Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

O SUTĂ ȘI TREI PRIMĂVERI și-un „DESTIN”

de | mai 5, 2022 | Gorjul cultural

În galeria românilor valoroşi ai exilului anticomunist se află şi George Uscătescu, scriitor, profesor universitar, promotor al culturii române în Spania. Născut în judeţul Gorj la 5 mai 1919, George Uscătescu a urmat cursurile liceale la Târgu-Jiu, a susţinut bacalaureatul la Craiova, studiind apoi Literele și Filosofia, cât şi Dreptul la Universitatea din Bucureşti.
În 1940, Nicolae Iorga l-a recomandat pentru o bursă de studii la Roma, acolo unde a şi realizat trei doctorate: în filosofie, litere și drept. Începând cu 1955 s-a stabilit definitiv în Spania, unde a avut o carieră universitară şi literară strălucită, fiind profesor la universi­tă­țile din Madrid, Barcelona, Valencia și Santander. Din 1970 a fost titularul Catedrei de teoria culturii şi estetică la Universitatea Copluntense din Madrid, urmaș al marilor profesori Eugenio d’Ors și Ortega  y Gasset. A fost ales și preşedinte al Societăţii internaţionale de studii umaniste „Giovani Gentile” din Roma.
George Uscătescu s-a implicat şi în menţinerea vie a conştiinţei româneşti între românii din afara granițelor. Pentru aceasta a înfiinţat la Madrid Cercul de studii filosofice „Destin”, dar a fost și împreună fondator cu alți intelectuali al celebrei reviste de cultură românească „Destin” (1951), pe care a condus-o douăzeci de ani.
Dincolo de sutele de articole erudite publicate în presa culturală spaniolă, Uscătescu este autorul a 80 de cărţi. Spaniolii îl consideră un mare umanist al culturii hispanice, iar pentru activitatea sa culturală l-au distins cu Premiul Uniunii Latine (1957), Premiul Unităţii Europene (1964) şi Premiul Naţional de Literatură al Spaniei (1970).
A încetat din viaţă la 11 iunie 1995 la Madrid. (George Uscătescu și vitalitatea spiritualității românești, Daniela Șontică – 13 Dec, 2021, Ziarul Lumina)

 

 

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut