Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

ZIUA NAȚIONALĂ ”CONSTANTIN BRÂNCUȘI”, 2020

de | feb. 20, 2020 | Evenimentele bibliotecii

 

”Pe acest sentiment al minunii pe care o reprezintă viața, al bucuriei, e clădită toată opera mea.”

Constantin Brâncuși

Sărbătorirea Zilei Naționale ”Constantin Brâncuși” – 144 de ani de la nașterea sculptorului (19 februarie 1876 – 19 februarie 2020), s-a desfășurat la MansArta, la sediul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj prin vernisarea expoziției de fotografie ”Acasă la Brâncuși, în Paris”, lucrările prezentând câteva ipostaze ale Atelierului lui Brâncuși, de lângă Muzeul de Artă Modernă din cadrul Centrului Pompidou din Paris. Evenimentul a căpătat o ALTFEL de amploare mai ales prin prezența la ”Ceainăria artelor” a celor peste 100 de elevi din clasele 11 E, 10 A, 10 G, 11 G, de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, însoțiți de profesorii coordonatori – Elena Roată, Valeria Teoteoi, Elena Velțan, Maria Cochină, Daniela-Ileana Vîlceanu, Elena-Diana Găvan, Adela Lugoj, Cristina Goanță, Maria-Vasilica Udriștioiu, Daniel Murărița, care au avut o serie de activități însumate în conceptul Școala Altfel.

Pe parcursul a mai bine de patru ore, la MansArta au avut loc: prezentarea personalității părintelui sculpturii moderne, momente de teatru senzorial, improvizații pentru recunoașterea unor lucrări plastice renumite, crâmpeie de teatru, scurtă istorie a curentelor muzicale, cu sugerare sonoră și vestimentară, prezentări de cărți și dezbateri și bineînțeles o istorie a ceaiului.  

Filiala pentru Copii a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj a marcat 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, prin activitatea “Brâncuși – părintele sculpturii moderne”, realizată în două zile. Marți, s-a desfășurat o activitate pentru a-l omagia pe Constantin Brâncuși, împreună cu elevii de la Liceul Tehnologic Turburea îndrumați de dl profesor Șorop Eugen. Elevii, ajutați de dna Vasile Adriana, reprezentanta Școlii Populare de Artă și de reprezentanții Bibliotecii Județene, dna Sandu Luiza (coordonator), dl. Dobroiu Lucian și dl Văcaru Cosmin, dna Ștefan Anca, dna Mocescu Corina și dna Curcă Carmen, au realizat un colaj cu imagini ale operelor marelui sculptor.

Miercuri, 19 februarie 2020, elevii clasei pregătitoare A de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, îndrumați de dna prof. înv. primar Mirea Gabriela, au realizat Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului din cuburi de lemn, cu ajutorul dnei prof. Vasile Adriana, eprezentanta Școlii Populare de Artă Târgu Jiu și a dnei Sandu Maria Luiza, reprezentanta bibliotecii.

Iată așadar, o ALTFEL de Sărbătorire a Zilei Naționale Brâncuși, într-o ȘCOALĂ ALTFEL creatoare de o mai bună cunoaștere și apropiere de creația artistică și literară, care are menirea și a unei recunoașteri a identității personale – nu de român izolat, însingurat în propriile spații, ci ca un om care provine și face parte din marea familie a umanității căreia i s-au alăturat prin vreme români clăditori de cultură.

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut