Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Centenarul „Petru Dumitriu” a fost o revelație!

de | mai 14, 2024 | Evenimentele bibliotecii

„Centenar Petru Dumitriu la Târgu Jiu? De ce? Scriitorul rămâne, iată, la 100 de ani de la naștere, încă în afara vederilor așa-zis instituționale ale celor care fac și desfac ierarhiile și stabilesc tot felul de clasamente literare în corpul culturii române. Opera lui, în ansamblul ei, e percepută azi cu o anume ostilitate, chiar și de publicul cititor, datorită unei contestări continue din partea unor confrați devotați cauzei, dar mai ales păstrării unei tăceri inexplicabile în jurul operei unui scriitor român, așa cum a reușit Petru Dumitriu să rămână până la sfârșitul vieții….

Centenarul Petru Dumitriu va fi o… revelație.

(Vasile VASIESCU, GORJEANUL, 08.05.2024, Nr. 8931, p. 6)

—————————————————————————————

Parafrazând această ultimă afirmație din articolul apărut în publicația amintită, acum după sărbătorire putem spune că Centenarul Petru Dumitriu a fost o revelație pentru foarte mulți dintre cei participanți la evenimentele petrecute în onoarea acestui strălucit scriitor român, trăitor o parte a existenței lui în exil, așa cum mulți scriitori au fost nevoiți să o facă, pentru a putea să-și creeze opera în libertate.

O primă întâlnire, moderată de impetuosul om de cultură – scriitorul și publicistul Vasile Vasiescu, s-a petrecut în amfiteatrul Facultății de Inginerie de la Universitatea „Constantin Brâncuși”, acolo unde, în fața participanților – scriitori, jurnaliști și numeroși elevi ai Colegiului Național Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, volumele scrise de Petru Dumitriu au primit o atenție deosebită. Au fost prezenți și prin alocuțiuni bine articulate la momentul special, istoricul Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, profesor Cristina Goanță, director al Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, profesor Otilia Giurcă, inspector, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, poetul Nicolae Dragoș și reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj. De asemenea, Oana Soare, cercetător științific, doctor în filologie, a realizat o excelentă expunere despre opera scriitorului Petru Dumitriu, odinioară fost elev al Liceului „Tudor Vladimirescu” și vizitator frecvent al Bibliotecii Județene – loc în care, managerul Bibliotecii Județene Gorj, Maria-Luiza Sandu și Vasile Vasiescu, în după-amiaza zilei de 8 mai, s-au întâlnit cu importanți scriitori și iubitori ai literaturii. Sub același auspiciu al Centenarului „Petru Dumitriu”, în data de 9 mai a fost vizionat la Cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu filmul „Bijuterii de familie” – ecranizare a romanului cu același titlu al lui Petru Dumitriu. În același program al zilei s-a făcut și o legătură spre cunoașterea a încă a unei importante personalități gorjeane – pictorul Iosif Keber, în a cărui Casă Memorială se află Secția de artă a Bibliotecii Județene Gorj.

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut