Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 11006
Ziua Învățătorului

Pentru a cinsti această zi deosebită, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj urează
tuturor învățătorilor și profesorilor LA MULȚI ANI!
- Învăţătorul e o lumânare care arde luminându-i pe alţii. (Tudor Arghezi)
- Un profesor își pune amprenta asupra eternității, el nu poate ști niciodată cât de departe ajunge influența lui. (Henry Brooks Adams)
- : Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său. Iisus Hristos, ”Predica de pe munte. Luca – 6:40
Articol din Revista Învățătorimii Gorjene, nr. 4 – 5, aprilie – mai 1939
Ordinul D-lui Inspector General Șef al Ținutului Olt, cu îndrumările pe care le veți avea în atentă executare:
Sfârșindu-se vacanța Paștilor, pășim din nou la lucru. E primăvară, vegetația e în plin; totuși vă rog să fiți atenți la lucrările de înfrumusețare în jurul școalei. Grădina din fața școalei, curtea de joc a copiilor, grădina cea mare, se vor prezinta în așa fel încât să încânte ochiul, să fie un îndemn și pentru alții, să se înfățișeze oricărui trecător ca o clădire ce te îmbie, iar nu să-ți producă desgust.
Flori și cât mai variate legume de orice fel, pomi fructiferi și de ornament se vor semăna, sădi, planta pe orice teren din jurul școalei, din jurul bisericilor, în cimitire chiar, dar mai cu deosebire școala să apară ca o insula albă, primitoare, scăldată în verdeață și în culorile variate ale florilor.
Nu vedeți în acest îndemn o nouă obligațiune pe lângă altele multe ce le mai aveți. Nu! Este o simplă îndatorire sufletească – care se leagă și cu programa analitică – către elevii D.voastră ce trebuesc crescuți în dragostea pentru frumos, pentru tot ceace e ordine, disciplină, neuitându-se însă folosul ce ar decurge din această frumoasă activitate de înfrumusețare pentru îndestularea cu de toate a locuinței noastre și a săteanului nostru.
Să nu rămână nici un colțișor neîntrebuințat; pretutindeni flori, verdeață, pomi.
În afară de sat, câmpul e plin de flori. Nu uitați că fiecare școală trebue să.și aibă mica ei farmacie. Umpleți acum dulapurile cu flori și buruene de leac, ferindu-ne de a mai fi pentru toate nimicurile, tributari farmaciilor, când din contră acestea ar fi să se alimenteze cu tot ce strângeți Dvs. și elevii Dvs. în tot timpul anului școlar.
Bătrânele satelor noastre vă stau la îndemână pentru identificarea buruenilor de leac. Pe lângă acestea aveți la îndemână minunata carte a Dr. Voiculescu ”Toate leacurile la îndemână” din Editura Fundațiilor Regale, cât și studiul destul de interesant al D.lui Profesor Dr. Em. Elefterescu ”Botanică populară românească” din revista care n’ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui Cămin Cultural ”Isvorașul” editat de neobosiții Olimpia și Pr. S. N. Dumitrescu, Bistrița-Mehedinți.
Dvs., strângând flori și burueni de leac, faceți și școală activă. Aici pe câmp, copiii – deși fii ai satelor noastre ce trăesc numai în mijlocul naturii, vor fi deprinși și mai mult să-și deschidă ochii, să intuească profund, să audă lucruri pe lângă care trec cu nepăsare, mintea – ca să înțeleagă și să facă cu mai multă convingere ceace Dvs. îi îndemnați.
În acest timp nu uitați ierbarul școalei, care va cuprinde toate plantele din jurul satului Dvs. cu numirile date de popor, pentru fiecare plantă. Alături de acesta veți întocmi insectarul, cu toate gângăniile vătămătoare ori nevătămătoare.
Apropiați-vă cât mai mult de sufletul copilului. El este elementul de care veți avea nevoie mai târziu întru ridicarea satului, a unui sat curat, sănătos, credincios, bogat și înțelegător.
Apropiați-vă de Căminul Cultural și, lăsând la o parte toate ambițiunile deșarte, orice vorbărie goală, fiți cei dintâi la faptă, arătându-vă astfel în înălțimea vremurilor și a înaltei chemări a M. S. Regelui Carol II.lea.
Știm cât vă cere școala. Știm cât munciți pentru pregătirea didactică a Dvs. pentru ca rezultatele în clasă și pe tărâmul practic să vă fie cât mai fructoase, cât mai frumoase. Știm!
Învățătorul alături de preot, este însă un misionar. El este obligat să lucreze ca atare.
Și atunci nu vă mai faceți timp de vrajbă între Dvs. sau cu locuitorii satelor, lăsați altora ambițiunile. La școala Dvs și în satul Dvs. fiți un ”Popa Tandă”, fiți un răscolitor de drumuri noui, fiți ”sarea pământului”.
Gândiți-vă că ochii tuturor stau ațintiți numai asupra Dvs. și orice gest vă este interpretat, orice faptă vă este cântărită. Tot binele ce se cere a fi în această țară a noastră dela Dvs. întâi se cere a-l avea cu toate greutățile ce vă stau în cale, biruiți răul și în suflet nou instructiv să planeze punerea deasupra satelor noastre, în satele care ascund atâtea bogății sufletești, atâtea bogății materiale. Așa cum ați arătat că sunteți pregătiți sufletește când țara e în primejdie și vă cheamă la datorie, așa cum cei rămași la posturi fără să aștepte ordin, au înlocuit pe cei plecați, așa, sunt sigur că veți fi și în acest început de primăvară, la școala Dvs. în satul Dvs. și la Căminul Cultural Dvs., pretutindeni acolo unde se simte nevoia unui suflet și a unei puteri noui de muncă.
Inspector General Șef,
Gh. Tomescu
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele