Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

ATELIERUL NAȚIONAL DE POEZIE LA UMBRA STEJARULUI DIN BRĂDICENI

de | sept. 10, 2018 | Evenimentele bibliotecii

”Acest stejar a fost plantat în primăvara anului 1864,

din inițiativa logofătului Costache Goga.

Adus din Dumbrava Perilor unde cu 125 de ani în urmă fiii satelor

Brădiceni, Frâncești, Peștișani, Hobița și Telești se jertfiseră

pentru alungarea cotropitorilor austrieci, a fost plantat

pe locul unde eroii noștri fuseseră înmormântați,

spre a dormi în pace somnul veșniciei.”

 

Evenimentul închinat poeziei, aflat în anul 2018 la cea de-a XXII-a ediție, ”Serile la Brădiceni”, s-a încheiat după două zile ca două etape ale unui ritual liric. Vineri, 7 septembrie, după-amiaza brădiceniana s-a petrecut într-un mod inedit (care intră astfel în istoria culturală a locului) în zăvoiul de lângă Căminul Cultural, într-un spațiu precum un templu, sub coroana unui stejar secular, loc desemnat cu inspirație de Cosmin Pigui, primarul Peștișaniului.

 

 

 

Organizat dBiblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Artă Târgu-Jiu și bineînțeles cu Primăria și Consiliul Local din Peștișani, Atelierul Național de Poezie, moderat de Olimpia Bratu, manager al Bibliotecii Județene Gorj, a debutat cu prezentarea participaților, cu o scurta incursiune în istoria festivalului realizată de poetul Ion Cepoi, manager al CJCPCT GORJ și unul dintre inițiatorii Atelierului și cu lansările de cărți propuse de laureații acestei ediții, astfel: recent apăruta carte a lui Adrina Frățilă – BALADE, Ed. Măiastra, 2018, Tg-Jiu, Ioan Lascu, CAZUL SORESCU AȘA CUM A FOST, Ed. Tipomoldova, 2017; Ioan Holban, GLOBALIZARE ȘI IDENTITATE NAȚIONALĂ, Editura Junimea, 2018 – Marius Aldea, SINISTRA, Casa de Editură Max Blecher, 2015volum care a beneficiat de o recenzie expusă de Rodica Păuna; Revista literară: SCRIPTOR, nr. 9-10/2018, prezentată de Ioan Holban.Seara poetică sub STEJARUL DIN BRĂDICENI s-a însumat prin micro-recitaluri ale poeților prezenți la sărbătoare: Ioan Moldovan, Adrian Frățilă, Ioan Lascu, Marius Aldea, Alex Gregora, Spiridon Popescu, Cristian George Brebenel, Gelu Birău, Minerva Chira, Antonia Bodea, Lazăr Popescu, Persida Rugu, Doru V. Fometescu.

  Partea a doua a Atelierului Național de Poezie, 8 septembrie, așa cum este obiceiul, a fost rezervată momentelor de acordare a premiilor pentru poezie și critică. Momentul, însă, a fost precedat de o serie de discursuri festive ocazionate de împlinirea a 500 de ani de la atestarea localității Brădiceni și de înmânarea unor distincții și plachete către oficialități locale și județene, și unor personalități culturale reprezentative pentru spațiul gorjean.

Festivalul poeziei ”Serile la Brădiceni”, pentru că manifestarea are un asemenea profil, de-a lungul timpului laurii artei poetice fiind primiți de prestigioși scriitori români, a avut prilejul de a acorda premiile domniilor lor, poeților Ioan Moldovan, Oradea – Premiul Național pentru Poezie, Ioan Lascu, Craiova – Premiul Național pentru Critică a Poeziei, Ioan Holban, Iași – Premiul Național pentru Critică Literară și Marius Aldea, București, căruia i s-a decernat premiul ”Arthur Bădița” atribuit unui poet gorjean. Laureații au avut, fiecare, în ordinea data aici, câte o Laudațio rostite de scriitorii Alex Gregora, Lazăr Popescu, Ion Cepoi și profesoara Rodica Păuna, exegetă, directoare a Colegiului ”George Coșbuc” din Motru. 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut