Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Meniul Principal

Ultimele Articole

Logare Platformă

Statistici Website

Vizitatori: 7784

CORNELIUS RADU

de | dec. 16, 2021 | Biografii

88 DE ANI DE LA NAȘTEREA SAVANTULUI SEISMLOG –  DOCTOR DOCENT CORNELIUS RADU,

CORNELIUS RADU s-a născut la 17 decembrie 1933 în satul Rădinești, cătunul Piscul Rugului. A urmat Școala primară în satul natal, sub oblăduirea dascălilor Tasia și Gheorghe Gârbaciu. Gimnaziul la făcut la Zatreni-Vâlcea. Liceul îl incheie la Colegiul ”Nicolae Bălcescu” din Craiova( fost ”Carol I”), devenind apoi student al Universității București, timp de cinci ani, Facultatea de Matematică, secția Seismologie.
Deși tatăl său trăia înt-o comună deluroasă cu pămînt agricol sărac și puțin, a avut de suferit în timpul regimului comunist, fiind arestat și întemnițat, ceea ce s-a răsfrânt și asupra băiatului său, care a fost marginalizat pe nedrept și pentru o vreme chiar îndepărtat din facultate. În timpul cît tatăl său era închis a trebuit să muncească pentru întreținerea familiei.
În anul 1974, Cornelius Radu a obținut titlul de doctor și apoi de doctor docent, la Strasbourg, cu teza «Contribution a l’etude de la seismicite de Basin Mediterraneen et, en particulier, la seismicite du Sud-Est de la France» cu onorantul calificativ «Tres honorables». Era primul roman care își susținea cu brio doctoratul în științe la Strasbourg, după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Cu emoție, el scria celor de acasă, mărturisind: « Scumpii mei părinți! Să fiți mândrii că aveți un copil care a luat Doctoratul în Franța. S-au prezentat un român, un Belgian și un francez. Românul din Piscul Rugului a luat zece.»
În cei 38 de ani de activitate științifică. Cornelius Radu a scris 229 de lucrări șființifice, a participat la numeroase congrese și reuniuni științifice, de la Atena, Budapesta, Copenhaga, Geneva, Leeds, Praga, Sofia, Strasbourg, Viena, Tokio,…
Vorbea și scria curent în engleză, franceza și rusă. A avut o serie de responsabilitați în Țară și peste hotare, inclusiv în calitatea sa unanim apreciată de coordonator de doctorate.
Academia de Stiințe din New-York i-a recunoscut meritele excepționale și l-a declarat membru activ în 1994, devenind astfel primul seismolog român și al doilea geofizician primit ca membru al acestei prestigioase instituții americane, fiind coleg cu 500 de savanți deținători ai Premiului Nobel.
Pentru că în România era o zonă seismică foarte de activă, seviciile omului de știință Cornelius Radu se dovedeau necesare, dar conducerea comunistă a statului l-a subestimat. După devastatorul cutremur din 1977, Nicolae Ceaușescu a cerut consultanță renumitului seismolog American Karl Richter, care a dovedit mult bun-simț și l-a refuzat replicând că îl are în țară pe savantul seismolog Cornelius Radu, specialist de renume, poate chiar mai bun decât el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laboratorul Seismologic din localitatea Vrâncioaia, județul Vrancea poartă tot numele savantului Cornelius Radu.
Savantul radineștean Cornelius Radu s-a stins din viață la 21 ianuarie 1995. A fost înmormântat la Cimitirul Belu și-și doarme somnul veșniciei nu departe de Luceafărul poeziei romanești.
Cornelius Radu a fost omul care nu aștepta să-i ceri ajutorul și care se implica dezinvolt în rezolvarea problemelor colegilor.
De la Bologna, dr. Garziano FERRARI, de la Institutul Italian de Geoflzică, scria:
«Îmi vor lipsi colaborarea plină de entuziasm a lui Cornelius Radu, bunătatea și ușurința de comunicare umană stabilirea contactelor dintre noi … ».
În anul 1995, într-un cadru festiv de o solemnitaie aparte, cu aprobarea Conducerii
Inspectoratului Scolar Județean Gorj, Școala din Rădinești a primit numele « CORNELIUS RADU ».
în 1964 seismologul Cornelius Radu a redeschis stația, în niște condiții modeste. În anul 2003 s-a hotărât ca acest observator seismologic să-i poarte numele.

Surse:
– Prof. Gh. Nichifor: Cornelius Radu (1933-1995), în Almanhul Gorjului. Micro Enciclopedie, Tîrgu-Jiu, , 1999, p. 137-138
– Personalități Gorjene de-a lungul istoriei, Editura Fundației ”Premiile Flacăra – România”, București, 2000
– Proiect de dezvoltare instituțională – Școala Gimnazială ”Cornelius Radu” Rădinești 2012-2017, scurt istoric, p. 5., 2016, pdf. (https://www.isjgorj.ro/wp-content/uploads/2016/09/102-PDI-DANCIULESTI.pdf)
– http://radinesti-gorj-cultural-scientific-society.info/wp-content/uploads/2018/04/Revista-Interfluvii-Anul-IV-Nr.-4-din-25-iunie-1995.pdf

– INTERFLUVII, Revista anuală a Societății Cultural-Științifice ”Rădinești – Gorj”, Redactor Șef Prof. Marin I Arcuș

– http://radinesti-gorj-cultural-scientific-society.info/ro/romana-organul-de-presa-al-scsrg/

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut