Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL SECȚIEI DE ARTĂ: ANNIVERSARIUM – EUGÈNE DELACROIX – 226

de | apr. 26, 2024 | Cufărul bibliotecii

„Prima virtute a unei picturi e să fie un ospăţ pentru ochi.” E.D.

________________________________________

EUGÈNE DELACROIX (n. 26 aprilie 1798, Charenton–Saint-Maurice, Franța – 13 august 1863, Paris) a fost unul dintre cei mai mari pictori romantici francezi, a cărui utilizare a culorii a influențat atât dezvoltarea impresionismului, cât și a postimpresionismului.

Debutul lui Delacroix la Salonul de la Paris din 1822, în care a expus prima sa capodoperă – Dante și Virgil în iad, este unul dintre reperele în dezvoltarea picturii romantice franceze din secolul al XIX-lea. „Dante and Virgil in Hell” a fost inspirat de Divina Comedie a lui Dante, dar sentimentul său tragic și modelarea puternică a figurilor ei amintesc de Michelangelo, iar culoarea sa bogată arată influența lui Peter Paul Rubens. Printre contemporanii lui Delacroix, Géricault, care a fost cel mai bun prieten al tânărului pictor până la moartea sa subită în 1824.

Copil al secolului său, Delacroix a fost afectat de romantismul pictorului Théodore Géricault și al unor prieteni precum pictorul englez Richard Parkes Bonington, compozitorul și pianistul de origine poloneză Frédéric Chopin și scriitorul francez George Sand. Cu toate acestea, nu a luat parte la bătăliile mișcării romantice purtate de Victor Hugo, Hector Berlioz și alții.

(https://www.britannica.com/biography/Eugene-Delacroix)

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut