Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

CASA MEMORIALĂ ”IOSIF KEBER”

de | oct. 27, 2016 | Lung e drumul Gorjului

Casa Memorială Iosif Keber este un punct important pe harta turistică a Târgu-Jiului, din perspectiva stilistică a construcției proiectată de arhitectul Iulius Doppelreiter și mai ales prin faptul că ea a aparținut cunoscutului pictor gorjean Iosif Keber (născut la 30 iulie 1897), locul unde funcționează Secția de artă a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj.

Clădirea a început să fie construită în anul 1932, pe strada 11 iunie 1848, fiind amenajată la etaj cu un atelier cu luminator în acoperiș.

Cu doar câţiva ani înainte de moartea sa, pictorul Iosif Keber a donat Muzeului Judeţean Gorj pe data de 29 septembrie 1981 un număr de 45 de tablouri.

Pictorul Iosif Keber și-a pus amprenta artistică pe cele mai importante edificii de cult din Târgu-Jiu cărora le-a desăvârșit sau restaurat pictura monumentală. În 1937 a pictat Biserica ”Sf. Apostoli” (Petru și Pavel) de pe Calea Eroilor, monument ce întregește simbolistica Ansamblului Monumental Calea Eroilor (Masa,Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Fără Sfârșit). Între anii 1939 – 1940 restaurează pictura de interior de la Biserica ”Sf. Voievozi” situată în centrul orașului, în Piața Victoriei astăzi, iar între 1986 -1987 execută lucrările în frescă la Biserica ”Sf. Nicolae”.

La înfiinţarea Muzeului de Artă din Târgu-Jiu în anul 1983, a fost amenajată o sală de expoziţie permanentă de artă plastică dedicată pictorului Iosif Keber.

În anul 1985 s-a organizat la Muzeul de Artă din Craiova Expoziţia personală de grafică Iosif Keber. Un an mai târziu, Expoziţia personală de grafică Iosif Keber a fost organizată la Casa Sindicatelor Târgu-Jiu şi Muzeul de Artă din acelaşi oraş.

În acelaşi an se stinge din viaţă unicul său fiu, Adrian Keber.

Marele pictor gorjean Iosif Keber se stinge din viaţă la 19 aprilie 1989, lucrând la şevalet. Este înmormântat în cripta familiei din cimitirul bisericii din Vădeni (Sişeşti) – Târgu-Jiu.

Conform prevederilor testamentului pictorului Iosif Keber, al cărui executor testamentar a fost domnul profesor doctor Ion Mocioi, pe data de 8 decembrie 1989 au fost donate Muzeului Judeţean Gorj, un număr de 362 de lucrări, ce aparţin atât pictorului Keber, cât şi fiului său Adrian.

În urma decesului pictorului, neavând moştenitori, casa în care locuia a intrat în domeniul public al judeţului, prin Decizia 210/1990 a Prefecturii Gorj, devenind sediul secţiei de Artă a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell“, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj .

Casa memorială Iosif Keber este un adevărat centru de atracție turistică datorită ingeniozității cu care a fost ridicată, în stil neoromânesc,  de către arhitectul Iulius Doppelreiter. Interiorul clădirii a fost pictat după modelele lui Ioif Keber. Aici sunt puse la dispoziția vizitatorilor, cele 6000 de volume de artă ce au aparținut pictorului, lucrări ale acestuia (tablouri, schițe, planuri, gravuri), alături de obiecte cu caracter memorial care stau mărturie unei vieți dedicate cu pasiune artei. 

……………………………………….

Cum ajungi pe tărâmul unde Constantin Brâncuși și-a lăsat cel mai vizibil amprenta, în orașul numit Târgu-Jiu, simți o vibrație specială, te încearcă anumite trăiri, intri într-un loc de poveste cum nu mai există altul în lume.

Povestea se țese de-a lungul și de-a latul orașului, cu opere de artă, monumente, clădiri și mai ales cu OAMENI. Oameni care au scris istorie, oameni care au dat noi și noi valențe cuvântului ARTĂ, oameni care au îmbogățit și înfrumusețat acest oraș cu părți din sufletul lor. Unul dintre acești OAMENI a fost pictorul Iosif Keber.

Acesta a pictat biserici din țară și din străinătate, lăsând în urma sa și o bogată colecție de pânze răspândite în lume. Arta sa poate fi admirată și la două lăcașuri de cult din Târgu-Jiu, respectiv Catedrala “Sfinții Voievozi” ale cărei picturi reprezentând filosofii, profeții și sibilele au fost repictate de Iosif Keber și Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, încadrată pe axa Masa tăcerii – Poarta sărutului – Coloana Infinitului.

Pentru a ajunge la Casa memorială Iosif Keber ai două variante.

Prima începe din Parcul Central. După ce l-ai vizitat și te-ai minunat de forța și măiestria operelor lui Constantin Brâncuși (Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutuluite întorci pe Calea Eroilor și te îndrepți spre Centrul orașului. Parcurgi Centrul, trecând pe lângă Prefectură și Catedrala “Sfinții Voievozi”, două clădiri impresionante. Pașii te poartă în continuare spre Clădirea Primăriei Târgu-Jiu, pe bulevardul Constantin Brâncuși. Odată ajuns la biserica ”Sf. Nicolae”, o admiri și te îndrepți pe strada 11 Iunie 1848, care te poartă la Casa unde a trăit și a creat pictorul Iosif Keber, casă care este monument de arhitectură, proiectată de către arhitectul Iulius Doppelreiter. În prezent, în această clădire se află Secția de Artă ”Iosif Keber” a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj.

Cea de-a doua variantă te poartă din Calea Eroilor, străbate Centrul și te duce spre bulevardul 1 Mai, trecând pe lângă Statuia lui Constantin Brâncuși realizată de sculptorul Ion Irimescu. Din bulevardul 1 Mai te abați puțin spre stânga și ajungi pe strada 11 Iunie 1848 la Secția de Artă.

Oferta Secției de Artă ”Iosif Keber” este una generoasă și constă în:

  • Donația ”Iosif Keber”: carte și obiecte de muzeu
  • Albume de artă
  • Istorii, tratate
  • Biografii – artiști români și străini
  • Critică de artă
  • Reviste: Arhitectura, Foto Video, IGLOO, Arta, Cahiers du cinema etc.
  • Partituri
  • CD-uri audio, DVD-uri cu muzică, filme

În plus, acest spațiu este cadrul perfect pentru desfășurarea anumitor evenimente precum ateliere creative, cursuri de artă, seri de muzică și film.

Casa memorială ”Iosif Keber” – Secția de Artă ”Iosif Keber”

te așteaptă vizitatorule în fiecare:

Luni: 10.30 – 17.30

Marți – joi: 8.30 – 16.00

Vineri: 8.30 – 14.00

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut