Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 8150
Conferința BIBLIONEXT
O delegație a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj a participat în perioada 2 – 4 octombrie a.c., la ediția de toamnă a Conferinței Naționale a ANBPR, care a fost organizată anul acesta de Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj.
„Cea de-a XXVIII-a Conferință Națională a ANBPR a abordat o temă foarte actuală și ofertantă, care aduce în discuție concepte-cheie pentru dezvoltarea rețelei bibliotecarilor din România, și anume “INOVAȚIE. CREATIVITATE. LEADERSHIP …”. Pentru cei peste 100 de participanți a fost – ” … un bun prilej pentru dialoguri profesionale de calitate, schimburi de idei și bune practici între colegi și o bună ocazie de a determina o regândire a implicării structurilor de management în reformarea serviciilor de bibliotecă”, după cum declara Sorina Stanca, Președintele ANBPR. La Conferință au participat experți, colaboratori, parteneri și membri ANBPR din România, dar și experți din străinătate. Pe lângă sesiunile de prezentări în plen, ateliere paralele la care participanții au venit cu prezentări sau cu idei inovatoare. Altfel spus a fost un prilej de îmbogățire a cunoștințelor practice, de aflare a unor informații legate de noile trenduri în bibliotecile publice și, nu în ultimul rând, identificarea unor noi teme de colaborare între profesioniști.
Din grupul bibliotecii gorjene a făcut parte și Ioana Roşu, bibliotecară la Bărbătești, căreia i-a fost acordat Premiul ”Monica Andriesei” – pentru merite deosebite în munca de bibliotecă, prezentarea cu laudatio fiind realizată de Daniel Nazare și Ruxandra Nazare, de la Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov.
LAUDATIO
Din drag de carte şi de oameni – bibliotecara Ioana Roşu
Biblioteca publică din comuna Bărbăteşti, judeţul Gorj
Mândria comunei Bărbăteşti din judeţul Gorj sunt biblioteca publică şi muzeul amenajate în satul Petreşti, într-o şcoală veche de 100 de ani, reabilitată acum. Dar cel mai mult autorităţile şi oamenii din Bărbăteşti se mândresc cu bibliotecara Ioana Roşu, cea care se ocupă de biblioteca, muzeul şi căminul cultural de aici. Din anul 1994 lucrează la biblioteca publică din această comună, făcând naveta zilnic din comuna vecină Aninoasa unde locuieşte.
Dintotdeauna pasionată de carte şi citit, iubind oamenii, Ioana Roşu a avut un vis în copilărie: să devină medic. Viaţa i-a oferit ocazia să lucreze într-un spital de copii, la contabilitate şi administraţie, fiind mereu în preajma copiilor internaţi pe care îi ajuta şi îi învăţa să citească şi să scrie. Un timp a fost profesor suplinitor la şcoala din satul natal şi atunci a descoperit pasiunea pentru bibliotecă. Îi plăcea să meargă cu elevii la biblioteca şcolară şi să îi sfătuiască să aleagă cărţile potrivite vârstei lor. Împreună cu ei, a fondat un cerc de teatru, punând în scenă operele citite. O vreme a lucrat la Casa de cultură din Cărbuneşti, unde a organizat concursuri, cursuri de dansuri populare şi alte activităţi culturale. Între timp, a continuat pregătirea profesională proprie, absolvind cursurile Şcolii postliceale sanitare, Facultăţii de drept la zi, masterul în drept, cursul de expert în achiziţii şi cel de formator.
Din decembrie 1994 a început să lucreze la biblioteca publică din comuna Bărbăteşti, mia întâi cu jumătate de normă. A muncit din greu la aranjarea cărţilor, după care a trebuit să se mute în noul sediu. A plâns, simţind că a muncit în van, dar truda nu a fost zadarnică. Atunci, cu cărţile deja organizate pe domenii şi autori şi cu ajutorul voluntarilor a mutat şi rearanjat biblioteca în noua casă. S-a luptat cu greutăţile, cu lipsa căldurii, a banilor, dar a izbutit să răspundă celor care călcau pragul bibliotecii. Hărnicia şi implicarea, precum şi pregătirea profesională au făcut să fie o persoană pe care autorităţile contează: alături de munca de bibliotecă, în 2014 era secretara primăriei pe durată determinată, preşedinta Comisiei de licitaţii, responsabila de arhiva primăriei şi căminele culturale şi medicul echipei de fotbal din comună.
La bibliotecă a iniţiat multe proiecte şi a aplicat idei ca să atragă oameni spre lumea cărţii, să transmită şi să insufle dragostea de lectură. A încheiat protocoale de colaborare cu şcolile, chiar cu cele din comunele învecinate, cu biserica şi preotul din sat. Astfel, biblioteca şi comunitatea au crescut împreună: dacă în anul 2002 biblioteca avea 20 abonaţi, în 2012 avea peste 600 cititori activi. Pentru copii a amenajat Căbănuţa poveştilor, în dreptul rafturilor cu literatura pentru copii, făcând locul confortabil şi prietenos, o căsuţă făurită cu mâinile ei şi populată de jucării de la fetiţele ei. Ioana Roşu nu i-a uitat pe oamenii ce nu pot veni la bibliotecă, dar îşi doresc să citească. Între cititorii ei se numără vârstnici dintre care 12 persoane imobilizate la pat. Pentru ei a apelat la poşta satului, prin ea bătrânii transmit ce cărţi să citească, iar biblioteca lunar le duce cărţile acasă cu maşina. „Cum să îi refuz unui om dreptul de a citi? Printre cititori sunt şi oameni bătrâni, cărora le trece timpul mai uşor citind, oameni care iubesc lectura“, a motivat gestul bibliotecara din Bărbăteşti. Biblioteca parohială de peste drum este găzduită într-una din sălile bibliotecii, preotul permiţând accesul la biblioteca bisericii şi folosirea cărţilor de către comunitate. Muzeul cuprinde obiecte gospodăreşti şi bisericeşti, costume populare şi scoarţe, păstrând vie memoria locală şi fiind vizitat de turişti. În biblioteca publică din Bărbăteşte afli un spaţiu viu, cu cărţi şi computere din programul Biblionet, unde toţi, de la mic la mare, descoperă ceva ce îi este necesar. De fapt, la Braşov credem sincer că aşa trebuie să fie şi să arate o bibliotecă pentru comunitate.
Visurile bibliotecarei nu se opresc aici. Cu iubire şi credinţă pentru familie – este mama a patru fete -, pentru cuvântul Domnului şi pentru oameni, Ioana Roşu încearcă mereu să slujească oamenii şi pe Cel de Sus prin carte şi bibliotecă. Într-un moment mărturisea: „Aș vrea să fac foarte multe lucruri, dar, ca de obicei, banii sunt problema principală. Aș vrea să fac cursuri de calculator pentru copiii din satele comunei, copii a căror situație materială a familiilor nu este bună. Aș vrea să vină cât mai mulți la bibliotecă, să beneficieze de programe, să citească. De asemenea, îmi doresc foarte mult să găsesc fondurile bănești necesare achiziționării unui reportofon. În comună mai sunt câțiva bătrâni care au fost în război, bătrâni care știu foarte multe lucruri despre istoria comunei. Aș vrea să îi înregistrez, să le scriu poveștile, amintirile, să rămână ceva pentru urmași. Am face mult mai multe lucruri, dar nu sunt bani”. Cuvintele sunt oglinda unui bibliotecar şi om exemplar, un model de receptivitate faţă de cei din jur, faţă de nevoile lor şi un exemplu de cum poate o bibliotecă să influenţeze comunitatea şi să susţină dezvoltarea locală. Întotdeauna ideile sunt cele ce generează progres şi atrag resurse, inclusiv băneşti. Ioana Roşu este o resursă şi o valoare pentru breasla bibliotecarilor, motiv pentru care îi acordăm premiul Monica Andriesei pentru merite deosebite în munca de bibliotecă.
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele