Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

O PERSPECTIVĂ POSTMODERNĂ ASUPRA UNUI SECOL

de | dec. 5, 2021 | Agenda culturală

Vineri, 3 decembrie 2021, la MansArta Bibilotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, a avut loc lansarea cărții ”Secolul al XX-lea între roșu și negru”, evenimentul inițiat de doamnele profesoare Elena Roată și Cristina Goanță, director CNTV Târgu Jiu, a prilejuit participanților întâlnirea cu autorul, profesor universitar doctor Cătălin Ghiță.

Invitați speciali: elevii Clara Trăistaru, Ștefania Blidea, Alexandru Trifu-Urzică și Alecsis Roșca

Desfășurat sub genericul Ceainăria ”Totuși” și organizat de Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu împreună cu Bibiloteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, momentul a venit peste atmosfera ternă, plumburie a unei zile de decembrie, aducând nuanțe de lumină spirituală și o binevenită incursiune către o înțelegere a unei părți a istoriei, oferind un preambul pentru stârnirea parcurgerii volumului care ”propune o sinteză culturală, o viziune antropologică și o derulare epică demnă de un roman”.

______________________

”… Lucrarea de față, Secolul al XX-lea între roșu și negru, nu își propune să decripteze momentele istorice la care face referire din perspectiva unei istoriografii recepte și nici măcar din perspectiva unei istorii a culturii, ci abordează subiectul mai degrabă dintr-o perspectivă postmodernă – de la margine spre centrul imaginii, amintind de un demers sociologic (deși, fără îndoială, nu este nici așa ceva),. De altfel, și autorul își asumă o dimensiune postmodernă a lucrării sale, care are mai curând un curs sinuos, prin care fenomenul social total – precum războiul, Primul sau Al Doilea, alegerea lui Hitler sau moartea lui Stalin, anii mirabili 1968 sau 1989 etc. – este fundalul pentru operele literare, dramatice, muzicale, sculpturale sau filosofice care aparțin respectivei epoci. … ” (Cuvânt înainte – Prof. univ. dr. Andrei Țăranu, SNSPA, București)

”Comandanții militari au fost cei care au desenat, cinic, harta unui veac de vărsare de sânge ți tot ei au evitat, în cele mai multe dintre cazuri, să-și asume responsabilitatea pentru crimele comise, preferând exilul sau, atunci când fuga nu era cu putință, moartea voluntară. Au apărut, pentru prima oară și, de sperat, ultima dată în istorie, războaie mondiale, care nu s-au încheiat cu distrugerea umanității însăși doar pentru că resursele tehnice ale cercetării militare nu au fost suficient de avansate, cel puțin până la finalul celui de-al doilea conflict global. ”Cătălin Ghiță, Secolul al XX-lea între roșu și negru, Editura Litera, 2021”

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut