Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

GHEORGHE DUMITRESCU -BUMBEȘTI

de | oct. 13, 2015 | Biografii

            Personalitate marcantă a sfârșitului de secol XVIII prin ”semănarea seminței cooperației”,  în  Oltenia, dar și prin efervescenta activitate în domeniul social, educativ și cultural, Gheorghe  Dumitrescu – Bumbești s-a născut în localitatea Scoarța, județul Gorj, la 31 august 1861 (sau  1856).  După efectuarea studiilor la școala din Copăcioasa și la Școala Normală Târgu-Jiu, urmate de o  activitate ca funcționar, Dumitrescu-Bumbești început, din anul 1883, cariera didactică fiind învățător  la școlile primare din Zorlești, Mușetești și Grui, apoi din 1893 la Bumbești-Jiu. În anul 1896  organizează o mare serbare populară în Pădurea Bumbești, la 10 mai 1896, la care au participat peste  5000 de oameni din Gorj și județele limitrofe.

 

La 5 aprilie 1898, a înființat, alături de ”opt învățători, nouă preoți, doi comercianți, treisprezece  mici proprietari și douăzeci de agricultori” din zece sate, Cercul Cultural ”Luminarea Săteanului”, în  cadrul căruia a editat revista ”Șezătoarea Săteanului”. Cercul cultural avea ca obiective: înființarea de  biblioteci cu cărți și reviste; înființarea de biblioteci cu cărți și reviste; înființarea școlilor pentru adulți;,  înființarea de bănci populare în fiecare comună, ținerea de conferințe populare și darea de serbări  pentru îmbogățirea bibliotecilor și construirea de localuri de școli.

În anul 1902, redacția revistei ”Șezătoarea Săteanului” s-a mutat la București, unde locuia inițiatorul ei, având în colegiul de redacție personalități cunoscute: I. Kalinderu, Ludovic Mrazec, dr. C. Istrati, Gion G. Ionescu, Alex. Ștefulescu ș.a.; George Coșbuc, V. Eftimiu, L. Rebreanu, O. Goga.

Gheorghe Dumitrescu – Bumbești a scos împreună cu Lazăr Arjoceanu din Bălănești revista ”Amicul Poporului” (1898 – 1900), revista învățătorimii și preoțimii gorjene. În anul 1898, Spiru Haret, ministrul Instrucțiunii Publice, l-a delegat pe G Dumitrescu-Bumbești să propage în cercurile culturale ”ideea de întovărășire economică”, iar după trei anii-a înmânat delegația pentru ”înființarea de bănci populare în întreaga țară”, ajungând la peste 700 în 1902.

Urmărind pregătirea de cadre pentru băncile populare, Gh. Dumitrescu – Bumbești a înființat, în anul 1911, o școală de comerț și cooperație pe lângă Federala Gorjului, inițiativa a fost preluată în toată țara. El a îndeplinit în decursul anilor și înalte funcții administrative: prefect cu delegație în perioada 1918 – 1919, inspector administrativ în Gorj  și senator de Arad. A murit la 2 august 1939.

 

Bibliografie:

Șerban, Al.Doru  -” Vremelnic trecători prin Gorj”, Ed. Măiastra, Tg-Jiu, 2008;

Aremia, Vasile ș.a. – ”Personalități gorjene de-a lungul istoriei” Ed. Fundației ”Premiile Flacăra”, București, 2000;

Cârlugea, Zenovie – ”Gheorghe Dumitrescu – Bumbești”, în ”Almanahul Gorjului”, Ed. ”Ager”, Tg-Jiu, 1999;

Stolojanu – Munteanu, Victoria – ”Monografia orașului Bumbești – Jiu”, Ed. Rhabon, Tg-Jiu, 2003;

”Gorjanul” – anul XVI, nr.29 – 30, din8 – 15 august 1939 și nr. 31 din 22 august 1939.

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut