Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

140 de ani de la nașterea lui TUDOR ARGHEZI

de | mai 20, 2020 | Agenda culturală

Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, n. 21 mai 1880, București – d. 14 iulie 1967) a fost un scriitor român, cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului. Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o altă vârstă marcantă a literaturii române. A scris, între altele, teatru, proză (notabile fiind romanele Cimitirul Buna Vestire și Ochii Maicii Domnului), pamflete, precum și literatură pentru copii.

La scurt timp de la debutul literar al lui Arghezi, din anul 1896 (la 30 iunie publică în ziarul „Liga Ortodoxă”, poezia „Tatăl meu”, semnată I.N. Theodorescu), Macedonski afirma despre tânărul poet: “Acest tânăr, la o vârstă când eu gângăveam versul, rupe cu o cutezanță fără margini, dar până astăzi încoronată de cel mai strălucit succes, cu toată tehnica versificării, cu toate banalitățile de imagini și idei, ce multă vreme au fost socotite, la noi și în străinătate, ca o culme a poeticii și a artei.”

Poet, prozator şi gazetar cu o carieră literară întinsă şi foarte bogată, unul dintre autorii de prim rang a-i perioadei interbelice, Tudor Arghezi reprezintă un punct de referință pentru cultura și spiritul gorjean, el fiind de fapt și fiul lui Nae Theodorescu şi al Mariei Theodorescu, originari din Cărbuneşti, Gorj.

Este bine știută povestea spusă de Valeriu Anania, în care se regăsește afirmarea și asumarea obârșiei de neam a scriitorului:

”Mai povestea Arghezi că din gara Târgu-Jiu mergea spre lagăr cu o birjă la o oră târzie, însoțit de un ofițer aspri și tăcut, care avea misiunea de a-l escorta și, bineînțeles, de a preveni orice comunicare a deținutului cu oamenii liberi. Când birja a trecut prin fața statuii lui Tudor, poetul și-a ridicat pălăria. ”Cu cine te-ai salutat?” A intervenit cu un bob zăbavă, ofițerul; uitându-se înmprejur și nevăzând pe nimeni. ”Cu un strămoș a lmeu, a răspuns prizionerul, tărăgănat, dintr-o mustață șireată.”

Cu altă ocazie Tudor Arghezi își destăinuia admirația pentru Gorj și gorjeni: „Mă îmbărbătează umbra lui Tudor Vladimirescu, precum și copaia (postava) din care îmi iese obârșia și în care tatăl meu a fost legănat cu piciorul bunicii mele“.

„Gorjul e o regiune de surpriză. Întâi, căci se cuvine să fie pus întâi, e gorjeanul. E, el, român, e şi oltean, dar e mai mult decât atâta, cu toate că ar fi de ajuns să rămâie şi fără alte originalităţi; e altfel de român şi altfel de oltean. Gorjeanul, comparat cu ceilalţi români, catalogaţi pe judeţe, are nu ştiu ce are, are aşa, ca un lipici al lui, o noimă de aristocraţie”

 

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut