Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 8136
SUB SEMNUL LUI EMINESCU, MEREU
Și s-a întâmplat și în 2021, încă o zi de iunie, încă o zi la Florești, aproape de Eminescu, de cel doinit cu admirație prin voci rostite cu emoție lirică sau cu tracul survenit de emoția recitării din memorie, prima ieșire în public într-o serbare e întotdeauna copleșitoare, dar ținută minte! Se tot spune, cumva acuzator: Bine, iar este sărbătorit sau omagiat, adică o aducere în prim plan doar în anumite zile, că în rest nimeni nu-l mai ia în seamă! Și iar se strânge inima de rușine că ai uitat, prins în cursa unui ”nu credeam să-nvăț, a trăi vreodată pururi înfășurat manta-mi” într-o lume aflată în degringoladă, să deschizi cartea celui care, de iar vedea cu siguranță le-ar spune: ”Critici voi, cu flori deşerte,/ Care roade n-aţi adus” – (altceva n-aveți a face, sunteți buni doară de spus!, n.a.).
În fiecare an avem o bucurie și o tristețe, sub care ne ascundem de această furtună a post-adevărului, și încercăm să redevenim copii, să redevenim romantici și să-i însoțim ”cutreierarea” prin pădurea fermecată a operei sale, a existenței sale. Și să nu uităm ca atunci când gândim și vorbim de Eminescu, trebuie să ne aducem din inimă vibrația operei sale poetice și să o întâlnim în cuget cu perspectivele filosofice în care s-a adâncit viziunea sa și din care și-a izvorât întreaga creație – bine înțeleasă de Noica atunci când l-a definit drept ”omul deplin al culturii românești”
Eminescu este, noi încercăm să fim!
Pe 15 iunie îl omagiem pe Poet, dar în fiecare 15 iunie, noi gorjenii ne și imaginăm că-l însoțim în scurta Lui trecere prin acest loc ce-a rămas în istorie ca un episod plin de liniște creatoare și de de odihnă, Florești, locul unde Mihai Eminescu și-a revenit în fire, așa după cum reiese dintr-o scrisoare către colegii din redacţia Timpului, poetul aprecia ţinutul ca fiind deosebit de pitoresc: „Locul în care sunt e cât se poate de frumos. Râuri, codru, şes, dealuri, munţii în depărtare, frumos adecă în puterea cuvântului, încât să fiu Bodnărescu aş nenoroci poate Convorbirile cu amintiri de călătorie ale unui june. Dar numai grija asta n-o am, ci mă mărginesc a mulţumi zeilor îndeobşte şi d-lui Mandrea îndeosebi de îngăduirea unui colţ de pădure care-mi dă toane bune şi sănătate“.
Și da, comunitatea de acolo este mândră de acest fapt. Da, este un moment constituit ca o buclă temporală. Oamenii și copiii îl recită și îl cântă, ”și asta ne face să ne simțim mai bine” – ca să parafrazez o reclamă des repetată la o vopsea. Da, zicem Eminescu, și parcă ionii de aur ai versului său ne protejează de praful indiferenței față de cultură, de bine, de frumos, de natural…
Se spune că o fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte, prin urmare… cam așa arată povestea zilei de 15 iunie 2021, dar nu oriunde, ci într-un muzeu, în localitatea Florești, comuna Țânțăreni, Județul Gorj…
Tudor Arghezi:
INSCRIPȚIE PE AMFORA LUI
Pășiti încet cu grijă tăcută, feții mei,
Să nu-i călcați nici umbra, nici florile de tei,
Cel mai chemat s-aline, din toți, și cel mai teafăr
Și-a înmuiat condeiul de-a dreptul în luceafăr.
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele