Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

REGULAMENTUL CONCURSULUI DE ESEURI FILOSOFICE, ediția a V-a

de | feb. 12, 2020 | Evenimentele bibliotecii

Concursul de eseuri

DESTINE CULTURALE EUROPENE

(Patron spiritual – GEORGE USCĂTESCU,  filosof, eseist și poet)

Tema: Timp și spațiu în existența omului contemporan

-REGULAMENT-

1.         Tematică, scop şi obiective

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”CHRISTIAN TELL” GORJ și CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT GORJ organizează concursul de eseuri filosofice dedicat elevilor de liceu, având ca scop constituirea unui cadru deopotrivă formal și nonformal de consolidare a cunoștințelor și intereselor culturale și științifice ale acestora. Această inițiativă propune dezvoltarea unei gândiri reflexive asupra culturii, asupra timpului și spațiului, asupra existenței umane sub aspect socio-cultural.

Patronul spiritual al concursului este filosoful George Uscătescu (n. 5 mai 1919, Crețești, Gorj – d. 11 mai 1995, Madrid), filosof, estetician, eseist, poet și sociolog român, membru de onoare din străinătate al Academiei Române de la 10 septembrie 1991, inițiatorul revistei ”Destin”.2020 este anul în care se împlinesc 101 de ani de la naștereafilosofului gorjean care a trăit și creat o bună parte din viață în Spania, în exil, așa cum au făcut și unii alți mari oameni de cultură români în diverse țări, în afara lagărului comunist: Mircea Eliade, Constantin Virgil Gheorghiu, Vintilă Horia, Aron Cotruş, Pamfil Şeicaru, Emil Cioran, Horia Stamatu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Ştefan Baciu, Alexandru şi George Ciorănescu ș.a.m.d..  

Principalul obiectiv al concursului este acela de a oferi elevilor oportunitatea de a scrie eseuri filosofice, adecvate unor teme stabilite.

Tema acestei ediții a concursului – TIMP ȘI SPAȚIU ÎN EXISTENȚA OMULUI CONTEMPORAN – se constituie ca un impuls către realizarea unui eseu de factură filosofică, având ca bază de reflecție următorul fragment: ”Epoca actuală ar fi, poate, mai curând epoca spaţiului. Suntem în epoca simultanului, a juxtapunerii, a aproapelui şi departelui, a alăturatului, a dispersatului. Ne aflăm într-un moment în care lumea se percepe pe sine mai puţin, cred, ca o mare viaţă care s-ar dezvolta în timp, cât ca o reţea ce leagă puncte şi îşi urzeşte labirintul.” (Michel Foucault, Theatrum Philosophicum, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2001, p.251).

2.         CONDIŢII DE PARTICIPARE

Reguli de redactare: lucrările trebuie să fie redactate în format Word, font Times New Roman, corp 12, la un rând, cu un număr minim de 3 pagini și maxim de 6 pagini / A4, trebuie să fie originale și să aibă un singur autor. Vor fi precedate de o pagină de gardă care să indice: titlul eseului, numele și prenumele autorului, antetul proiectului ”Concursul de eseuri filosofice – DESTINE CULTURALE EUROPENE”. 

Concursul se adresează elevilor (clasele IX– XII) de la colegiile și liceele din Gorj și se desfășoară începând cu 12 februarie (data publicării regulamentului) până ziua de ziua de 1 mai a.c..

1 mai – data limită de primire a lucrărilor în format electronic,

pe adresa de e-mail  destineuropean@gmail.com.

           Gala Laureaților – 7 mai 2020, la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj.

3.         Criterii de evaluare. Premii

Întrucât abordările sunt direcționate numai spre dimensiunile tematice sugerate, în evaluarea materialelor vor fi aplicate criterii de analiză standard a eseurilor filosofice, urmărind preponderent: claritatea exprimării, respectarea temei, folosirea creativa a limbii, originalitatea poziției prezentate, creativitatea travaliului filosofic.

Juriul este format din specialiști în literatură, istorie și filosofie, iar lucrările se vor evalua și nota de către  fiecare membru al juriului, ierarhia stabilindu-se în funcție de media notelor obținute. Locul desfășurării jurizării: Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj. Pentru cazuri excepționale, juriul își rezervă dreptul de redistribuire a premiilor.

Vor fi acordate premii în valoare totală de 1000 de lei, oferite de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Centrul de Informare Europe Direct Gorj.

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut