”se înscrie pe linia unei literaturi, care prin problematică și reflexivitate maximă, readuce în prim-plan atât tema lucidității extreme, cât mai ales condițiile existențiale alienante și opresive, care duce la îmbolnăvirea omului de răul în mijlocul căruia trăiește, făcut de semeni.” Volumul a apărut la Editura ”Actual” din Cluj Napoca prin grija fiicei autorului Corina Mădălina Millo. (verticalonline.ro)
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele