Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 11045
DIN CUFĂRUL CU ARTĂ: EVOCATIO – SUZANNE VALADON – 85

„În timp ce viața ei neconvențională mediul de la Paris care a inclus unii dintre cei mai renumiți artiști, muzicieni și scriitori ai timpurilor moderne – este, cu siguranță, chestia legendei, hotărârea Suzannei Valadon de a avea succes în calitate de artist, ca femeie și fără acces la formare formală , este ceea ce face ca povestea ei să fie una importantă de reținut.” (Clarence Foster, ro.yourtripagent.com)
(n. 23 septembrie 1865, Bessines-sur-Gartempe, Limousin, Franța – d. 7 aprilie 1938, Paris, Île-de-France, Franța), născută Marie-Clémentine Valade, este o pictoriță franceză, prima femeie admisă în Société Nationale des Beaux-Arts din Franța. De asemenea este mama pictorului Maurice Utrillo. Fiică a unei spălătorese necăsătorită, Suzanne, la cincisprezece ani, devine acrobată de circ, dar un accident petrecut un an mai târziu îi curmă aceasta carieră. S-a stabilit împreună cu mama sa și, mai târziu cu fiul său Maurice Utrillo, în cartierul Montmartre din Paris unde are posibilitatea să se inițieze în artă. Frumusețea sa atrage privirile multor pictori, devenind modelul acestora, ocazie cu care le observă și învață tehnica. A pozat pentru artiști ca Pierre-Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Puvis de Chavannes, pentru unii dintre ei fiind mai mult decât model. Pozeaza pentru Puvis de Chavannes în repetate rânduri, datorită lui ajunge să fie model pentru Pierre-Auguste Renoir în 1882-1883 (fascinat de ea, îi va inspira lucrări minunate). Edgar Degas este cel care i-a observat talentul și a încurajat-o în eforturile sale de a învăța tehnica picturii. Are succes, ceea ce a scutit-o oarecum de grijile financiare prilejuite și de creșterea fiului său, Maurice Utrillo. Era o obișnuită a localurilor rău famate din Montmartre, ceea ce l-a determinat pe Henri de Touluse-Lautrec să-i execute un portret care a devenit celebru, „La buveuse”. Portrete care sunt acum celebre i-a făcut și Pierre Auguste Renoir. Purta deseori un buchet de morcovi, ținea o capră în atelierul său cu scopul de a-i mânca desenele proaste sau își hrănea vinerea pisicile cu caviar. Căsătoria sa din 1896 cu un agent de schimb a luat sfârșit în 1909, Suzanne părăsindu-l pentru André Utter, un tânăr cu trei ani mai mic decât fiul său. Se căsătorește cu acesta în 1914, căsătoria durând peste treizeci de ani. Una din cele mai cunoscute dintre pânzele sale îi înfățișează pe amândoi în postura de Adam și Eva. Suzanne Valadon a murit pe 7 aprilie 1938, înconjurată de prietenii săi pictori André Derain, Pablo Picasso și Georges Braque, și a fost înmormântată în cimitirul parizian Saint-Ouen.
Operele sale sunt expuse astăzi cu preponderență la Centrul Cultural „Georges-Pompidou” și la Metropolitan Museum of Art din New York. (wikipedia.ro)
https://nuvomagazine.com/magazine/spring-2013/suzanne-valadon
“Lucrarea mea … este terminată și singura satisfacție pe care o câștig din ea este că nu m-am predat niciodată. Nu am trădat niciodată nimic în care am crezut. “
Reproduceri foto după volume aflate în colecția Secției de artă „Iosif Keber” a Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj
Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele