Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

CUFĂRUL BIBLIOTECII: PROSPER MÉRIMÉE

de | sept. 23, 2020 | Cufărul bibliotecii


PROSPER MÉRIMÉE

(n. 28 septembrie 1803, Paris, Franța –
d. 23 septembrie 1870, Cannes)
dramaturg, povestitor, istoric, arheolog francez, considerat creatorul nuvelei realiste franceze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arta sa, realistă prin atitudinea obiectivă față de personaje și evenimente, documentația erudită, sobrietatea compoziției, concizia stilului, poartă pecetea romantismului prin dramatismul conflictelor pasionale, consumate uneori în ambianțe primitive, ce anticipează naturalismul, prin predilecția pentru exotism, fantastic și aventură, pentru pitoresc și culoare locală.

*

Fiind un om foarte învățat, a fost numit Inspector General al monumentelor istorice în 1831. Arheolog dedicat, cu o pasiune spre domeniu din copilărie, Merimee a salvat de la distrugere mai multe monumente antice, inclusiv biserici. A fost inspirat în operele sale de călătoriile prin Europa de Sud și Orientul Apropiat pe care le efectua grație funcției pe care o ocupa.

La 19 ani a scris prima sa piesă, fiind încurajat în direcția literară de către prietenul său, romancierul Stendhal. Una din lucrările sale remarcante este ”Cronica domniei lui Carol al IX-lea”, publicată în 1829. Aceasta este un roman istoric, pe al cărui final Merimee i-a lăsat pe cititorii să îl creeze. Cărțile sale Colomba și Carmen sunt principalele opere pentru care Merimee este amintit și astăzi, Carmen fiind chiar sursa de inspirație pentru opera lui Georges Bizet. A fost printre primii autori din Franța care au apreciat literatura rusă și care l-au tradus pe Aleksandr Puskin sau Ivan Turgheniev.

Merimee a fost un bun prieten al Contesei de Montijo, iar atunci când fata acesteia a devenit Impărăteasa Eugenia a Franței, el a fost admis în cercul regal și a devenit senator, deși nu era pe placul lui Napoleon al III-lea. Prosper Merimee a fost apreciat pentru utilizarea detaliilor realiste și a delimitării precise pentru a stabili prezența fantastică și supranaturală. Lucrările sale prezintă personaje excepționale prinse în conflicte pasionale care anticipează naturalismul. Prosper Merimee a murit în 1870, la vârsta de 67 de ani.( https://www.printrecarti.ro/prosper-merimee)

 

 

 

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut